U bent hier:Home>Regel je pensioen>Overlijden en nabestaandenpensioen
Thema Regel je pensioen

Overlijden en nabestaandenpensioen

Overlijden is iets waar je liever niet over wilt nadenken. Toch is het goed om stil te staan of je jouw nabestaanden goed achterlaat. Heb je een partner? Dan ontvangt je partner na overlijden in veel gevallen partnerpensioen. Heb je kinderen? Dan kunnen jouw kinderen recht hebben op een wezenpensioen. Partnerpensioen en wezenpensioen wordt gezamenlijk ook wel nabestaandenpensioen genoemd.

Wat kun je regelen voor je nabestaanden?

Zorg dat je partner en kinderen goed achterblijven, denk aan je erfenis en kijk naar je pensioen. Op deze pagina (link naar de website van Wijzer in geldzaken) vind je een overzicht van geldzaken waar je aan moet denken in geval van overlijden. 

Op Mijnpensioenoverzicht.nl (link naar de website van Mijn Pensioenoverzicht) zie je wat je nabestaanden aan pensioen ontvangen als je overlijdt.

Nabestaandenpensioen voor je partner 

De bedoeling van nabestaandenpensioen is om ook na je overlijden in financiële zin te zorgen voor je nabestaanden. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan heeft je partner bij de meeste pensioenuitvoerders automatisch recht op partnerpensioen. Na jouw overlijden wordt dit levenslang aan je partner uitbetaald.

Kom je te overlijden voor je pensioendatum? Dan geldt voor het partnerpensioen de volgende regels:

  1. Je bent in dienst bent bij je werkgever op moment van overlijden of,
  2. Je bent niet langer dan drie (soms tot maximaal zes) maanden eerder uit dienst getreden of,
  3. Je ontvangt een WW- of ZW-uitkering.

Zorg dat je partner bekend is bij je pensioenuitvoerder

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt je pensioenuitvoerder hier automatisch bericht van via de gemeente.

Woon je samen? Dan moet jij jouw partner met een partnerverklaring aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Er gelden soms nog aanvullende regels. Check dit bij je pensioenuitvoerder.

Let op! Soms geen nabestaandenpensioen 

Er zijn gevallen waar helemaal geen partnerpensioen in de pensioenregeling zit. Kijk dus goed wat je werkgever aanbiedt en of dit voor jou en je partner voldoende is.

Pensioen voor je kinderen

Heb je kinderen? Check of zij recht hebben op een wezenpensioen na het overlijden van beide ouders. Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie.

Let op! Vanaf 1 juli 2023 zijn de regels voor pensioen veranderd (zie Veranderingen pensioenstelsel 2023). De uitkering stopt als je kind 25 wordt.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Overlijden en nabestaandenpensioen