U bent hier:Home>Pers>Minimumloon, AOW, uitkeringen èn huren omhoog
28 juni 2018

Minimumloon, AOW, uitkeringen èn huren omhoog

‘Wat betekent dit voor mij?’ maakt veranderingen persoonlijke financiële situatie per 1 juli inzichtelijk

Op 1 juli 2018 stijgen het minimumloon en de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Daarnaast gaan de kosten van energie omhoog en vindt de jaarlijkse huurindexatie plaats. Dat blijkt uit een inventarisatie van Wijzer in geldzaken naar de veranderingen per 1 juli door gewijzigde wet- en regelgeving. Per 1 juli lanceert het platform een update van de tool ‘Wat betekent dit voor mij?’, die snel inzicht geeft in de veranderingen die van invloed kunnen zijn op de persoonlijke financiële situatie.

Minimumloon, uitkeringen en huur gaan omhoog

Het minimumloon stijgt op 1 juli 2018 met 1,03%. Daarnaast gaan de AOW en uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid iets omhoog. Op 1 juli 2018 mogen woningverhuurders de huren indexeren. De huurstijging bij sociale huurwoningen is afhankelijk van het (huishoud)inkomen in 2016. Bij een huishoudinkomen tot € 41.056 stijgt de huur met maximaal 3,9%. Bij een hoger huishoudinkomen is de stijging maximaal 5,4%. De verhoging kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Op de website van Wijzer in geldzaken vinden huurders tips over een woning huren en de huurverhoging.   

Einde aan verplichte gasaansluiting en hogere energieprijzen

Op 1 juli vervalt de verplichting om woningen standaard op te leveren met een gasaansluiting. Daarnaast verhogen verschillende energiebedrijven de kosten van gas en elektriciteit. Een goed moment om de prijzen van energiebedrijven te vergelijken en eventueel over te stappen. Inschrijven bij een veiling van energieaanbieders kan natuurlijk ook.

Korting op collegegeld voor beginnende studenten

Vanaf het nieuwe schooljaar betalen beginnende studenten (of hun ouders) in het eerste jaar van hun studie € 1.030 collegegeld in plaats van € 2.060. pabo-studenten krijgen ook in het tweede jaar 50% korting op het collegegeld.

‘Wat betekent dit voor mij?’ geeft consumenten inzicht

Wijzer in geldzaken adviseert consumenten om  minstens twee keer per jaar hun financiële situatie na te lopen, onder andere met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’. Dit hulpmiddel maakt inzichtelijk (1) wat er verandert, (2) welke financiële gevolgen dit kan hebben en (3) wat consumenten daaraan kunnen doen. Doel is dat mensen zich bewust worden van keuzes die zij maken om de eigen financiën bij te sturen. Het persoonlijke overzicht kan eenvoudig worden geprint, opgeslagen of per e-mail verstuurd.

Weten wat de nieuwe financiële veranderingen precies betekenen? Ga naar https://www.wijzeringeldzaken.nl/wat-betekent-dit-voor-mij/

Meer informatie over dit bericht: 

Joost de Bree > 06 - 474 08 065
Ariane Kleijwegt > 06 - 21 64 82 13

pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld

Over Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl