Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Samenwonen of trouwen»Hoe voorkom je financieel gedoe bij een scheiding
thema

Hoe voorkom je financieel 'gedoe' bij een scheiding?

Als je gelukkig met elkaar bent, denk je er liever niet over na. Maar als je nu een paar stappen neemt, voorkom je onnodig gedoe als je ooit toch uit elkaar gaat.

Met onderstaande checklist kun je het gesprek met je partner aangaan. Hopelijk kun je financiële problemen bij een scheiding zo voorkomen.

 1. 1 Hoe ben je getrouwd?

  Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen, of onder huwelijkse voorwaarden. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn al jullie bezittingen automatisch van jullie allebei. Ga je ooit scheiden, dan moet je alles gelijk verdelen. Als je huwelijkse voorwaarden bij de notaris hebt vastgelegd is dat anders geregeld. Hoe de verdeling dan werkt, hangt af van de afspraken die jullie hebben gemaakt. Ga eens in de zoveel tijd na of de afspraken nog actueel zijn en jullie ze nog zo willen. Huwelijkse voorwaarden kun je aanpassen.

 2. 2 Zet samen je vermogen en pensioen op een rij

  Bij een scheiding gebeurt het nog wel eens dat een deel van de bezittingen wordt ‘vergeten’. De ene partner vertelt de ander dan niet dat hij of zij nog ergens een spaarpotje heeft. Vooral met lijfrenteverzekeringen voor pensioen gebeurt dat. Zet daarom samen al jullie vermogen op een rij, inclusief pensioen, zodat jullie allebei weten wat het vermogen is.

 3. 3 Weet wat je spullen waard zijn

  Het verdelen van inboedel leidt vaak tot ruzie bij een scheiding. Het kan helpen als je weet wat spullen waard zijn. Bewaar daarom de bonnen van grotere aankopen die jullie samen doen of maak er een foto van. 

 4. 4 Houd rekening met partneralimentatie

  Alimentatie leidt bij een scheiding vaak tot conflicten. Als een van de twee meer verdient dan kan de ander na een scheiding recht hebben op partneralimentatie. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als één van de twee minder gaat werken. Bespreek dit. Je kunt huwelijkse voorwaarden niet aanpassen om het recht op partneralimentatie te laten vallen. Je kunt wel ruimere afspraken maken over partneralimentatie. Houd er rekening mee dat minder werken er ook toe leidt dat je minder pensioen opbouwt.

 5. 5 Wat komt er kijken bij een scheiding?

  Hopelijk wordt het geen werkelijkheid, maar wil je toch weten wat er komt kijken bij een scheiding, óók voor de kinderen, lees dan onze tips

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Zit jij op een roze wolk? Let op!
Zit jij op een roze wolk? Let op!
0:42
Bekijk video
Checklist samenwonen of trouwen
Checklist samenwonen of trouwen

Je kunt een samenlevingscontract sluiten, trouwen of kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Wat betekent dit voor je geldzaken? Doe de checklist

Uit elkaar gaan
Uit elkaar gaan

Wat verandert er en wat moet je allemaal regelen als je uit elkaar gaat?