Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Verdelen van spullen en je woning bij een scheiding

Wie van de twee blijft in het huis wonen? En hoe ga je dan om met je huur of je hypotheek? Hoe verdeel je de gezamenlijke spullen op een eerlijke manier? Hier vind je handige links hoe je dat aanpakt.

Inboedel

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, krijgen jullie allebei de helft van de inboedel van jullie huis. Waren jullie getrouwd onder gemeenschap van goederen, of woonden jullie samen, dan moet je kijken wie wat heeft ingebracht en wat van jullie samen is.

Eigen huis

Als jullie samen eigenaar zijn van jullie huis moeten jullie afspraken maken wat jullie daarmee doen. Gaan jullie de woning verkopen of wordt een van de twee alleen eigenaar? Hebben jullie een hypotheek op de woning? Dan zijn jullie vaak samen hoofdelijk aansprakelijk: jullie zijn allebei verantwoordelijk voor aflossing van de hypotheek. Blijft een van jullie in de woning? Dan wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid opgeheven. De bank of verzekeraar moet dan wel meewerken. Maak daarom eerst een afspraak met de bank of verzekeraar voor jullie besluiten wie in de woning blijft. Als je een hypotheek met NHG hebt, wordt bij een scheiding een eventuele restschuld overgenomen.

Huurwoning

Als je samen een woning huurt, kan een van de twee in de woning blijven. Kunnen jullie het er niet over eens worden wie de woning houdt, dan kan de rechter beslissen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen: