U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Verdelen van spullen en je woning bij een scheiding
Thema Uit elkaar gaan

Verdelen van spullen en je woning bij een scheiding

Wie van de twee blijft in het huis wonen? En hoe ga je dan om met je huur of je hypotheek? Hoe verdeel je de gezamenlijke spullen op een eerlijke manier? Hier vind je handige links hoe je dat aanpakt.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap voor of na 1 januari 2018?

De verdeling van huis, goederen, geld en schulden hangt af van de afspraken die jullie eerder hebben gemaakt.

  • Zijn jullie voor 1 januari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen, of een geregistreerd partnerschap aangegaan in gemeenschap van goederen? Dan is alles gezamenlijk bezit. Dat geldt ook voor een eigen bedrijf; ook dat is gezamenlijk bezit.
  • Ben je na 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen (link naar de website van de Rijksoverheid). Als je voor je trouwen / partnerschap geld of goederen of schulden had die alleen van jou waren, dan gaan die weer terug naar jou. Dat bezit moet je wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld met aankoopbonnen.
    Wat er na het trouwen of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt gezien als gezamenlijk bezit. Een uitzondering daarop zijn erfenissen en schenkingen die voor jou bestemd waren: die gaan naar jou; bewaar daarvoor het testament of schenkingsacte. Ook zijn sierraden en kleding uitgezonderd.
  • Hadden jullie huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden opgesteld bij de notaris? Of hadden jullie een samenlevingscontract? Dan staat daarin welke bezittingen van jullie samen zijn en welke persoonlijk zijn. 

Inboedel

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, krijgen jullie allebei de helft van de inboedel van jullie huis. Waren jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of woonden jullie samen, dan moet je kijken wie wat heeft ingebracht en wat van jullie samen is.

Eigen huis

Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, ben je vaak samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen door een notaris. De hypotheekverstrekker accepteert dit alleen als de blijvende partner voldoende inkomen heeft. Praat daarom eerst met de hypotheekverstrekker voordat je afspreekt wie in de woning blijft. 

Als het huis meer of minder waard is geworden, dan deel je de winst of het verlies. Op de website van de Vereniging Eigen Huis staat een uitgebreide uitleg hoe dat werkt, en kun je lezen waar je nog meer aan moet denken als je met je ex-partner een huis hebt. Voor de juridische kant kun je kijken op Het Juridisch loket.

Huurwoning

Als je samen een woning huurt, kan een van de twee in de woning blijven. Kunnen jullie het er niet over eens worden wie de woning houdt, dan kan de rechter beslissen.

U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Verdelen van spullen en je woning bij een scheiding