U bent hier:Home>Regel je pensioen>Pensioen en ontslag
Thema Regel je pensioen

Pensioen en ontslag

Ontslag heeft bijna altijd gevolgen voor je pensioen. Vijf punten waarmee je rekening moet houden als je je baan verliest of ontslag neemt.

1. Bij ontslag stopt je pensioenopbouw

Als je je baan verliest, stopt meteen de opbouw van pensioen bij je werkgever. Hierop is een uitzondering. Ambtenaren met een pensioenregeling bij het ABP bouwen 50% van hun pensioen op tijdens de WW-uitkering.

Wat je aan ouderdomspensioen hebt opgebouwd, blijft natuurlijk staan. Dit pensioen soms mee met de prijzen en de lonen.

Soms kun je je pensioenregeling een bepaalde periode voortzetten. Je betaalt dan zelf voor de opbouw. De bijdrage van je vroegere werkgever vervalt. Vraag aan je pensioenuitvoerder of werkgever of dit kan.

2. Let op: het recht op nabestaandenpensioen kan vervallen

Voor het nabestaandenpensioen maakt het uit of je een nabestaandenpensioen op opbouwbasis of op risicobasis hebt. Dit vind je in je pensioenregeling. Kom je er niet uit? Vraag het na bij je werkgever of pensioenuitvoerder.

Heb je een nabestaandenpensioen op opbouwbasis? Dan blijft het opgebouwde nabestaandenpensioen staan. Het nabestaandenpensioen is wel lager dan toen je nog werkte. Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt het volledige recht op nabestaandenpensioen op een gegeven moment. Je bent nog wel verzekerd zolang je een WW-uitkering krijgt, maar wel voor een lager bedrag dan toen je nog werkte.

3. Met een WW-uitkering bouw je geen pensioen op

Als je buiten je eigen schuld je baan kwijtraakt, krijg je meestal een WW-uitkering. Hou er rekening mee dat je met een WW-uitkering geen pensioen opbouwt. Ambtenaren met een pensioenregeling bij het ABP bouwen 50% van hun pensioen op tijdens de WW-uitkering.

Als je uitkering hoog genoeg is, kun je misschien wel zelf een deel van je inkomen sparen voor je pensioen om te voorkomen dat je straks bij je pensionering te weinig inkomsten hebt.

Als je het geld nu niet kunt missen, kun je je pensioengat aanvullen als je weer een baan hebt. 

4. Ontslagvergoeding gebruiken voor pensioen

Heb je een ontslagvergoeding gekregen? Als je het geld nu niet nodig hebt, kun je het soms met belastingvoordelen reserveren voor je pensioen. Dit kan wel alleen als je een pensioengat hebt. Je stort het geld dan bij een verzekeraar of bank en die geeft je na je pensionering een uitkering. Als je erover denkt je ontslagvergoeding te gebruiken voor extra pensioen, laat je daarover dan goed adviseren door een financieel adviseur.

5. Spaargeld aanspreken heeft gevolgen voor later

Het verlies van je baan leidt bijna altijd tot een inkomensdaling. Een WW-uitkering is altijd minder dan het salaris dat je kreeg. Het kan dat je hierdoor moeite hebt om rond te komen. Dan zul je vaak je spaargeld moeten aanspreken. Als je dit spaargeld had gereserveerd voor je pensioen, betekent dit dat er een gat in je pensioenopbouw ontstaat. Bedenk nu vast hoe je dat in de toekomst kunt opvangen.

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Pensioen en ontslag