U bent hier:Home>Overlijden>Eigen inkomensvoorzieningen bij overlijden | Pensioen3daagse
Thema Overlijden

Eigen inkomensvoorzieningen bij overlijden

Denk je dat jij of je nabestaanden veel minder inkomen hebben als jij of je partner overlijdt? Ga dan na hoe je dat kunt aanvullen. Er zijn verschillende manieren.

1. Vraag na of je extra kunt sparen

Vraag aan je pensioenuitvoerder of je (met belastingvoordeel) extra kunt sparen voor nabestaandenpensioen. Heeft je partner geen recht op een ANW-uitkering? Bij veel pensioenregelingen kun je vrijwillig een ANW-Hiaat verzekering afsluiten. Bekijk wel de voorwaarden. 

Wat voor nabestaandenpensioen heb je?

Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: nabestaandenpensioen op opbouwbasis en nabestaandenpensioen op risicobasis. In je pensioenregeling zie je wat voor pensioen je hebt. Meer informatie lees je op Hoe is je nabestaandenpensioen geregeld (link naar de website van WIjzer in geldzaken).


 2. Ruil een deel van je pensioen in

Je kunt een deel van je ouderdomspensioen inruilen voor een hoger nabestaandenpensioen. Dat kan op de pensioendatum of op een ander moment waarop je pensioenopbouw stopt (bijvoorbeeld omdat je een andere baan hebt). Vraag dit na bij je pensioenuitvoerder.
 

3. Sluit een nabestaandenlijfrente af

Bij het afsluiten van een lijfrente kun je ook een nabestaandenlijfrente afsluiten. De uitkering is voor je partner of je kinderen. Er gelden wel allerlei regels. Vraag een financieel adviseur om raad.  

4. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Je kunt een verzekering afsluiten waarbij je nabestaanden na je overlijden in een keer een bedrag ontvangen. Dat geld kunnen ze vaak vrij besteden. Zie ook hieronder bij punt 5.  

5. Check je hypotheek

Hebben jullie een hypotheek? Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten waarmee de nabestaanden (een deel van) de hypotheek aflossen. De achterblijvende partner betaalt daardoor minder woonlasten.  

6. Zelf sparen voor je pensioen

Je kunt ook helemaal zelf sparen voor pensioen door geld op een spaarrekening te zetten of te beleggen. Het aflossen van de hypotheek op je eigen huis is ook een manier om vermogen op te bouwen.

U bent hier:Home>Overlijden>Eigen inkomensvoorzieningen bij overlijden | Pensioen3daagse