U bent hier:Home>Pers>'Heeft jouw partner straks genoeg?' winnaar PensioenWegwijzer 2023
07 november 2023

'Heeft jouw partner straks genoeg?' winnaar PensioenWegwijzer 2023

Voor de negende keer is dinsdag 7 november de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes makkelijker te maken. De prijs werd in Amsterdam door de jury namens platform Wijzer in geldzaken uitgereikt aan Pensioenfonds UWV en TKP Pensioen. Gerjon Dol (TKP) nam de prijs in ontvangst namens beide organisaties voor hun campagne; ‘Heeft jouw partner straks genoeg?’. De jury noemde de aanpak verrassend omdat het tegen de trend in niet alleen over het individu gaat, maar juist ook over de partner. Daarnaast werd de campagne geroemd vanwege de goede onderbouwing van de effectiviteit en de brede toepasbaarheid in de pensioensector.

De uitreiking vond plaats tijdens een inspiratiebijeenkomst over duidelijke pensioencommunicatie met het thema: BlikOpener. De bijeenkomst werd georganiseerd door Wijzer in geldzaken in het kader van de start van de landelijke Pensioen3daagse. Onderdeel van het programma was de finale van de PensioenWegwijzer 2023 waarin vijf finalisten om de eer streden met live pitches.

image

Gerjon Dol (TKP) neemt de 'Pensioenwegwijzer 2023' in ontvangst uit handen van Lisa Brüggen - Foto Wijzer in geldzaken | Rob ter Bekke

'Heeft jouw partner straks genoeg?'

Met de campagne 'Heeft jouw partner straks genoeg?' richt TKP zich op een kwetsbare groep deelnemers die mogelijk een ontoereikend partnerpensioen opbouwt. De campagne is gelaagd, datagedreven en gebaseerd op gedragswetenschappelijke inzichten. Er worden drie doelgroepen geselecteerd op basis van opgebouwde aanspraken, die allen met een geoptimaliseerde boodschap worden geactiveerd. Alle groepen worden naar een campagnepagina geleid waar drie stappen worden doorlopen: 1) check je partnerpensioen; 2) handelingsperspectief en 3) bekijk ons webinar. Om de doelgroep tenslotte van zoveel mogelijk kanten te activeren, is het belangrijk om de werkgever in te schakelen. De werkgever wordt in de campagne ondersteund met handvatten waarmee inzicht en handelingsperspectief wordt geboden.

Publieksprijs PensioenWegwijzer voor FIT (Financiële Inzicht Tool)

Dit jaar werd voor de vierde keer de PensioenWegwijzer Publieksprijs uitgereikt op basis van een stemronde in de zaal, met aanwezige professionals uit de financiële sector. Met een ruime meerderheid van de stemmen is de PensioenWegwijzer Publieksprijs gegaan naar FIT (Financiële Inzicht Tool) van Pensioenfonds PGB en Yellowtail Conclusion. Met FIT krijgen pensioendeelnemers een compleet financieel overzicht met persoonlijke en relevante context. Het resultaat is een visuele weergave met herkenbare, uit het leven gegrepen boodschappen die makkelijk te begrijpen zijn. De tooling maakt in plaats van lastig te interpreteren grafieken, gebruik van een eenvoudig te lezen levenslooplijn. Hierdoor krijgen gebruikers op een interactieve manier inzicht in hun financiën bij belangrijke levensgebeurtenissen zoals trouwen, kinderen krijgen of van baan veranderen.

 image

Petra Maréchal (Yellowtail Conclusion) neemt de PensioenWegwijzer publieksprijs in ontvangst - Foto Wijzer in geldzaken | Rob ter Bekke

Genomineerden

De vijf finalisten waren geselecteerd uit 13 inzendingen. Tijdens een pitch presenteerden de finalisten hun inzending aan de jury. De finalisten waren: 

  • Het Pensioenplanningstraject voor professionals van 60+ - Succesvol tot en met pensioen
  • Geldplan Bijna pensioen - Nibud
  • Financiële Inzicht Tool - Pensioenfonds PGB en Yellowtail Conclusion
  • Nationale pensioencompetitie - Evi van Lanschot en Wij Pensioen
  • Campagne ‘Heeft jouw partner straks genoeg?’ - TKP Pensioen in samenwerking met Pensioenfonds UWV

Een jury van (gedrags)wetenschappers en vakspecialisten beoordeelden de inzendingen op basis van vorm, innovatie, toepasbaarheid en bewezen effectiviteit op keuzegedrag. Dit jaar bestond de jury uit:

  • Professor dr. Lisa Brüggen, Maastricht University, directeur Netspar
  • Dr. Marret Noordewier, Universiteit Leiden en Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag 
  • Professor dr. Marcel Zeelenberg, Tilburg University
  • Ellen Kraft, Nationale Nederlanden - Winnaar juryprijs PensioenWegwijzer 2022
  • Dorna Tanori, Beleidsmedewerker Pensioen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Over de Pensioen3daagse 

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en beleeft dit jaar haar 13e editie. De Pensioen3daagse omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van (online)presentaties. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren webinars. Daarnaast worden consumenten via een landelijke campagne opgeroepen om zich te verdiepen in hun persoonlijke pensioensituatie met behulp van diverse online tools zoals Wat kun jij doen voor je pensioen? Check het nu! of via Mijnpensioenoverzicht.nl. 

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder andere: de AFM, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.

 

---------------------------------------------------------------------------------- 

Noot voor de redactie

Het beeldmateriaal in dit bericht kan rechtenvrij gebruikt worden onder vermelding van

Wijzer in geldzaken - Rob ter Bekke

Meer informatie

Wijzer in geldzaken
Joost de Bree, tel 06 47408065
pers@wijzeringeldzaken.nl of wijzeringeldzaken.nl/pers. 

Over Wijzer in geldzaken

Koningin Máxima is sinds 2010 erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Vanuit deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken.

U bent hier:Home>Pers>'Heeft jouw partner straks genoeg?' winnaar PensioenWegwijzer 2023