U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Check regelmatig je uurtarief
Thema Zzp'ers en geldzaken

Ga na of je uurtarief nog klopt 

Als zzp'er is het van belang dat je rekent met een goed uurtarief. Is het al weer even geleden dat je naar je uurtarief hebt gekeken? Check dan onze tips en bepaal of je uurtarief nog goed is. 

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

1. Wat zijn je privé-uitgaven?

Wat geef je uit aan woonlasten, boodschappen, vakanties, de auto, etc. Heb je die uitgaven op een rij? Ga dan naar stap 2. Weet je het niet? Bereken die uitgaven dan met behulp van het Nibud. 

2. Heb jij (of je partner) nog andere inkomsten? 

Werk je ook nog in loondienst, heb je andere inkomsten of heeft je partner een inkomen? Tel dan deze inkomsten bij elkaar op.

3. Trek je inkomsten af van je uitgaven

Zijn je inkomsten voldoende om je privé-uitgaven te betalen? Dan zijn je privé-uitgaven niet van belang voor het berekenen van een goed uurtarief. Kom je nog een bedrag tekort, hou dan rekening met deze privé-uitgaven. Noteer het maandbedrag dat overblijft en reken het om naar een bedrag per jaar.

4. Hoe hoog zijn je zakelijke lasten? 

Zet je zakelijke uitgaven op een rij. Hoeveel betaal je aan huur of hypotheek voor je zakelijke pand of auto van de zaak. Wat zijn de kosten van je inkopen? Bereken dit per maand en vervolgens voor het hele jaar. Noteer het jaarbedrag.

5. Hou je rekening met de kosten van je pensioen en verzekering van arbeidsongeschiktheid?

Heb je je pensioen geregeld en ontvang je ook een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt? Tel de kosten van je pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering bij elkaar op. Heb je nog niets gedaan aan je pensioen en inkomen bij arbeidsongeschiktheid? Dan is nu een goed moment om te checken wat de kosten zijn. Hou hiermee rekening bij het controleren van je uurtarief.

6. Tel je gewerkte uren bij elkaar op  

Bereken hoeveel uren je de afgelopen tijd hebt gewerkt aan je onderneming. 

7. Bereken je minimale uurtarief

Bereken met de tools hieronder wat je minimaal per uur moet vragen om privé rond te komen en je zakelijke lasten te betalen.

8. Vergelijk je minimale uurtarief met de tarieven van concurrenten

Is het gemiddelde uurtarief van je concurrenten (veel) hoger? Dan kun je je tarief daarop aanpassen. Is hun inkomen per uur lager dan jouw minimale uurtarief? Bedenk dan een oplossing hiervoor. 

U bent hier:Home>Zzp'ers en geldzaken>Check regelmatig je uurtarief