U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken als je kind naar de middelbare school gaat
Thema Kinderen

Zakgeld en andere geldzaken voor kinderen in de brugklas

Als je kind naar de brugklas gaat verandert er een aantal geldzaken voor jou en je kind. Hieronder lees je tips over slim omgaan met geld voor jou en je kind.

Rechts vind je een overzicht van geldtips voor kinderen die naar de middelbare school gaan. 

Zakgeld en kleedgeld voor je kind

Als een kind naar de brugklas gaat, geeft het vaak meer geld uit. Je kind gaat de stad in, pakt een bioscoop of koopt wat in de kantine van de school. Uit onderzoek van het Nibud (link naar de website van het Nibud) blijkt dat middelbare scholieren (veel) meer zakgeld krijgen dan kinderen op de lagere school. Een brugklasser ontvangt gemiddeld €15 tot €20 per maand. Dit is misschien ook een goed moment om te beginnen met kleedgeld.

Bankrekening met pinpas

Op school kun je vaak alleen betalen met een pinpas. Waarschijnlijk heeft je kind al wel een eigen bankrekening. Vraag samen een pinpas aan als je kind die nog niet heeft. Pinnen en contactloos betalen gaat vaak heel makkelijk. Daardoor verliezen kinderen vaak het financiële overzicht. Bespreek regelmatig samen waaraan het zakgeld is besteed.

Geld verdienen met klusjes

Kinderen van 12 of 13 mogen nog niet voor een werkgever aan de slag. Maar ze kunnen wel klusjes doen: gras maaien, de auto van de buurman wassen of de hond uitlaten. Ze kunnen het geld dat ze daarmee verdienen gebruiken voor uitjes of sparen voor een grotere uitgave of voor later.

Boeken, schoolspullen en vervoer

De overheid betaalt de schoolboeken. Maar dan blijven er nog genoeg uitgaven over. Je kind heeft vaak ook nog gymspullen, een laptop, een schooltas en schriften nodig. Daarnaast is de afstand tussen huis en school vaak groter. Je kind reist met het openbaar vervoer of op de fiets. Je kunt geld besparen door sommige spullen tweedehands te kopen of door op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen. Begin hier al ruim voor het begin van het nieuwe schooljaar mee.

Mobiele telefoon

Heeft je kind nog geen mobieltje? Dan is dat vanaf nu misschien wel nodig. Bespreek samen wie het toestel koopt, of het een nieuwe of gebruikte telefoon wordt en wie de kosten betaalt. Wat doen jullie als het toestel kapot gaat of je kind de telefoon verliest? Ga ook na welk abonnement het beste past en maak duidelijke afspraken over het gebruik en de kosten van de telefoon.

Zet de kinderopvangtoeslag op tijd stop

Gaat je kind tot de grote vakantie naar de buitenschoolse opvang? Meld je kind op tijd af. En ook belangrijk: zet de kinderopvangtoeslag stop. Doe je dat niet? Dan moet je later een deel van de ontvangen toeslagen alsnog terugbetalen. 

Kinderbijslag en kindgebonden budget

Als je kind 12 wordt, gaat de kinderbijslag omhoog. De kinderbijslag wordt per kwartaal achteraf betaald. Als het inkomen (en vermogen) van jou en je eventuele partner niet te hoog is, heb je ook recht op kindgebonden budget.

U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken als je kind naar de middelbare school gaat