U bent hier:Home>Hypotheek>5 vragen over rentemiddeling
Thema Hypotheek

5 vragen over rentemiddeling

De hypotheekrente is nog steeds laag. Als huiseigenaar kun je hierdoor maandelijks een hoop geld besparen, maar vaak staat je hypotheekrente voor lange tijd vast. Er zijn manieren om je rente te verlagen. Een daarvan is rentemiddeling. Vijf vragen en antwoorden over rentemiddeling en andere manieren om je rente te verlagen.

1. Hoe kun je profiteren van de lage rente?

Er zijn 3 mogelijkheden. Je kunt je rentecontract openbreken en met je bank een nieuw rentetarief afspreken. Je kunt overstappen naar een andere bank. Dit heet ook wel oversluiten. Je kunt bij je bank ook een verzoek voor rentemiddeling indienen. Een klein aantal banken en verzekeraars biedt rentemiddeling aan.

2. Wat is het verschil?

Als je je hypotheek oversluit moet je bijna altijd een boete betalen. Deze boete is meestal even groot als het voordeel van de lagere rente over het restant van je rentevaste periode. Je krijgt ook te maken met andere kosten zoals voor de notaris en voor hypotheekadvies. Bij rentemiddeling betaal je de boete ook, maar niet in één keer. De boete is gespreid over je nieuwe rentevaste periode. Je blijft bij dezelfde hypotheekverstrekker. Daardoor betaal je ook geen kosten voor de notaris.

3. Hoe werkt rentemiddeling precies?

Bij rentemiddeling krijg je een nieuwe rente en spreek je een nieuwe rentevaste periode af. Je nieuwe rente is lager dan je oude rente maar hoger dan de marktrente.
 

4. Is het gunstig om rentemiddeling te doen?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Als je een bankspaarhypotheek hebt kan het voordeel bijvoorbeeld flink lager uitvallen. Dit komt doordat de rente die de bank jou betaalt voor je spaartegoed ook daalt. Denk ook na hoe lang je nog in je huis wilt blijven wonen. Als je een ander huis koopt, kun je je hypotheek meestal boetevrij aflossen. Na rentemiddeling kan dat soms niet meer. Kijk ook goed naar de voorwaarden en naar de mogelijke gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek.

5. Om welke voorwaarden gaat het dan?

Banken brengen vaak kosten in rekening voor rentemiddeling. Dat is de rente-opslag. Deze kosten zitten dan in je nieuwe rentetarief. De rente-opslag is aftrekbaar als de rente-opslag hoger is dan 0,2 procent. Bij rentemiddeling na 30 juni 2019 mogen banken geen rente-opslag meer berekenen bij rentemiddeling.