10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Regel je pensioen»Pensioen en ontslag
thema

Pensioen en ontslag

Als je je baan verliest, heeft dat bijna altijd gevolgen voor je pensioen. Vijf zaken op het gebied van pensioen waar je rekening mee moet houden als je wordt ontslagen.

1. Bij ontslag stopt je pensioenopbouw

Als je je baan verliest, stopt ook meteen de opbouw van pensioen bij je werkgever. Wat je al hebt opgebouwd blijft natuurlijk staan. De uitkering die je al hebt opgebouwd stijgt vaak mee met de prijzen en de lonen.

Soms kun je je pensioenregeling een bepaalde periode voortzetten. Je betaalt dan zelf voor de opbouw. De bijdrage van je vroegere werkgever vervalt. Vraag na bij je pensioenuitvoerder of werkgever of dit kan.

2. Recht op nabestaandenpensioen kan vervallen

Voor het recht op nabestaandenpensioen maakt het uit of je een opbouwregeling had of dat je verzekerd was op risicobasis. Dit vind je in je pensioenregeling. Kom je er niet uit? Vraag het na bij je werkgever of pensioenuitvoerder.

Heb je een opbouwregeling, dan blijft het opgebouwde nabestaandenpensioen staan. Het nabestaandenpensioen is wel lager dan toen je nog werkte. Ben je verzekerd op risicobasis, dan vervalt het recht op nabestaandenpensioen op een gegeven moment. Je bent nog wel verzekerd zolang je een WW-uitkering krijgt.

3. Met een WW-uitkering bouw je geen pensioen op

Als je buiten je eigen schuld je baan bent verloren, krijg je meestal een WW-uitkering. Hou er rekening mee dat je met een WW-uitkering geen pensioen opbouwt. Als je uitkering hoog genoeg is, kun je misschien wel zelf een deel van je inkomen sparen voor je pensioen om te voorkomen dat je straks bij je pensionering te weinig inkomsten hebt.

Het kan ook dat je het geld nu niet kunt missen. Dan kun je later, als je weer werk hebt, het pensioengat vullen.

4. Ontslagvergoeding gebruiken voor pensioen

Heb je een ontslagvergoeding gekregen? Als je het geld nu niet nodig hebt, kun je het soms met belastingvoordelen reserveren voor je pensioen. Dit kan wel alleen als je een pensioengat hebt. Je stort het geld dan bij een verzekeraar of bank en die geeft je na je pensionering een uitkering. Als je erover denkt je ontslagvergoeding te gebruiken voor extra pensioen, laat je daarover dan goed adviseren door een financieel adviseur.

5. Spaargeld aanspreken heeft gevolgen voor later

Het verlies van je baan leidt bijna altijd tot een inkomensdaling. Een WW-uitkering is altijd minder dan het salaris dat je kreeg. Het kan dat je hierdoor moeite hebt om rond te komen. Dan zul je vaak je spaargeld moeten aanspreken. Als je dit spaargeld had gereserveerd voor je pensioen, betekent dit dat er een gat in je pensioenopbouw ontstaat. Bedenk nu vast hoe je dat in de toekomst kunt opvangen.