Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
12 t/m 14 november 2024
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Check je pensioen>Wat is pensioen?

Wat is pensioen?

In Nederland is het gebruikelijk om tot een bepaalde leeftijd te werken. Daarna ga je met pensioen. Ook dan is er een inkomen nodig. Van de overheid krijgt iedereen die in Nederland gewoond en/of gewerkt heeft later een AOW-pensioen.

Wanneer jouw AOW-pensioen ingaat, hangt af van je geboortedatum. Check je AOW-leeftijd hier.

De AOW is een basispensioen. De meeste werknemers krijgen daarnaast via hun werkgever aanvullend pensioen. Werknemers kunnen zelf ook bedragen voor hun pensioen opzij zetten.

Je pensioen kan dus uit 3 onderdelen bestaan:

  1. Een uitkering van de Nederlandse overheid, zoals de AOW (Algemene Ouderdomswet), WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) en Anw (Algemene Nabestaandenwet);
  2. Een uitkering van je pensioenuitvoerder. Vrijwel elke werkgever is aangesloten bij een pensioenuitvoerder. Maandelijks wordt een bedrag van je inkomen ingehouden voor de pensioenpremie.
  3. Een persoonlijke aanvulling, bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld en/of een lijfrentepolis.

Verandert jouw privé- of werksituatie?

Stel je krijgt een nieuwe baan, gaat samenwonen of trouwen, koopt een woning of je krijgt onverhoopt met een overlijden in je gezin te maken. Deze veranderingen hebben vaak ook invloed op je pensioen. We hebben deze levensgebeurtenissen voor je op een rijtje gezet. Wil jij meer weten wat je moet doen als jouw privé- of werksituatie verandert? Per onderwerp kun je in een oogopslag nalezen waar je aan moet denken en wat je zelf nu al kunt doen.

Meest gestelde vragen over pensioen

Er leven veel vragen over pensioen. Bekijk de meest gestelde pensioenvragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan jouw vraag via het formulier aan een adviseur in de buurt.

Meer informatie over pensioen

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Check je pensioen>Wat is pensioen?