Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
12 t/m 14 november 2024
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Check je pensioen>Meest gestelde vragen over pensioen

Meest gestelde vragen over pensioen

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over pensioen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag dan via het formulier onderaan deze pagina.

Vragen over belasting in het eerste pensioenjaar

Ik heb een onverwacht hoge naheffing van de belastingdienst gekregen over mijn eerste pensioenjaar. Waarom moet ik opeens meer belasting betalen over mijn pensioen?

Als je meerdere pensioeninkomsten hebt bestaat de kans dat je meer belasting moet afdragen dan er ingehouden wordt. Dat kan twee oorzaken hebben. Door de optelsom van pensioenpotjes komt je verzamelinkomen misschien in een hogere belastingschijf terecht, wat later verrekend wordt met de inkomstenbelasting. Dit kan gebeuren omdat pensioenuitvoerders niet weten wat je verder nog aan uitkeringen ontvangt. Ook kan het voorkomen dat de loonheffingskorting door meerdere uitkeringsinstanties wordt toegepast. Het is dus niet zo dat je meer belasting moet betalen als je met pensioen gaat. In feite heb je gedurende het jaar te weinig betaald. In algemene zin betalen gepensioneerden een lager belastingtarief dan werkenden. Kijk hier voor de actuele tarieven.


Meer informatie over de gevolgen van meerdere pensioenuitkeringen is te vinden op de site van de Belastingdienst.

Hoe voorkom ik dat ik volgend jaar een forse naheffing moet betalen?

Bij het aanvragen van de AOW-uitkering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en je werkgeverspensioenen wordt gevraagd om een loonheffingsverklaring in te vullen. Op deze verklaring kun je aangeven of er rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Het advies is om de heffingskorting te laten verrekenen met de hoogste uitkering. Op deze manier wordt vaak al voorkomen dat je achteraf moet bijbetalen.


Ook kan de bijbetaling worden veroorzaakt doordat je totale pensioen in een hogere belastingschijf valt. Over de eerste belastingschijf (tot ongeveer 35.000) betaal je na je AOW-leeftijd 19,17% belasting, over de volgende schijf (tot ongeveer 70.000) betaal je 37,07% belasting en over het meerdere 49,5%. Wanneer je 3 uitkeringen hebt van 15.000,- dan wordt over alle uitkeringen maximaal 19,17% belasting ingehouden. Maar het totaal is 45.000,- waardoor je over 10.000 37,07% belasting had moeten betalen.


Je kunt daarom ook vragen aan SVB en alle pensioenuitvoerders om geen rekening te houden met de loonheffingskorting. In dat geval ontvangt je iedere maand een lagere uitkering.

Kan ik nu al een inschatting maken van hoeveel ik moet bijbetalen in/na mijn eerste pensioenjaar?

Je kunt een voorlopige aanslag aanvragen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Een voorlopige aanslag voor volgend jaar aanvragen heeft nog een voordeel. Dan betaal je elke maand een stukje in plaats van in één keer een groot bedrag. Kijk op de site van de Belastingdienst vanaf wanneer je de voorlopige aanslag kunt aanvragen. Ook kun je nu alvast geld opzijzetten zodat je straks makkelijk je aanslag kunt betalen. 

Vragen over de AOW-leeftijd en pensioenleeftijd

Wanneer krijg ik AOW?

Vroeger kreeg iedereen AOW op 65-jarige leeftijd. Dat is veranderd. Bekijk jouw AOW-leeftijd op www.jouwaowleeftijd.nl

Is de AOW-leeftijd gelijk aan de pensioenleeftijd van mijn pensioenregeling?

Nee, dit is niet altijd het geval. Soms verschillen de pensioenleeftijd en de AOW-leeftijd van elkaar. Kijk voor je AOW-leeftijd op www.jouwaowleeftijd.nl. Je pensioenleeftijd zie je op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Mijn pensioenleeftijd is 68 jaar, mijn AOW gaat eerder in. Wat betekent dit voor mij?

Dat betekent dat je pensioen later ingaat dan je AOW. Je kunt je pensioen vervroegen. Dat heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je krijgt dan een lager pensioen. Je kunt ook gewoon doorwerken tot je nieuwe pensioendatum. Dat heeft geen gevolgen voor de AOW. Die gaat gewoon in.  

 Vragen over eerder met pensioen gaan

Ik wil eerder met pensioen dan mijn AOW-leeftijd. Kan dat?

Bij veel pensioenregelingen kun je eerder met pensioen. Voor elk jaar dat je eerder stopt met werken, ontvang je levenslang 5% tot 8% minder pensioen. Stop je bijvoorbeeld twee jaar eerder met werken? Dan krijg je 10% tot 16% minder pensioen dan wanneer je doorwerkt tot je pensioendatum.

