U bent hier:Home>Je eerste baan>Meer geldzaken
Thema Je eerste baan

Meer geldzaken

Op deze pagina zie je aan welke geldzaken je nog meer moet denken als je begint of net bent begonnen met je eerste baan. 

Rechts zie je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

Je uitgaven bijhouden in een huishoudboekje

Als je begint met werken, heb je natuurlijk veel meer geld. Je bent slim bezig als je je uitgaven bijhoudt. Dan zie je bijvoorbeeld hoeveel geld je iedere maand uitgeeft als je elke dag koffie op het station koopt. Een huishoudboekje klinkt natuurlijk heel ouderwets. Gelukkig zijn er nu veel slimme apps waarmee je je uitgaven kunt bijhouden. Bekijk ons overzicht van huishoudboekjes en begin met het bijhouden van je uitgaven. 

Middel je inkomen en krijg belastinggeld terug

Als je net begint met werken, gaat je inkomen vaak flink omhoog. Verdiende je in de jaren voor je eerste echte baan niet zoveel? Dan kan het slim zijn om je inkomen te middelen. Omdat de middelingsregeling op 1 januari 2023 is vervallen is de laatste periode waarover je kunt middelen 2022, 2023 en 2024. Misschien krijg je daardoor nog flink wat belastinggeld terug. Voor de middeling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bekijk de links hieronder over de voorwaarden en hoe je middeling kunt aanvragen.

Zorg voor een buffer voor spullen die kapot gaan

Begin zo snel mogelijk met 'buffersparen'. Dat is sparen voor een potje dat je kunt gebruiken als er iets kapot gaat. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, wasmachine of telefoon. Het Nibud heeft een tooltje waarmee je kunt berekenen welk buffer bij jouw situatie past. Open een spaarrekening en maak elke maand automatisch een bedrag over naar deze rekening. Als je kiest voor een automatische overschrijving heb je er verder geen omkijken naar.

Sparen voor het kopen van een huis

Als je in de toekomst een huis wilt kopen, heb je ook spaargeld nodig. Met dat spaargeld betaal je de bijkomende kosten voor het kopen van een huis. De bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de kosten van de makelaar en de notaris en de kosten voor het bepalen van de waarde van je huis. Die waardebepaling is nodig om een hypotheek te krijgen. De bijkomende kosten worden ook wel kosten koper genoemd.
Heb je een schatting gemaakt van de kosten koper? Dan kun je ook berekenen hoeveel je per maand moet sparen om dat bedrag te bereiken. Gebruik daarvoor de rekentool van Berekenhet.

Aflossen van je studieschuld en de gevolgen voor je hypotheek

De kans is groot dat je na je opleiding een studieschuld hebt. Die schuld moet je aflossen. Op de website van DUO lees je de regels voor het aflossen van je studieschuld. Een studieschuld heeft ook gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek. Mogelijk kun je met een studieschuld minder geld lenen voor het kopen van een huis. De Vereniging Eigen Huis heeft een tooltje gemaakt waarmee je de gevolgen van de studielening voor je hypotheek kunt berekenen. 

Sparen voor een auto of ander vervoermiddel

Misschien gebruik je een deelauto of deelscooter of gebruik je het openbaar vervoer. Wil je een eigen auto gebruiken, maar heb je niet voldoende geld om deze te kopen? Je kunt ook denken aan private lease. Kijk daarbij niet alleen naar het maandbedrag, maar ook of je dit kunt betalen als je inkomen daalt. Let ook op de looptijd van het contract en de afkoopboete als je het contract eerder wilt opzeggen. Hou er ook rekening mee dat je geen eigenaar wordt van de auto, dat je een BKR registratie krijgt en dat leasen gevolgen heeft voor het bedrag wat je kunt lenen als je een huis wilt kopen. Je kunt er beter voor sparen. Gebruik onze rekentool om te kijken hoeveel je moet sparen om je auto (of wat anders) te kopen. 

U bent hier:Home>Je eerste baan>Meer geldzaken