
Hoe is je nabestaandenpensioen geregeld?
De meeste werkgevers hebben een pensioenregeling voor hun werknemers. De pensioenregeling bestaat vaak uit een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: een nabestaandenpensioen op risicobasis en een nabestaandenpensioen op opbouwbasis. Hieronder lees je wat de verschillen zijn. Ook zie je wat er gebeurt met een nabestaandenpensioen op risicobasis nadat je ontslag neemt, wordt ontslagen, met pensioen gaat of gaat scheiden.
Nabestaandenpensioen op risicobasis
Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis zijn je nabestaanden verzekerd van een nabestaandenpensioen zolang je bij deze werkgever meedoet met de pensioenregeling. Deze verzekering stopt op het moment dat je niet meer deelneemt aan de pensioenregeling.
Nabestaandenpensioen op opbouwbasis
Dit nabestaandenpensioen blijft bestaan als je niet meer meedoet met de regeling. Je nabestaanden ontvangen in dit geval wel een pensioen als je overlijdt, terwijl je niet meer meedoet met de regeling.
Ontslag nemen
Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis? Dan verdwijnt dit pensioen. Je nabestaanden ontvangen geen pensioenuitkering als je overlijdt nadat je ontslag hebt genomen.
Ontslagen worden
Heb je na je ontslag recht op WW? Dan ben je net zo lang verzekerd voor het nabestaandenpensioen als dat je een WW-uitkering ontvangt. Als je WW-uitkering stopt, stopt ook de verzekering van het nabestaandenpensioen.
Uit elkaar gaan
Als jij en je partner uit elkaar gaan, kunnen jullie afspraken maken over de verdeling van het ouderdomspensioen (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Daarnaast heeft je ex-partner recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Dat geldt niet bij een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dan is er geen bijzonder nabestaandenpensioen voor je ex-partner. Overlijd je na de scheiding? Dan ontvangt je ex-partner geen nabestaandenpensioen.
Met pensioen gaan
Heb je op de pensioendatum een partner en wil je een nabestaandenpensioen regelen? Dan moet je een stukje van je opgebouwde ouderdomspensioen gebruiken voor het verzekeren van nabestaandenpensioen. Dit is allen het geval als het nabestaandenpensioen op risicobasis verzekerd is. Je pensioenuitvoerder kan je hierover informeren.
Stappenplan nabestaandenpensioen op risicobasis
Wat kun je voor je nabestaanden regelen?
Is het nabestaandenpensioen niet voldoende? Dan kun je vaak zelf nog wat regelen. Zo bieden de meeste werkgevers een Anw-hiaatpensioen verzekering aan. Soms moet iedereen aan dit pensioen deelnemen, soms is het op vrijwillige basis. In het laatste geval kun je vaak alleen meedoen zonder het verstrekken van medische waarborgen als je je meteen aanmeldt als je bij die werkgever start met werken. Je kunt ook een losse overlijdensrisicoverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) afsluiten.