Op MijnPensioenoverzicht.nl kun je zien wat er met je pensioen gebeurt als je twee jaar eerder stopt met werken.  

De AOW kun je niet eerder laten ingaan. 

Ik wil graag minder werken en mijn pensioen voor een deel laten ingaan. Kan dat?

Vaak kun je met deeltijdpensioen. Informeer bij je pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden. Deeltijdpensioen heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen als je helemaal stopt met werken. Je krijgt minder dan wanneer je niet kiest voor deeltijdpensioen. Het Geldplan Bijna Pensioen van het Nibud laat je zien welke keuzes je hebt.

Mag ik bijverdienen als ik eerder met pensioen ga?

Dat hangt van je AOW-leeftijd af en de leeftijd waarop je met pensioen bent gegaan:

 • Ga je binnen 5 jaar voor je AOW-leeftijd met (deeltijd)pensioen? Dan kun je onbeperkt bijverdienen naast je pensioen zonder dat dit vervelende gevolgen heeft. Je betaalt natuurlijk wel belasting over je verdiensten.
 • Ga je meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met (deeltijd)pensioen? Dan kan bijverdienen wel vervelende gevolgen hebben voor je pensioen. Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder. 

Vragen over een aanvulling op je pensioen of AOW

Wat kan ik doen om een AOW-gat te overbruggen?

Je kunt verschillende dingen doen:

 • Geld sparen op een spaarrekening of geld beleggen.
 • Je pensioen eerder laten ingaan.
 • De hoogte van je pensioen laten variëren*.

* Bij veel pensioenregelingen kun je de hoogte van het pensioen laten variëren. Je ontvangt de eerste jaren een hoger pensioen dan op latere leeftijd. Ook is het bij veel uitvoerders mogelijk om te kiezen voor een AOW-overbruggingspensioen. Wil je weten of dat bij jouw pensioen kan? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder.

Heb je geen mogelijkheid om het AOW-gat te overbruggen? Dan kun je overbruggingsregeling (OBR) aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Kijk op de website van de SVB of je een OBR kunt krijgen en hoeveel deze ongeveer is.   

Hoeveel mag ik bijverdienen als ik met pensioen ben?

Dat hangt van je AOW-leeftijd af:

 • Ga je binnen 5 jaar voor je AOW-leeftijd met (deeltijd)pensioen? Dan kun je onbeperkt bijverdienen naast je pensioen zonder dat dit vervelende gevolgen heeft. Je betaalt natuurlijk wel belasting over je verdiensten.
 • Ga je meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met (deeltijd)pensioen? Dan kan bijverdienen wel vervelende gevolgen hebben voor je pensioen. Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder.  
 • Ontvang je AOW? Dan mag je bijverdienen zoveel je wil. 

Werk je in loondienst? Vraag je werkgever dan om geen loonheffingskorting toe te passen. En misschien kom je door je bijverdiensten in een hoger belastingtarief. Hou er rekening mee dat je extra belasting moet betalen over je inkomsten.

Hoe weet ik of ik straks voldoende pensioen heb?

Je pensioen kan bestaan uit vijf onderdelen: AOW, werknemerspensioen, een lijfrente, vermogen en misschien blijf je wel deels doorwerken. Dat is de Pensioenschijf van vijf. Wil je zelf je Pensioenschijf van vijf berekenen en nagaan of je inkomen straks voldoende is? Bekijk dan de informatie over de Pensioenschijf van vijf (Link naar de website van Nibud). 

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

Je kunt op verschillende manieren je pensioen aanvullen:

 • Lijfrenteverzekering of bankspaarproduct
 • Zelf sparen of beleggen
 • Je hypotheek aflossen
 • De overwaarde van je huis verzilveren
 • Werken naast je pensioen

Bekijk de tips op Wijzer in geldzaken en ga na welke mogelijkheid het beste bij je past. Begin zo vroeg mogelijk met nadenken over het aanvullen van je pensioen.

Vragen over veranderingen in je pensioen door nieuwe pensioenwet

Waarom komen er nieuwe regels over pensioen?

We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen kan krijgen. Ook de generaties na ons. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De nieuwe regels voor pensioen gaan in vanaf 1 juli 2023. 

Wat betekent het voor mij? En wat kan ik doen?

Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023, maar de invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Dit doen de pensioenuitvoerders samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden. 


