Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema
11 maart 2016

Scholen in de startblokken voor Week van het geld 2016…

Van 14 t/m 18 maart geven 5.500 gastdocenten les op school over omgaan met geld

Maandag 14 maart a.s. start de zesde editie van de nationale Week van het geld. Met 5.500 gastlessen op school en vele andere activiteiten in de klas of thuis, leren kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs een week lang alles over omgaan met geld. Tijdens de Week van het geld, een initiatief van platform Wijzer in geldzaken, zetten ruim 120 organisaties waaronder 80 gemeenten zich hiervoor in. Hare Majesteit Koningin Máxima opent maandagochtend 14 maart de ‘Week van het geld’ op de grootste basisschool van Nederland, De Twaalfruiter te Vleuten.

Belang van structurele financiële educatie op school erkend

Wijzer in geldzaken vindt dat leerlingen op school al moeten leren budgetteren, financiële risico’s inschatten en een langetermijnplanning maken. Daarom heeft Wijzer in geldzaken zich hard gemaakt voor opname van financiële educatie in het adviesrapport van Platform Onderwijs2032 dat begin 2016 is gepubliceerd. Door kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Ter ondersteuning van deze doelstelling wordt dit jaar voor de zesde keer de Week van het geld georganiseerd.

Financiële opvoeding: praat met je kinderen over geldzaken

Leren omgaan met geld is een gedeelde verantwoordelijkheid van school en ouders. Uit onderzoek blijkt dat financiële opvoeding bepalend is voor hoe je als volwassene met geld omgaat. Naast het geven van zak- en kleedgeld is praten met je kinderen over geldzaken van groot belang. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft daarom op De Twaalfruiter een speciale masterclass voor ouders over financiële opvoeding: “Ik krijg nooit wat!”

Lesmateriaal en gastlessen

Het lesmateriaal dat Wijzer in geldzaken samen met uitgeverij Zwijsen heeft ontwikkeld is dit schooljaar al door 19.000 klassen aangevraagd. Daarnaast wordt er op alle scholen in Nederland een speciale 'Week van het geldkrant' voor kinderen verspreid en  geven medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeenten ruim 5.500 gastlessen en workshops op basisscholen.

Ouders, leerkrachten en kinderen vinden op de website www.weekvanhetgeld.nl een overzicht van activiteiten die ze thuis of op school kunnen doen.

Bekijk hier een overzicht met een greep uit activiteiten Week van het geld 2016.

Noot voor de redactie:

Meer informatie over dit bericht:
Joost de Bree: 06 474 08 065
Judith van Essen: 06 556 92 949
 pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld.

Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Voor meer informatie: www.wijzeringeldzaken.nl

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Zoek in pers
Zoek op onderwerp
Zoek op periode
Leren omgaan met geld
Leren omgaan met geld

Hoeveel zakgeld geef je en wat is 'normaal' op welke leeftijd? Bereid je kinderen voor op financiële zelfstandigheid zodat ze zelf leren hoe ze met geld moeten omgaan.

Zelf geld verdienen
Zelf geld verdienen
2:26

Rens wil heel graag een skateboard kopen. Bekijk via dit filmpje hoe hij dat doet!

Bekijk video