U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Hoe voorkom je financieel gedoe bij een scheiding
Thema Samenwonen of trouwen

Hoe voorkom je financieel 'gedoe' bij een scheiding?

Als je gelukkig met elkaar bent, denk je er liever niet over na. Maar als je nu even stilstaat bij de kans dat het misschien een keer misgaat, voorkom je onnodig gedoe als het onverhoopt zover is.

Met onderstaande checklist kun je het gesprek met je partner aangaan. Hopelijk kun je financiële problemen bij een scheiding zo voorkomen.

 1. 1

  Ben je getrouwd voor 1 januari 2018?

  Ging je voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap naar de notaris? Dan hebben jullie huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden (link naar de website van de Rijksoverheid). In deze voorwaarden staan afspraken over jullie bezittingen en schulden en wat jullie doen in het geval jullie uit elkaar gaan. Bekijk eens in de paar jaar of de afspraken nog actueel zijn en bij jullie passen. Je kunt de voorwaarden aanpassen. Dan moet je wel weer naar de notaris.

  In alle andere gevallen zijn jullie in gemeenschap van goederen (link naar de website van de Rijksoverheid) getrouwd. Ga je ooit scheiden, dan moet je alles gelijk verdelen. Dat eerlijk delen geldt vaak niet voor schenkingen en erfenissen als je deze hebt gekregen met een uitsluitingsclausule (link naar de website van de Consumentenbond).  

 2. 2

  Ben je getrouwd op of na 1 januari 2018?

  Dan trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat bezittingen en schulden die voor het huwelijk van een van jullie waren, dat ook na jullie huwelijk blijven. Erfenissen en schenkingen voor of tijdens het huwelijk zijn ook persoonlijke bezittingen. Alle persoonlijke bezittingen hoeven jullie na een scheiding niet meer te verdelen. Het is wel belangrijk dat jullie dat allemaal goed bijhouden. Doe je dat niet en ontstaat gedoe over van wie iets is? Dan is het bezit of de schuld gemeenschappelijk als niemand kan bewijzen van wie het is. Wil je in gemeenschap van goederen trouwen of andere afspraken maken? Dan moet je naar de notaris. 

  Straks geen notaris nodig voor trouwen in gemeenschap van goederen

  Zoals je hierboven las, moet je naar de notaris als je andere afspraken wilt maken over jullie (toekomstige) bezittingen en schulden. Daarop komt een uitzondering. Wil je trouwen in volledige gemeenschap van goederen? Dan vul je een verklaring in en geeft deze een dag voor je huwelijk aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dan ben je zonder extra kosten in gemeenschap van goederen (link naar de website van de Rijksoverheid) getrouwd.
  Hiervoor moet de wet wel veranderen. Wanneer de wet is aangepast, is nog niet duidelijk.

 3. 3

  Zet samen je vermogen en pensioen op een rij

  Bij een scheiding gebeurt het nog wel eens dat een deel van de bezittingen wordt ‘vergeten’. De ene partner vertelt de ander dan niet dat hij of zij nog ergens een spaarpotje heeft. Vooral met lijfrenteverzekeringen voor pensioen gebeurt dat. Zet daarom samen al jullie vermogen op een rij, inclusief pensioen, zodat jullie allebei weten wat het vermogen is.

 4. 4

  Weet wat je spullen waard zijn

  Het verdelen van inboedel leidt vaak tot ruzie bij een scheiding. Het kan helpen als je weet wat spullen waard zijn. Bewaar daarom de bonnen van grotere aankopen die jullie samen doen of maak er een foto van. 

 5. 5

  Houd rekening met partneralimentatie

  Alimentatie leidt bij een scheiding vaak tot conflicten. Als een van de twee meer verdient dan kan de ander na een scheiding recht hebben op partneralimentatie (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als één van de twee minder gaat werken. Bespreek dit. Je kunt huwelijkse voorwaarden niet aanpassen om het recht op partneralimentatie te laten vallen. Je kunt wel ruimere afspraken maken over partneralimentatie. Houd er rekening mee dat minder werken er ook toe leidt dat je minder pensioen opbouwt.

 6. 6

  Wat komt er kijken bij een scheiding?

  Hopelijk wordt het geen werkelijkheid, maar wil je toch weten wat er komt kijken bij een scheiding, óók voor de kinderen, lees dan onze tips (link naar de website van Wijzer in geldzaken). 

Deel deze informatie met anderen:
Zit jij op een roze wolk? Let op!
0:42
Checklist samenwonen of trouwen
Samenwonen of trouwen?

Of ben je al een aantal jaren gelukkig met elkaar?  Het is altijd een goed idee om ook samen naar de financiën te kijken. Lees onze checklists en overige tips! 

Uit elkaar gaan
Uit elkaar gaan

Wat verandert er en wat moet je allemaal regelen als je uit elkaar gaat?