U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Zo kun je je uurtarief bepalen
Thema Zzp'ers en geldzaken

Wat is een goed uurtarief? 

Als zzp'-er is het van belang dat je rekent met een goed uurtarief. Hoe bereken je met welk uurtarief je zakelijk en privé goed uitkomt?  

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

1. Wat geef je privé uit?

De eerste stap is nagaan wat je privé uitgeeft aan wonen, boodschappen, vakanties, de auto, etc. Weet je dat al, dan kun je naar stap 2. Heb je geen idee, bekijk dan de tips hieronder.


2. Heb je nog andere inkomsten? 

Blijf je in loondienst werken, heb je andere inkomsten of heeft je partner betaald werk? Tel deze inkomsten bij elkaar op. Als je in loondienst blijft werken of een partner hebt met een eigen inkomen, kun je nagaan of dit inkomen voldoende is om van te leven. Als dat zo is, speelt de hoogte van je privé-uitgaven geen rol bij het bepalen van je uurtarief. Dat is natuurlijk anders als je zzp-inkomen wel van belang is om rond te komen.

3. Trek je inkomsten af van je uitgaven

Tel al je privé-uitgaven bij elkaar op. Trek je (jullie) inkomsten af van de privé-uitgaven. Noteer het maandbedrag dat overblijft. 

4. Wat zijn je zakelijke uitgaven?

Zet je zakelijke uitgaven op een rij. Wat kost je bedrijfspand of zakelijke auto, hoeveel besteed je aan de inkopen. Bereken dit per maand en vervolgens voor het hele jaar. Noteer het jaarbedrag.
 

5. Hou rekening met de kosten van je pensioen en verzekering van arbeidsongeschiktheid

Als zzp'er moet je zelf je pensioen regelen. Denk ook aan je inkomen voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Ga na wat de kosten zijn om je pensioen en een inkomen bij arbeidsongeschiktheid te regelen.

6. Bereken hoeveel uur je moet maken om rond te komen

Bereken het minimum aantal uren dat je betaald werk moet verrichten in je onderneming om rond te komen van je inkomsten als zzp'er. Ga na of je dat aantal uren ook echt kunt besteden aan je onderneming.

7. Bereken je minimale uurtarief

Bereken met de tool hieronder wat je minimaal per uur moet vragen om privé rond te komen en je zakelijke lasten te betalen. Hiervoor gebruik je de getallen die je hiervoor hebt uitgerekend.


8. Vergelijk je minimale uurtarief met de tarieven van concurrenten

Nu je weet wat je minimale uurtarief is, kun je dat vergelijken met wat in jouw bedrijfstak gebruikelijk is. Is het gemiddelde uurtarief (veel) hoger? Dan kun je je tarief daarop aanpassen. Is het gemiddelde uurtarief lager dan jouw minimale uurtarief? Bedenk dan of een onderneming starten wel een goed idee is. 

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Zo kun je je uurtarief bepalen