U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Verdelen van spullen en je woning bij een scheiding
Thema Uit elkaar gaan

Verdelen van spullen en je woning bij een scheiding

Wie van de twee blijft in het huis wonen? En hoe ga je dan om met je huur of je hypotheek? Hoe verdeel je de gezamenlijke spullen op een eerlijke manier? Hier vind je handige links hoe je dat aanpakt.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap voor of na 1 januari 2018?

Op 1 januari 2018 veranderden de regels rondom het huwelijk en geregistreerd partnerschap. Zie ook dit artikel (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Trouwde je voor 1 januari 2018 en ging je niet naar de notaris? Dan was je in gemeenschap van goederen gehuwd. Alles is vanaf dat moment van jullie samen. Er zijn wel uitzonderringen: schenkingen of erfenissen met een uitsluitingsclausule blijven van de ontvanger.
Trouwde je na 1 januari 2018 dan trouwde je in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je voor je huwelijk naar de notaris ging voor andere afspraken.

Inboedel

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, krijgen jullie allebei de helft van de inboedel van jullie huis. Waren jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of woonden jullie samen, dan moet je kijken wie wat heeft ingebracht en wat van jullie samen is.

Eigen huis

Als jullie samen eigenaar zijn van jullie huis moeten jullie afspraken maken wat jullie daarmee doen. Gaan jullie de woning verkopen of wordt een van de twee alleen eigenaar? Hebben jullie een hypotheek op de woning? Dan zijn jullie vaak samen hoofdelijk aansprakelijk: jullie zijn allebei verantwoordelijk voor aflossing van de hypotheek. Blijft een van jullie in de woning? Dan wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid opgeheven. De bank of verzekeraar moet dan wel meewerken. Maak daarom eerst een afspraak met de bank of verzekeraar voor jullie besluiten wie in de woning blijft. Als je een hypotheek met NHG hebt, wordt bij een scheiding een eventuele restschuld overgenomen.

Huurwoning

Als je samen een woning huurt, kan een van de twee in de woning blijven. Kunnen jullie het er niet over eens worden wie de woning houdt, dan kan de rechter beslissen.