10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Overlijden»Eigen inkomensvoorzieningen bij overlijden | Pensioen3daagse
thema

Eigen inkomensvoorzieningen bij overlijden

Denk je dat jij of je nabestaanden met een forse inkomstendaling te maken krijgen als jij of je partner overlijdt? Er zijn verschillende manieren om dit aan te vullen.

1. Vraag na of je extra kan sparen

Vraag na bij je pensioenuitvoerder of je extra (fiscaal gunstig) kan sparen voor de nabestaandenuitkering. Heb je geen recht op een ANW-uitkering? In sommige regelingen kan je je hier voor een lage maandelijkse premie verzekeren via de ANW-Hiaat verzekering.

2. Ruil een deel van je pensioen in

Je kunt een deel van je ouderdomspensioen inruilen voor een hoger nabestaandenpensioen, vraag na hoe dit zit bij je pensioenuitvoerder.

3. Sluit een nabestaandenlijfrente af

Bij het afsluiten van een lijfrente kun je ook een nabestaandenlijfrente afsluiten. Als een van jullie overlijdt, krijgt de ander levenslang een inkomen.

4. Sluit een verzekering af

Je kunt een verzekering afsluiten waarbij jouw nabestaanden een som geld wordt uitgekeerd bij jouw overlijden, dit heet een overlijdensrisicoverzekering.

5. Check je hypotheek

Hebben jullie een hypotheek? Je kunt een verzekering afsluiten waarbij (een deel van) de hypotheek wordt afgelost op het moment dat een van beiden overlijdt. De overgebleven partner hoeft daardoor geen of minder hypotheek te betalen en heeft een stuk lagere woonlasten.

6. Zelf sparen voor je pensioen

Je kunt ook helemaal zelf sparen voor pensioen door geld op een spaarrekening te zetten of te beleggen. Het aflossen van je eigen huis is ook een manier om vermogen op te bouwen.

Deel deze informatie met anderen: