
Pensioenen worden bij scheiding niet automatisch verdeeld. Bekijk dit filmpje en zorg dat je dit goed regelt.
Bij een scheiding moet je het pensioen verdelen. Maar hoe pak je dat aan? Zes vragen over het verdelen en verevenen van pensioen. Hieronder gaan we in op de huidige regels. Er komt een nieuwe wet over het verdelen van pensioen na scheiding (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Die wet gaat volgens verwachting op 1 januari 2022 in.
Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is het uitgangspunt. Je kunt afspreken dat je het anders of niet verdeelt.
Afspraken om het opgebouwde ouderdomspensioen anders of niet te verdelen staan in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden. Staan hierin geen afwijkende afspraken? Dan kun je in het scheidingsconvenant regelen hoe je het opgebouwde ouderdomspensioen wilt verdelen.
Regel je niets anders, of bepaal je dat de wettelijke regels van toepassing zijn? Dan krijgt elke ex-partner de helft van het ouderdomspensioen van de ander. Het gaat om het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
Nee. Jullie moeten aan jullie pensioenuitvoerder(s) doorgeven dat jullie uit elkaar zijn en hoe jullie het pensioen verdelen. Doe dat binnen twee jaar na jullie scheiding. Dan betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioendatum aan elk van jullie een deel van het pensioen uit. Om jullie scheiding door te geven kun je gebruik maken van een formulier van de Rijksoverheid (link naar . Sommige pensioenuitvoerders hebben een eigen formulier.
De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding blijft van toepassing. Geven jullie niets door aan de pensioenuitvoerder? Of wacht je meer dan 2 jaar? Dan betaalt de pensioenuitvoerder het volledige ouderdomspensioen uit aan de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd. Die ex-partner moet een deel van het ouderdomspensioen doorstorten naar de ex-partner die het pensioen niet opbouwde. In de praktijk levert dat soms problemen op, zeker als de ex-partner, die het pensioen moet doorbetalen, in het buitenland woont.
Wat er met het nabestaandenpensioen gebeurt, hangt af van het soort nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt na de echtscheiding. Een opbouwbestaandenpensioen gaat volledig naar je ex-partner.
De Wet verevening pensioen bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. Je moet de waarde van wel verdelen, maar volgens andere regels. Door belastingregels kan het ingewikkeld zijn hoe de verdeling moet plaatsvinden. Zoek een adviseur die je hierbij kan helpen.