Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
12 t/m 14 november 2024
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Nationale Nederlanden met 'Human Capital Planner en Pensioen Pulse' winnaar PensioenWegwijzer 2022
02 november 2022

Nationale Nederlanden met 'Human Capital Planner en Pensioen Pulse' winnaar PensioenWegwijzer 2022

Voor de achtste keer is woensdag 2 november de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes makkelijker te maken. De prijs werd door de jury namens platform Wijzer in geldzaken uitgereikt aan Nationale Nederlanden in het Postillion Hotel in Den Haag. Dennis Masselink en Ellen Kraft namen de prijs in ontvangst namens Nationale Nederlanden voor hun initiatief; Human Capital Planner en Pensioen Pulse. De jury noemde de aanpak 'vernieuwend en breed toepasbaar' en roemde het initiatief vanwege 'het centraal zetten en empoweren van de werkgever'.

De uitreiking vond plaats tijdens een inspiratiebijeenkomst voor vernieuwende pensioencommunicatie met als thema: actief, actiever, geactiveerd. De bijeenkomst werd georganiseerd door Wijzer in geldzaken samen met de Pensioenfederatie, Verbond van Verzekeraars en Netspar in het kader van de Pensioen3daagse. Onderdeel van het programma was de finale van de PensioenWegwijzer 2022 waarin vijf finalisten om de eer streden met live pitches.

 image
Dennis Masselink en Ellen Kraft nemen de juryprijs in ontvangst - Foto Valerie Kuypers / Wijzer in geldzaken

Werknemersdata vertalen naar relevante inzichten

Uit onderzoek blijkt dat werknemers vaak meer openstaan voor activerende boodschappen van hun werkgever, dan van de pensioenuitvoerder. Dit inzicht heeft Nationale Nederlanden aangegrepen om twee diensten te ontwikkelen die werkgevers helpen bij de keuzebegeleiding van hun werknemers. "Want een passend en persoonlijk pensioen bereiken we pas als mensen inloggen, inzicht krijgen en keuzes maken," aldus Dennis Masselink van Nationale Nederlanden. Werkgevers krijgen met de Human Capital Planner via (geanonimiseerde) werknemersdata inzichtelijk welke groepen extra aansporing en begeleiding nodig hebben. Aan de hand van vijf 'pensioenpersona's' staan er vervolgens in Pensioen Pulse boodschappen klaar waaruit werkgevers kunnen kiezen in hun communicatie met de deelnemer. "Dat heeft ook voordelen voor de werknemer," aldus Ellen Kraft. "Die krijgt geen communicatie meer van een partij waar hij niet zelf voor gekozen heeft - de pensioenuitvoerder - maar wel van zijn werkgever." 

Publieksprijs PensioenWegwijzer: Mijn Sofie

Dit jaar werd voor de derde keer de PensioenWegwijzer Publieksprijs uitgereikt op basis van een stemronde in de zaal, met aanwezige professionals uit de financiële sector. Met een ruime meerderheid van de stemmen is de PensioenWegwijzer Publieksprijs gegaan naar 'Pensioendoelen stellen, kennen en halen' van Mijn Sofie. Deze app maakt "van pensioen geen saai klusje maar een positieve activiteit," aldus Astrid Bruinsma-Eggink. Door technologie van Tinder en Netflix over te nemen activeert Mijn Sofie mensen hun spaargedrag daadwerkelijk aan hun dagelijkse activiteiten te koppelen.

 image

Astrid Bruinsma-Eggink neemt de publieksprijs in ontvangst - Foto Valerie Kuypers / Wijzer in geldzaken

Genomineerden

De vijf finalisten waren geselecteerd uit 14 inzendingen. Tijdens een pitch presenteerden de finalisten hun inzending aan de jury. De finalisten waren: 

 • Human Capital Planner en Pensioen Pulse – Nationale Nederlanden
 • Activatiecampagne jongeren: Je kan ook niets doen – Be Frank
 • Pensioen APK – ABN AMRO Pensioenfonds
 • Pensioen tastbaar maken met platform OVERmorgen – Muzus & Motivaction & THINK+Do
 • Pensioendoelen stellen, kennen en halen – Mijn Sofie

Een jury van (gedrags)wetenschappers en vakspecialisten beoordeelden de inzendingen op basis van vorm en bewezen effectiviteit op keuzegedrag. In 2022 bestond de jury uit:

 • Professor dr. Lisa Brüggen, Maastricht University
 • Professor dr. Marcel Zeelenberg, Tilburg University
 • Professor dr. Hans Hoeken, Universiteit Utrecht
 • Professor dr. Wilco van Dijk, Leiden University en directeur KCEPG
 • Professor dr. Marike Knoef, Leiden University en directielid Netspar
 • Houda Stitou, Blue Sky Group - Winnaar juryprijs Pensioenwegwijzer 2021
 • Dorna Tanori, Beleidsmedewerker pensioen - Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid

Over de Pensioen3daagse 

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en beleefde dit jaar haar 12e editie. De Pensioen3daagse omvatte onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van (online)presentaties. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseerden webinars. Daarnaast werden consumenten via een landelijke campagne opgeroepen om zich te verdiepen in hun persoonlijke pensioensituatie met behulp van diverse online tools zoals Later goed geregeld? Check het nu! of via Mijnpensioenoverzicht.nl. 

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder andere: de AFM, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Nationale Nederlanden met 'Human Capital Planner en Pensioen Pulse' winnaar PensioenWegwijzer 2022