Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Zes vragen over het omzetten van een lijfrente of bankspaarrekening

Als je zelf pensioen opbouwt met een lijfrente of bankspaarrekening, moet je het opgebouwde kapitaal omzetten in een pensioenuitkering. Daarvoor zijn regels. Zes vragen over hoe dit werkt.

1. Om wat voor pensioenen gaat het?

Het gaat om pensioen dat je zelf opbouwt. Dat pensioen opbouwen kan bij een bank, verzekeraar of een beleggingsinstelling. Dit pensioen bestaat uit twee fases. Als je nog werkt, stort je geld in je pensioenpot. Dat is de opbouwfase. Als je stopt met werken, gebruik je het geld om een pensioenuitkering te kopen. Dit heet de uitkeringsfase. Als je je houdt aan de regels, krijg je bij dit pensioen belastingvoordelen. Maar dan moet wel sprake zijn van een pensioentekort.

informatie

Wat is een pensioentekort?

Je hebt een pensioentekort als je weinig (of geen) pensioen opbouwt terwijl je werkt. Dat kan bijvoorbeeld als je zzp'er bent, of als je werkgever een beperkte pensioenregeling heeft, of als je in het verleden niet veel pensioen hebt opgebouwd. Op de website van de Belastindienst zie je hoe je je pensioentekort berekent.

2. Wat voor belastingvoordelen zijn dat?

De premie die je betaalt, kun je aftrekken bij je belastingaangifte. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Daarnaast betaal je geen belasting over het vermogen in je pensioenpot. Omdat je deze belastingvoordelen krijgt, zijn er regels hoe je het geld kunt opnemen.

3. Wat zijn die regels?

De belangrijkste regel is dat je het geld tot aan je pensioen laat staan en er dan een uitkering mee koopt. Dit moet je doen binnen vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Als je eerder met pensioen gaat, kun je de uitkering ook al eerder in laten gaan. Je betaalt inkomstenbelasting over de uitkering.

Je kunt ervoor kiezen dat de uitkering een vast aantal jaren loopt, bijvoorbeeld twintig jaar. De uitkering kan ook de rest van je leven lopen. Je keuze bepaalt de hoogte van de pensioenuitkering. De uitkering wordt meestal een keer per maand uitbetaald.

4. Ik heb gehoord dat het nu geen goed moment is om een pensioenuitkering te kopen. Hoe zit dat?

De hoogte van de uitkering hangt mede af van de rente. Hoe hoger de rente, hoe hoger de uitkering. Op dit moment is de rente laag. Daardoor is ook de pensioenuitkering flink lager dan je misschien had verwacht.

5. Wat kan ik daaraan doen?

Je kan wachten met het kopen van je uitkering. Dit kan tot maximaal vijf jaar nadat je je AOW-leeftijd hebt bereikt.

6. Ik moet binnenkort een uitkering kopen. Wat kan ik het beste doen?

Lijfrentes en bankspaarrekeningen zijn complexe financiële producten. Win daarom advies in bij jouw bank of bij een financieel adviseur. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van de keuzes die je kunt maken.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?