
Je pensioen en je AOW
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op AOW. Daarnaast heb je wellicht via je werkgever nog aanvullend pensioen, ook wel werknemerspensioen, opgebouwd.
AOW-leeftijd
De leeftijd waarop de AOW ingaat, is afhankelijk van je geboortedatum. In 2019 en 2020 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. In de jaren daarna gaat de AOW-leeftijd verder omhoog. Met de tool hieronder kun je nagaan wanneer jij recht hebt op AOW. Daarbij houden we rekening met de uitkomsten van het Pensioenakkoord 2019.
AOW aanvragen
Woon je in Nederland? Dan krijg je automatisch bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat bericht ontvang je 4 tot 5 maanden voor je AOW-leeftijd. In dit bericht staat informatie over het aanvragen van een AOW-uitkering. Neem contact op met de SVB als je kort voor je AOW-leefftijd nog niets hebt gehoord.
Let op! Het bericht van de SVB komt vaak terecht in je berichtenbox op MijnOverheid. Check daarom ook regelmatig of je nog berichten hebt.
Hoogte AOW-uitkering
De hoogte van je AOW-uitkering is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je alleen of met een minderjarig kind? Dan ontvang de AOW voor alleenstaanden. Heb je een echtgenoot, een geregisteerd partner of woon je samen? Dan krijg je per persoon minder AOW dan wanneer je alleen woont.
AOW-uitkering en belasting
De SVB houdt loonbelasting in op de AOW-uitkering. Iedereen heeft recht op een belastingkorting, de zogenoemde algemene heffingskorting. De SVB past deze korting automatisch toe. Ontvang je naast je AOW ook nog ander pensioen? Ga dan na wie het beste rekening kan houden met de loonheffingskorting.
Minder AOW als je in het buitenland hebt gewoond of gewerkt
Je hebt recht op een volledige AOW-uitkering als je 50 jaar in Nederland woont. Voor elk jaar dat je hier woont, bouw je 2% van de AOW op. Je gaat uit van je AOW-leeftijd en telt dan terug. Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond, krijg je meestal minder AOW. Voor elk jaar buiten Nederland daalt je AOW-uitkering met 2 procent. Op deze regeling zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een jaar voor je studie naar het buitenland gaat. Vraag het voor de zekerheid na bij de SVB.
Aanvulling op je AOW-uitkering
Als je geen volledige AOW-uitkering krijgt, kun je soms een aanvulling op je AOW-uitkering krijgen. Dit heet een AIO-aanvulling. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je weinig andere inkomsten hebt. Kijk op de site van de SVB of je recht hebt op een AIO-aanvulling.
Vanaf 2015 geen recht meer op partnertoeslag
Tot 1 januari 2015 had je recht op een toeslag voor de AOW als jouw AOW ingaat en je een jongere partner hebt die nog geen recht heeft op AOW. Met ingang van 2015 is die toeslag verdwenen. Dat betekent dat je geen partnertoeslag meer ontvangt als je op of na 1 januari 2015 de AOW-leeftijd bereikt en een partner hebt die nog geen recht heeft op AOW.