Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
12 t/m 14 november 2024
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Bekendmaking finalisten PensioenWegwijzer 2023
12 oktober 2023

Bekendmaking finalisten PensioenWegwijzer 2023

De Pensioen3daagse wordt geopend op het symposium ‘Blikopener, een scherpe blik op pensioencommunicatie’. Een belangrijk onderdeel van de opening van de Pensioen3daagse is de uitreiking van de PensioenWegwijzer. Dit is de prijs voor initiatieven die het mensen gemakkelijk maken om inzicht te krijgen in hun pensioen. Én om actie te ondernemen als dat nodig is! Het beste initiatief wordt beloond met de PensioenWegwijzer 2023.

We hebben dit jaar in totaal 13 inzendingen ontvangen. De jury van de PensioenWegwijzer 2023 heeft alle inzendingen beoordeeld en de finalisten geselecteerd. Deze 5 finalisten (in willekeurige volgorde) mogen op 7 november hun initiatief pitchen tijdens het symposium:

Het Pensioenplanningstraject voor professionals van 60+ van Succesvol tot en met pensioen

Werknemers missen vaak financieel en persoonlijk inzicht om een afgewogen keuze te maken voor hun werk en pensioen. Zo weten ze niet altijd hoeveel inkomen ze krijgen na pensionering, of ze nu al minder of anders kunnen werken en of het verstandig is om de hypotheek af te lossen. Ook nemen ze niet altijd de tijd om na te denken over de sociale en zingevende aspecten van werk en het pensioen. Door toegenomen individualisering is die verantwoordelijkheid steeds meer bij de werknemer komen te liggen. Terwijl er in overleg met de werkgever veel meer mogelijkheden zijn, die bij kunnen dragen aan duurzame inzetbaarheid en een zinvolle invulling van de laatste werkjaren en zo bovendien de arbeidskrapte tegen kunnen gaan. Succesvol tot en met Pensioen breekt dat gesprek open. Wij ontwikkelden een innovatieve, schaalbare en betaalbare methode voor een brede en holistische kijk op pensioen. In het Pensioenplanningstraject nemen we met online tooling en een loopbaancoach en financieel planner factoren zoals financiële situatie, gezondheid, werkplezier en de thuissituatie door. Zo komen we tot de best passende keuze, binnen én buiten de pensioenregeling, voor iedere deelnemer.

Geldplan Bijna pensioen van Nibud

Komt je pensioen in zicht? Dan heb je wat te kiezen. Het Nibud Geldplan Bijna pensioen helpt werknemers vanaf 55 jaar stapsgewijs hun pensioenkeuzes op een rij te zetten. Deze praktische online tool is gebaseerd op inzichten vanuit pensioendeelnemers en experts, met informatie op belangrijke thema's en behoeften rondom de overgang van werk naar pensioen. Het geldplan levert werknemers een actielijst op, waarmee zij in gesprek kunnen gaan met hun werkgever, pensioenuitvoerder of financieel adviseur.

Financiële Inzicht Tool van Pensioenfonds PGB en Yellowtail Conclusion

Waarom komt de rationele pensioenwereld toch maar niet in emotionele verbinding met de deelnemer? Laat pensioendeelnemers hun toekomst zien. Met 3D datavisualisatie, storytelling en gamification brengen we pensioen echt dichterbij (Netspar design paper 224). Met FIT (Financiële Inzicht Tool) krijgen pensioendeelnemers een compleet financieel overzicht met persoonlijke en relevante context. Het resultaat is een visuele weergave met herkenbare, uit het leven gegrepen boodschappen. Kortom, voor iedereen leuk en gemakkelijk te begrijpen. De tooling maakt in plaats van lastig te interpreteren grafieken, gebruik van een eenvoudig te lezen levenslooplijn. Hierdoor krijgen gebruikers op een interactieve manier inzicht in hun financiën bij belangrijke levensgebeurtenissen. Zoals eerder stoppen met werken, minder werken of zelfs ontslag. Hiermee streeft Pensioenfonds PGB naar inclusie. We maken moeilijke financiële materie begrijpelijk en zorgen voor emotionele verbinding voor iedereen.

Nationale pensioencompetitie van Evi van Lanschot en Wij Pensioen

Hoe maken we Nederland bewust dat ze wat moeten doen met hun pensioen? Het hier en nu is tastbaarder dan de toekomst. Dat zie je ook terug in de geringe aandacht die mensen hebben voor hun pensioen. Dat is 'saai', 'ingewikkeld' en 'ver weg', vinden Nederlanders. Gek genoeg vinden mensen Bitcoins interessanter dan hun inkomen na pensionering. De vraag is dus eigenlijk: Hoe maak je pensioen leuk en tastbaar? Daarom hebben we gekozen voor de gamificatie van pensioen door de Nationale Pensioencompetitie te organiseren. Deelnemers spelen het pensioenspel en leren zo spelenderwijs over het Nederlands pensioenstelsel. En misschien belangrijker nog: door het competitie-element ondervinden ze in het 'hier-en-nu' de gevolgen van de keuzes die ze maken voor hun pensioen. Die zien ze terug in hun 'score'. Het Pensioenspel wordt tijdens de Pensioen3daagse uitgerold in een nationale pensioencompetitie, waar ook een mooie prijs te winnen valt. Hoe beter iemand de dynamiek van pensioen begrijpt, hoe hoger de kans wordt op een goede score. Het spel winnen is niet het doel, maar het leren over het pensioen wel. Versla jij je collega's en vrienden in het Pensioenspel? Wie weet steek je nog wat op ;-)

Campagne ‘Heeft jouw partner straks genoeg?’ van TKP Pensioen in samenwerking met Pensioenfonds UWV

Met de campagne 'Heeft jouw partner straks genoeg?' richt TKP zich op een kwetsbare groep deelnemers die mogelijk een ontoereikend partnerpensioen opbouwt. De campagne is gelaagd, datagedreven, en gebaseerd op gedragswetenschappelijke inzichten. Er worden drie doelgroepen geselecteerd op basis van opgebouwde aanspraken, die allen met een geoptimaliseerde boodschap worden geactiveerd. Alle groepen worden naar een campagnepagina geleid waar drie stappen worden doorlopen: 1) check je partnerpensioen; 2) handelingsperspectief en 3) bekijk ons webinar. Om de doelgroep tenslotte van zoveel mogelijk kanten te activeren, is het belangrijk om de werkgever in te schakelen. De werkgever wordt in de campagne ondersteund met handvatten waarmee inzicht en handelingsperspectief wordt geboden bij bijvoorbeeld onboarding.

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Bekendmaking finalisten PensioenWegwijzer 2023