Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Uit elkaar gaan»Pensioen en scheiden of uit elkaar gaan
thema

Je pensioen en scheiden / uit elkaar gaan

Als je gaat scheiden, moeten jullie je bezittingen verdelen. Het gaat bijvoorbeeld om jullie huis en spaargeld, maar ook om het pensioen dat jullie hebben opgebouwd. Hier lees je op welke pensioenzaken je moet letten als je uit elkaar gaat. Verdelen van pensioen bij scheiding is ingewikkeld, vraag daarom altijd hulp van een expert.

"Regel bij een scheiding ook je pensioen"

AOW is individueel, dus niet verdelen

Iedereen die in Nederland woont, bouwt automatisch AOW op. Het recht op een AOW-uitkering is voor jouzelf, dat hoef je niet te verdelen. Ontvang je al AOW en ga je scheiden, dan krijg je als alleenstaande een hogere AOW-uitkering.

Verdelen van werknemerspensioen

Werken jij en/of je ex-partner in loondienst? Dan bouwen jullie vaak ook ouderdomspensioen op. Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie het ouderdomspensioen verdelen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Elke ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen. Dat is wettelijk zo geregeld. 

Let op: bijzonder nabestaandenpensioen na scheiding

Als je overlijdt, hebben je nabestaanden vaak recht op een nabestaandenpensioen. Heb je een ex-partner? Dan heeft deze soms recht op een nabestaandenuitkering van je pensioenuitvoerder. Dit heet een bijzonder nabestaandenpensioen.

Krijg je een nieuwe partner? Let dan goed op. Dan kan het nabestaandenpensioen voor je partner lager zijn dan jullie verwachten omdat een deel van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner is. Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoe het in jouw geval zit.

Verdelen van pensioen dat je zelf hebt gespaard 

Naast het pensioen via je werkgever, hebben jullie misschien ook zelf gespaard voor je pensioen. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, een koopsompolis of een bankspaarrekening. De bedragen die je hierin hebt gespaard, moet je ook verdelen. Informeer bij je verzekeraar of bank hoe je dit moet aanpakken. Je kunt ook de hulp van een financieel adviseur inschakelen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Zit jij op een roze wolk? Let op!
Zit jij op een roze wolk? Let op!
0:42
Bekijk video
Uit elkaar gaan
Uit elkaar gaan

Wat verandert er en wat moet je allemaal regelen als je uit elkaar gaat?