Je kunt wel alvast kijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig om je pensioen aan te vullen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
 • Pensioen wordt duidelijker en transparanter
  In het nieuwe pensioenstelsel worden afspraken gemaakt over hoeveel geld (premie) jij en je werkgever inleggen om jouw pensioen op te bouwen. Je ziet hierdoor beter hoeveel premie er is ingelegd en hoeveel eigen vermogen je hebt opgebouwd. Dit pensioen heet een premieregeling.

 • Pensioen kan sneller stijgen
  De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe stelsel kan het pensioen dat je via je werkgever opbouwt sneller stijgen als het goed gaat met de economie. Als het economisch slecht gaat, zie je dat ook terug in je pensioen. Met de nieuwe regels is de verwachting dat je pensioen vaker en eerder omhooggaat dan nu het geval is.
   
 • Het nabestaandenpensioen: duidelijke en dezelfde regels voor alle pensioenuitvoerders
  De regels voor nabestaandepensioen worden voor iedereen hetzelfde. Daardoor is het duidelijker waar de nabestaande op kan rekenen. Als je overlijdt terwijl je in dienst bent dan is het nabestaandenpensioen een percentage van je laatste loon. Kom je te overlijden nadat je met pensioen bent gegaan, dan is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van wat je hebt opgebouwd en hoeveel jaren je hebt gewerkt.
Wanneer weet ik wat er voor mij verandert?

Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023, maar de invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Dit doen de pensioenuitvoerders samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden. Je ontvangt van de pensioenuitvoerder of je werkgever wanneer jouw pensioen wordt aangepast. Check of zij de juiste contactgegevens van jou hebben. 

Wat kan ik al wel doen?

Je kunt alvast bekijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt, en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig om je pensioen aan te vullen.

Vragen over pensioen en levensgebeurtenissen

Ik zit in de WW. Bouw ik nog werknemerspensioen op?

Nee. Als je een WW-uitkering ontvangt, stopt bij de meeste uitvoerders de opbouw van je pensioen. Bij sommige uitvoerders loopt je pensioenopbouw nog gedeeltelijk door. Ook kun je er soms voor kiezen om je pensioenopbouw door te laten gaan. Dan betaal je alle premie voor het pensioen zelf. Wil je dat, of wil je meer informatie? Bel of mail dan de pensioenuitvoerder van je laatste werk. Je blijft wel AOW opbouwen als je geen werk meer hebt.

Op Wijzer in geldzaken vind je meer informatie over de gevolgen van ontslag voor je pensioen.  

Ik ben arbeidsongeschikt. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Dat hangt af van je pensioenregeling. Bij veel pensioenregelingen gaat de pensioenopbouw voor een deel of helemaal door. Wil je weten hoe dat bij jouw pensioenregeling zit? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder. Lees meer over pensioen en arbeidsongeschiktheid.

Wat ontvangen mijn nabestaanden na mijn overlijden?

Dat kun je zo te weten komen:

 1. Ga naar Mijnpensioenoverzicht.nl. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
 2. Vul in wat je levenssituatie is.
 3. Klik op 'Als mijn situatie verandert'.
 4. Klik op 'Als ik overlijd'.

Dan zie je wat je nabestaanden ontvangen als je 'nu' overlijdt en als je overlijdt als je werkloos bent. Bekijk of dit genoeg is of dat je nog wat moet regelen. Meer weten? Kijk op Wijzeringeldzaken.nl.

Ik ga samenwonen. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Als je gaat samenwonen, is het belangrijk dat je aan je pensioenuitvoerder doorgeeft dat je een partner hebt. Zo kun je regelen dat je partner een nabestaandenpensioen krijgt als jij overlijdt. Maar let op. Vaak moet je wel aan de voorwaarden voldoen. De meeste pensioenuitvoerders willen dat je een notariële samenlevingsovereenkomst hebt. Bekijk de voorwaarden in de pensioenreglement. Lees meer over samenwonen en pensioen.

We verwachten een kind. Wat betekent dat voor ons pensioen?

Zorg ervoor dat de pensioenuitvoerder weet dat jullie een kind hebben. Dat is belangrijk voor het wezenpensioen als een van jullie overlijdt. 

De meeste mensen gaan minder uren werken als ze een kind hebben. Gaan jullie dat ook doen? Dat betekent vaak dat je minder gaat verdienen. En dat betekent vaak ook minder pensioen later. Ga na wat minder werken betekent voor je ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen.

Vragen over echtscheiding en pensioen

Ik ben jaren geleden gescheiden. Heb ik nog recht op pensioen van mijn ex-partner?

Dat hangt af van de datum waarop jij en je ex-partner uit elkaar gingen. Was dat voor 1 mei 1995? Dan gelden andere regels dan bij een scheiding na die datum.

