U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Zo kun je je uurtarief bepalen
Thema Zzp'ers en geldzaken

Wat is een goed uurtarief? 

Als zzp'er is het van belang dat je rekent met een goed uurtarief. Je uurtarief moet voldoende zijn om van rond te komen. Houd daarom rekening met je privé-uitgaven, zakelijke kosten, belastingen en een buffer. Hoe bereken je met welk uurtarief je zakelijk en privé goed uitkomt? 

Op deze pagina

  1. Wat geef je privé uit?

  De eerste stap is nagaan wat je per jaar privé uitgeeft aan wonen, boodschappen, vakanties, de auto, etc. Weet je dat al, dan kun je naar stap 2. Heb je geen idee, bekijk dan de tips hieronder.

  2. Heb je andere inkomsten? 

  Blijf je in loondienst werken, heb je andere inkomsten of heeft je partner betaald werk? Tel deze inkomsten bij elkaar op. Is dit voldoende om je privé-uitgaven van te betalen? Dan speelt de hoogte van je privé-uitgaven geen rol bij het bepalen van je uurtarief. Dat is natuurlijk anders als je zzp-inkomen wel nodig is om rond te komen.

  3. Trek je inkomsten af van je uitgaven

  Tel al je privé-uitgaven bij elkaar op. Trek dit af van je (jullie) inkomsten. Noteer de uitkomst. Is het een negatief bedrag? Dan kom je geld tekort. Houd rekening met dit bedrag bij het bepalen van je uurtarief.

  4. Wat zijn je zakelijke uitgaven?

  Zet je zakelijke uitgaven op een rij. Wat kost je bedrijfspand of zakelijke auto, hoeveel besteed je aan de inkopen? Bereken dit per maand en vervolgens voor het hele jaar. Noteer het jaarbedrag.

  5. Houd rekening met de kosten van je pensioen en verzekering van arbeidsongeschiktheid

  Als zzp'er moet je zelf je pensioen regelen. Denk ook aan je inkomen voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Ga na wat de kosten zijn om je pensioen en een inkomen bij arbeidsongeschiktheid te regelen. Noteer hoeveel je hier per jaar voor nodig hebt.

  6. Bereken hoeveel uur je kunt werken

  Bereken hoeveel uur je betaald werk kunt doen als zzp’er. Werk je bijvoorbeeld 36 uur per week en doe je dat 46 weken per jaar? Dan kun je in totaal 36 x 46 = 1.656 uur werken. Grote kans dat je niet voor al die uren een rekening kunt sturen. Je bent namelijk ook tijd kwijt aan je administratie en het vinden van nieuwe klanten. Als startende ondernemer ben je goed bezig als je 50 tot 60% van je uren in rekening kunt brengen. 

  7. Bereken je minimale uurtarief

  Je weet nu hoeveel je privé en zakelijk uitgeeft. Daarnaast moet je ook rekening houden met de belasting die je betaalt. Het is ook slim om geld te sparen voor als het financieel wat minder gaat.  Bereken met de tool hieronder wat je minimaal per uur moet vragen om het netto maandinkomen te verdienen dat jij voor ogen hebt. Hiervoor gebruik je de getallen die je eerder hebt uitgerekend. 

  8. Vergelijk je minimale uurtarief met de tarieven van concurrenten

  Nu je weet wat je minimale uurtarief is, kun je dat vergelijken met wat normaal is in jouw bedrijfstak. Is het gemiddelde uurtarief (veel) hoger? Dan kun je je tarief daarop aanpassen. Is het gemiddelde uurtarief lager dan jouw minimale uurtarief? Bedenk dan of je verwacht dat jij toch een hoger uurtarief kunt vragen. Bijvoorbeeld omdat je veel ervaring hebt en/of erg goed bent in wat je doet. Kun je dat niet? Vraag je dan af of een onderneming starten wel een goed idee is. 

  9. Check regelmatig of je uurtarief nog klopt

  Als zzp'er is het van belang dat je rekent met een goed uurtarief. Is het alweer even geleden dat je naar je uurtarief hebt gekeken? Check dan nogmaals de tips en bepaal of je uurtarief nog goed is. Houd daarbij ook rekening met de inflatie. Door stijgende prijzen kun je van hetzelfde inkomen steeds minder kopen. Voorkom dat je hierdoor financiële problemen krijgt en pas op tijd je uurtarief aan. Je kunt er ook voor kiezen om je tarief ieder jaar standaard te verhogen met het inflatiepercentage. Leg dit dan vast in je algemene voorwaarden, dat biedt je opdrachtgevers duidelijkheid en voorkomt discussie.

  U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Zo kun je je uurtarief bepalen