Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Actueel»7 vragen over het studieleenstelsel
thema

7 vragen over het studieleenstelsel

Sinds 2015 geldt voor studenten het studieleenstelsel. De basisbeurs is afgeschaft. 7 vragen over het studieleenstelsel.

1. Voor wie geldt het studieleenstelsel?

Het leenstelsel geldt alleen voor nieuwe studenten. Als je voor het begin van het studiejaar 2015-2016 al was ingeschreven, houd je recht op een studiebeurs. Voor een bachelor aan de universiteit krijg je dan maximaal drie jaar een studiebeurs. Voor een bachelor aan de hogeschool maximaal vier jaar.

2. Hoe werkt lenen?

Studenten konden altijd al lenen om hun studie te betalen. Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Door de afschaffing van de basisbeurs is het maximale leenbedrag verhoogd. In 2017 kun je maximaal €1033,01 per maand lenen.

3. Hoe zit het met terugbetalen?

Na afloop van je studie ga je aflossen. Vroeger moest je de lening in uiterlijk 15 jaar terugbetalen. Dat is voortaan 35 jaar. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van je lening en je inkomen. Heb je een laag inkomen, dan is de maandelijkse aflossing laag. Heb je een hoog inkomen, dan betaal je meer. Je betaalt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon. Als het financieel even tegenzit, mag je de aflossing maximaal 5 keer voor een jaar onderbreken. Natuurlijk kun je de lening ook sneller terugbetalen.

4. Hoe zit het met de rente?

Geld lenen kost altijd geld. Je betaalt immers rente. Het is dus verstandig om niet meer te lenen dan je echt nodig hebt. De rente op een lening bij DUO is wel lager dan de rente bij een bank. DUO stelt het rentepercentage elke 5 jaar opnieuw vast.

5. Wat gebeurt er met de aanvullende beurs?

Als je ouders weinig verdienen, kun je een aanvullende beurs krijgen. Dat was zo en blijft zo. De maximale aanvullende beurs is wel omhoog gegaan. Als je onder het leenstelsel valt kun je een aanvullende beurs van maximaal €387,92 krijgen (studiejaar 2017-2018) .

6. Wat betekent het leenstelsel voor bijbaantjes?

Er was altijd een maximum hoeveel je als student mocht bijverdienen naast je studie. Deze regel verdwijnt. Voortaan maakt het niet uit hoeveel je met een bijbaantje verdient.

7. Wat zijn de gevolgen van een studieschuld bij een hypotheekaanvraag?

Als je andere schulden hebt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager. Dat is ook zo met een studieschuld. Studieschulden tellen wel minder zwaar dan andere leningen. Een studieschuld staat ook niet geregistreerd bij het BKR. Je moet de hypotheekverstrekker dus zelf laten weten dat je een studieschuld hebt.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Leermiddelen