U bent hier:Home>Regel je pensioen>Zo zit het met nabestaandenpensioen!
Thema Regel je pensioen

Hoe is je nabestaandenpensioen geregeld? 

De meeste werkgevers hebben een pensioenregeling voor hun werknemers. De pensioenregeling bestaat vaak uit een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: een nabestaandenpensioen op risicobasis en een nabestaandenpensioen op opbouwbasis. Hieronder lees je wat de verschillen zijn. Ook zie je wat er gebeurt met een nabestaandenpensioen op risicobasis nadat je ontslag neemt, wordt ontslagen, met pensioen gaat of gaat scheiden.  

Nabestaandenpensioen gaat veranderen

Vanaf 1 juli 2023 gaan de regels voor pensioen veranderen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Door deze nieuwe regels worden afspraken gemaakt over de inleg en kan het pensioen sneller stijgen of dalen. Ook wordt er rekening mee gehouden dat mensen vaker van baan wisselen, een tijdje stoppen met werken of als zzp’er gaan werken. De regels voor het nabestaandenpensioen worden duidelijker en gelden voor alle pensioenuitvoerders. Lees meer over de veranderingen in je pensioen

Nabestaandenpensioen op risicobasis 

Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis zijn je nabestaanden verzekerd van een nabestaandenpensioen zolang je bij deze werkgever meedoet met de pensioenregeling. Deze verzekering stopt op het moment dat je niet meer deelneemt aan de pensioenregeling.  

Nabestaandenpensioen op opbouwbasis 

Dit nabestaandenpensioen blijft bestaan als je niet meer meedoet met de regeling. Je nabestaanden ontvangen in dit geval wel een pensioen als je overlijdt, terwijl je niet meer meedoet met de regeling.

Hoe herken je wat voor nabestaandenpensioen je hebt?

Op dit moment is het vaak lastig om te zien wat voor nabestaandenpensioen er geregeld is. Je kunt het als volgt nagaan:
1. Je vraagt het aan je werkgever of aan de pensioenuitvoerder.
2. Je gaat naar Mijnpensioenoverzicht.nl, klikt op Wat als mijn situatie verandert en daarna klik je op overlijden als je werkloos bent. Staat er bij je huidige werkgever dat je nabestaanden geen pensioen ontvangen? Dan heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis.

Op je Uniform Pensioen overzicht staat de volgende tekst als je een nabestaandenpensioen op risicobasis hebt:
Let op: Uw nabestaanden krijgen geen uitkering als u overlijdt en niet meer bij deze werkgever werkt en (mogelijk) ook niet als u overlijdt nadat u met pensioen bent gegaan.

Ontslag nemen

Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis? Dan verdwijnt dit pensioen. Je nabestaanden ontvangen geen pensioenuitkering als je overlijdt nadat je ontslag hebt genomen. 

Ontslagen worden

Heb je na je ontslag recht op WW? Dan ben je net zo lang verzekerd voor het nabestaandenpensioen als dat je een WW-uitkering ontvangt. Als je WW-uitkering stopt, stopt ook de verzekering van het nabestaandenpensioen.  

Uit elkaar gaan

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kunnen jullie afspraken maken over de verdeling van het ouderdomspensioen (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Daarnaast heeft je ex-partner recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Dat geldt niet bij een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dan is er geen bijzonder nabestaandenpensioen voor je ex-partner. Overlijd je na de scheiding? Dan ontvangt je ex-partner geen nabestaandenpensioen.

Met pensioen gaan

Heb je op de pensioendatum een partner en wil je een nabestaandenpensioen regelen? Dan moet je een stukje van je opgebouwde ouderdomspensioen gebruiken voor het verzekeren van nabestaandenpensioen. In de meeste pensioenregelingen is het nabestaandenpensioen standaard geregeld. Wil je liever een andere keus maken rondom je nabestaandenpensioen? Dan moet je dit samen met je partner aangeven bij je pensioenuitvoerder.

Stappenplan nabestaandenpensioen op risicobasis

  1. 1

    Ga na wat voor nabestaandenpensioen je hebt!

    Kijk in je pensioenregeling of vraag het aan je werkgever.

  2. 2

    Check de hoogte van je nabestaandenpensioen

    Kijk hoeveel nabestaandenpensioen er verzekerd is als je ontslag neemt, wordt ontslagen, bijna met pensioen gaat of jullie overwegen om uit elkaar te gaan. Ga hiervoor naar Mijnpensioenoverzicht.nl (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

  3. 3

    Heb je bij meerdere werkgevers gewerkt?

    Dan bestaat de kans dat het nabestaandenpensioen minder hoog is dan je denkt.  

  4. 4

    Ga na wat je nog meer voor je nabestaanden hebt geregeld

    Heb je een levensverzekering die uitkeert als je overlijdt? Wordt de hypotheekschuld afgelost na je overlijden? 

  5. 5

    Bekijk of het goed genoeg is

    Heb je alles op een rij? Dan kun je nagaan of je nabestaanden voldoende verzorgd achterblijven. Kunnen ze blijven wonen waar jullie nu wonen? Is de studie voor je kinderen geregeld? Zijn er nog andere wensen?

Wat kun je voor je nabestaanden regelen?

Is het nabestaandenpensioen niet voldoende? Dan kun je vaak zelf nog wat regelen. Zo bieden de meeste werkgevers een Anw-hiaatpensioen verzekering aan. Soms moet iedereen aan dit pensioen deelnemen, soms is het op vrijwillige basis. In het laatste geval kun je vaak alleen meedoen zonder het verstrekken van medische waarborgen als je je meteen aanmeldt als je bij die werkgever start met werken. Je kunt ook een losse overlijdensrisicoverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) afsluiten.

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Zo zit het met nabestaandenpensioen!