U bent hier:Home>Pers>18% van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over de financiële situatie
30 mei 2018

18% van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over de financiële situatie

Minister Hoekstra onderstreept belang om je financieel voor te bereiden op je toekomst, ook als zzp-er. 

Tweederde van de zzp’ers heeft een fluctuerend inkomen. Deze groep zelfstandigen heeft vaker te maken met een lagere winst en is sterker gericht op de korte termijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken samen met het Nibud onder ruim 1.200 zzp’ers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt ook dat zzp’ers die geen overzicht hebben de meeste problemen ervaren: ze zijn onzeker, hebben financiële zorgen en minder reserves. Met de online tool ‘zzp’ helpt Wijzer in geldzaken zelfstandigen met tips en inzicht in hun persoonlijke financiële situatie.  

Kans op financiële problemen bij deel zzp’ers groot

18% van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over hun financiële situatie. Dat is niet verwonderlijk, want één op de tien zzp’ers raakt direct in de problemen als een opdrachtgever niet op tijd betaalt, 11% geeft aan vaak geld tekort te komen en 18% zet nooit geld opzij. Slechts 26% reserveert periodiek een vast bedrag of vast deel van de winst. De meerderheid (55%) legt geld opzij als er geld over is. De helft van degenen die geld apart houden, kan hiermee meer dan 6 maanden overbruggen, de helft minder dan 6 maanden.

Nieuwe tool ‘ZZP’ biedt ondersteuning inzicht financiële situatie

Zzp’ers geven in het onderzoek aan dat zij met name ondersteuning kunnen gebruiken bij hun fluctuerende inkomen. Daarom heeft Wijzer in geldzaken een nieuwe online tool ontwikkeld. Na beantwoording van enkele vragen krijgt de zzp’er duidelijke en persoonlijke tips. Denk aan tips over het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, het opzetten en bijhouden van een administratie, geld reserveren (voor de Belastingdienst, een buffer en privé-uitgaven), verzekeringen, belastingen en wat te doen wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten.

Tijdens zijn speech op Personal Finance Day, een evenement georganiseerd door Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, gaf minister Hoekstra vandaag in zijn keynote speech aan hoe belangrijk het is om overzicht op je financiën te houden en je financiële risico’s te kennen, ook als zzp-er.

Klik hier voor een link naar het onderzoek van Wijzer in geldzaken in samenwerking met het Nibud. 

Wijzer in geldzaken biedt via haar website verschillende tools en rekenhulpen aan voor verschillende doelgroepen om de consument meer inzicht te geven. Op www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen staat een overzicht van de tools.

Meer informatie over dit bericht: 
Jelle Strikwerda, tel: 06 50 15 86 54.
pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of X.com/wijzeringeld

Over Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en Nibud. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl

U bent hier:Home>Pers>18% van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over de financiële situatie