U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Checklist Scheiden of Uit elkaar gaan
Thema Uit elkaar gaan

Checklist scheiden / uit elkaar gaan

Deze checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken als jij en je partner uit elkaar gaan.

 1. 1

  Ga na wat er is vastgelegd

  Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn een heleboel (financiële) zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Lees deze brochure van de Rijksoverheid (link naar de website van de Rijksoverheid). Hier vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen (link naar de website van de Rijksoverheid). Kijk - als je samenwoont en uit elkaar gaat - in je samenlevingscontract welke afspraken je hebt gemaakt. Je kunt ook gebruik maken van de Financiële Vooruitblik bij Scheiden (link naar de website van Aegon).

 2. 2

  Partneralimentatie

  Bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de ene ex-partner soms recht op partneralimentatie. Dit is vaak zo als de een meer verdiende dan de ander. Samenwonenden betalen geen partneralimentatie als ze uit elkaar gaan. Meer informatie over partneralimentatie (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

 3. 3

  Verdeel je pensioen

  Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, heeft de een in principe recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Geef de scheiding binnen twee jaar door aan je pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt er dan voor dat het pensioen wordt verdeeld. En jullie ontvangen ieder je eigen deel van het pensioen. Als jullie samenwoonden, dan hoef je je pensioen niet te verdelen. Geef wel aan je pensioenfonds door dat je geen partner meer hebt. Lees meer over pensioen en scheiden (link naar de website van Wijzer in geldzaken.

 4. 4

  Gezamenlijke woning? Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder

  Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, ben je vaak ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Daarvoor moet de bank of verzekeraar meewerken. Dat doet de bank of verzekeraar alleen als de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft. Praat eerst met de bank of verzekeraar voor je afspraken maakt over wie in de woning blijft. Gaat de bank of verzekeraar akkoord? Dan moet je naar de notaris om de hoofdelijke aansprakelijkheid op te heffen. 

  Als het huis meer of minder waard is geworden, dan deel je de winst of het verlies. Lees bij Vereniging Eigen Huis (link naar de website van Vereniging Eigen Huis) waar je nog meer aan moet denken als je met je ex-partner een huis hebt. Woonden jullie in een huurwoning? Kijk dan in het huurcontract wat je moet doen bij een scheiding.

 5. 5

  Check de gevolgen voor je belastingaangifte en - teruggave

  Uit elkaar gaan, kan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap (link naar de website van de Belastingdienst). Het is dan verstandig om voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst (link naar de website van de Belastingdienst). Betaal je partneralimentatie, dan kun je deze aftrekken van je aangifte.

  Meer weten over de wijzigingen bij de Belastingdienst wanneer je gaat scheiden? Check dan ook volgende pagina: www.belastingdienst.nl/scheiden (link naar de website van de Belastingdienst).

 6. 6

  Heb je recht op toeslagen?

  Als je uit elkaar gaat, kan het zijn dat je recht krijgt op toeslagen. Ga naar berekenuwrecht.nl (link naar de website Berekenuwrecht.nl) om te kijken of dit voor jou geldt. Als jij of je ex-partner al toeslagen ontving, dan moet je het feit dat je uit elkaar bent doorgeven aan de Belastingdienst (dit hoeft alleen bij samenwonen; bij huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente het door aan de Belastingdienst).

 7. 7

  Maak een nieuwe begroting

  Als gevolg van je scheiding verandert je financiële situatie waarschijnlijk drastisch. Maak een nieuw overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit kan met het Persoonlijk Budget Advies of het Geldplan Scheiden (links naar website van Nibud).

 8. 8

  Verdeel de gezamenlijke rekeningen

  Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op deze rekeningen op de datum dat je gaat scheiden. Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven. Vraag bij je bank na hoe je de rekeningen op één naam zet. Check ook welke automatische betalingen en incasso´s jullie hebben en zet ze stop of pas ze aan als dat kan.

 9. 9

  Welke verzekeringen hebben jullie samen?

  Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Soms is het voldoende om de naam op de polis te veranderen. Maar in andere gevallen - vooral bij levensverzekeringen - is het ingewikkelder. Kijk ook naar je zorgverzekering. Lees hier waar je aan moet denken en wie je moet informeren.

 10. 10

  Verdeel bezittingen en schulden

  Maak afspraken over het verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden. Hier vind je tips voor het verdelen van je inboedel (link naar de website van het NIbud).

 11. 11

  Leg je afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

  De afspraken die je maakt kun je vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Maak hiervoor een echtscheidingsplan (link naar de website Echtscheidingsplan.nl). Dit kun je ook gebruiken als je samenwoonde. Bij een echtscheiding en geregistreerd partnerschap met kinderen beslist de rechter uiteindelijk over de scheiding. Als je hulp nodig hebt van een advocaat of mediator, kun je terecht bij de Vereniging van Familierechtadvocaten (link naar de website verenigingfas.nl). Je kunt ook gebruik maken van de diensten van een financieel echtscheidingsadviseur (link naar de website rfea.nl). Het ontbinden van een samenlevingscontract gebeurt meestal bij een notaris.

 12. 12

  Kinderalimentatie

  Totdat je kinderen 21 jaar zijn, heb je een onderhoudsplicht. Tot en met hun 18e heb je te maken met kinderalimentatie. Je kunt met je ex-partner de hoogte van de alimentatie bepalen. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast. Lees meer over kinderalimentatie (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

 13. 13

  Ouderschapsplan

  Als je samen kinderen hebt, moet je verplicht een ouderschapsplan (link naar de website van de Rijksoverheid) maken, waarin je afspraken opschrijft die je met je ex-partner maakt over de kinderen. Bijvoorbeeld over wie wat betaalt en over kinderalimentatie. Als je hier hulp bij nodig hebt van een advocaat of mediator, kun je terecht bij de Vereniging van Familierechtadvocaten (link naar de website verenigingfas.nl).

 14. 14

  Inkomensregelingen

  De tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan.

 15. 15

  Co-ouderschap

  Als je kiest voor co-ouderschap, vind je hier een aantal praktische tips (link naar de website van het Nibud).