U bent hier:Home>Regel je pensioen>6 vragen over het verdelen en verevenen van pensioen bij een scheiding
Thema Regel je pensioen

Pensioen en scheiding: hoe handel je het goed af?

Bij een scheiding moet je het pensioen verdelen. Maar hoe pak je dat aan? Zes vragen over het verdelen en verevenen van pensioen. 

1. Welke regels zijn er voor pensioen bij een scheiding?

Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is het uitgangspunt. Je kunt afspreken dat je het anders of niet verdeelt.   

2. Hoe maak je andere afspraken over de verdeling? 

Afspraken om het opgebouwde ouderdomspensioen anders of niet te verdelen staan in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden. Staan hierin geen afwijkende afspraken? Dan kun je in het scheidingsconvenant regelen hoe je het opgebouwde ouderdomspensioen wilt verdelen. Dit geldt ook voor het bijzonder nabestaandenpensioen.

Regel je niets anders, of bepaal je dat de wettelijke regels van toepassing zijn? Dan krijgt elke ex-partner de helft van het ouderdomspensioen van de ander. Het gaat om het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.  

3. Ben je er dan?

Nee. Jullie moeten aan jullie pensioenuitvoerder(s) doorgeven dat jullie uit elkaar zijn en hoe jullie het pensioen verdelen. Doe dat binnen twee jaar na jullie scheiding. Dan betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioendatum aan elk van jullie een deel van het pensioen uit. Om jullie scheiding door te geven kun je gebruik maken van een formulier van de Rijksoverheid (link naar het formulier). Sommige pensioenuitvoerders hebben een eigen formulier.

4. Wat gebeurt er als je de scheiding niet op tijd doorgeeft aan de pensioenuitvoerder?

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding blijft van toepassing. Geven jullie niets door aan de pensioenuitvoerder? Of wacht je meer dan 2 jaar? Dan betaalt de pensioenuitvoerder het volledige ouderdomspensioen uit aan de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd. Die ex-partner moet een deel van het ouderdomspensioen doorstorten naar de ex-partner die het pensioen niet opbouwde. In de praktijk levert dat soms problemen op, zeker als de ex-partner, die het pensioen moet doorbetalen, in het buitenland woont. 

5. En het nabestaandenpensioen?

Wat er met het nabestaandenpensioen gebeurt, hangt af van het soort nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt na de echtscheiding. Een opbouwbestaandenpensioen gaat volledig naar je ex-partner. Dat is wettelijk zo geregeld. Jullie kunnen overigens ook andere afspraken maken.

6. En hoe werkt het voor lijfrentes of andere verzekeringsproducten?

De Wet verevening pensioen bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. Je moet de waarde dan wel verdelen, maar volgens andere regels. Door belastingregels kan het ingewikkeld zijn hoe de verdeling moet plaatsvinden. Zoek een adviseur die je hierbij kan helpen.

U bent hier:Home>Regel je pensioen>6 vragen over het verdelen en verevenen van pensioen bij een scheiding