Bij een scheiding na 30 april 1995 geldt de Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding. Door die wet heeft elke partner recht op de helft van het werknemerspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Ook heeft de partner recht op het gehele partnerpensioen. Je kunt in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapvoorwaarden of in het echtscheidingsconvenant andere afspraken maken.

Heb je binnen twee jaar na de scheiding de Mededeling scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen opgestuurd naar de pensioenuitvoerder? Dan ontvangt elke partner het pensioen rechtstreeks op de eigen bankrekening. Heb je dat niet gedaan? Dan moet de ene ex-partner een deel van het pensioen doorbetalen aan de ander.

Mijn partner en ik gingen enkele jaren terug uit elkaar. Ik heb recht op een deel van het ouderdomspensioen. Wanneer gaat dit ouderdomspensioen in?

Het ouderdomspensioen gaat in op de pensioendatum van je ex-partner. Besluit je ex-partner langer door te werken dan ontvang je dit pensioen later. 

Je kunt met je ex-partner andere afspraken hebben gemaakt over de verdeling van het pensioen. Dat staat in de papieren bij je echtscheiding (echtscheidingsconvenant). Je kunt ook andere afspraken hebben gemaakt bij je huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Moet ik na onze scheiding nog iets doen voor de verdeling van het pensioen?

Ja. Je moet binnen twee jaar na de scheiding de Mededeling scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen opsturen naar de pensioenuitvoerder. Dan ontvangt elke partner het pensioen rechtstreeks op de eigen bankrekening. Doe je dat niet? Dan moet de ene ex-partner een deel van het pensioen doorbetalen aan de ander. Dat levert soms vervelende situaties op.

Mijn partner en ik gaan scheiden. Wat moeten we doen met ons pensioen?

Het is belangrijk dat jullie samen afspraken maken over wat jullie met de verdeling van het pensioen doen. Kijk hiervoor op onze pagina over pensioen en scheiding

Vragen over wonen of gewoond hebben in het buitenland 

Ik ga binnenkort met pensioen en woon sinds kort in het buitenland. Ontvang ik dan ook AOW?

Ja, ook dan ontvang je AOW. Hoe je de AOW aanvraagt, hangt af van het land waarin je woont. Bekijk hiervoor de website van de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl en zoek op de woorden ‘AOW buitenland’. Wil je weten hoeveel AOW je krijgt? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Ik woon in het buitenland. Bouw ik dan AOW op?

Dat hangt af van waar je werkt, voor wie je werkt en hoe lang je in het buitenland werkt. Je bouwt AOW op als je:

 • in Nederland werkt
 • in het buitenland voor de Nederlandse overheid werkt
 • tijdelijk voor een Nederlandse werkgever in het buitenland werkt
 • in het buitenland studeert

Woon en werk je in het buitenland? Dan heb je misschien in dat land recht op een uitkering die vergelijkbaar is met de AOW.  

Dit zijn de regels op hoofdlijnen. Wil je weten hoe in het buitenland wonen in jouw situatie uitpakt? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl of neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank. www.svb.nl

Je kunt je vrijwillig verzekeren voor de AOW als je in het buitenland woont. Dan bouw je toch AOW op. Dat kost uiteraard geld. Vrijwillig verzekeren kan tot 1 jaar na je vertrek uit Nederland. Meer weten? Kijk dan op de website van de Sociale Verzekeringsbank

Ik heb een tijd in het buitenland gewoond. Heb ik toen AOW opgebouwd?

Dat hangt af van waar je werkte, voor wie je werkte en hoe lang je in het buitenland werkte. Je hebt AOW opgebouwd als je:

 • in Nederland werkte,
 • in het buitenland voor de Nederlandse overheid werkte,
 • tijdelijk voor een Nederlandse werkgever in het buitenland werkte
 • in het buitenland studeerde

Woonde en werkte je in het buitenland? Dan heb je misschien in dat land recht op een uitkering die vergelijkbaar is met de AOW. Dat kun je navragen bij de overheid in het land waar je toen woonde.  

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel AOW je krijgt.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Je kunt hieronder je vraag vrijblijvend stellen. Je vraag wordt voorgelegd aan een aantal  Adfiz-adviseurs bij jou in de buurt. Je kunt dus meerdere antwoorden op je vraag ontvangen (maximaal 3). De adviseurs ontvangen jouw contactgegevens niet. Natuurlijk kun je zelf wel kiezen om na een antwoord contact te zoeken met de adviseur.

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Check je pensioen>Meest gestelde vragen over pensioen