U bent hier:Home>Pers>Veranderingen inkomstenbelasting 2016 ingewikkeld
31 december 2015

Veranderingen inkomstenbelasting 2016 ingewikkeld

Tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ geeft snel persoonlijk financieel overzicht

De inkomstenbelasting is een van de vele veranderingen op het gebied van geldzaken die op 1 januari 2016 ingaan. De meeste mensen gaan er honderden euro’s per jaar op vooruit, maar er zijn ook groepen voor wie het voordeel maar enkele tientjes is of die in 2016 zelfs meer belasting gaan betalen. Het is voor consumenten ingewikkeld om te bepalen wat de precieze impact is van de belastingveranderingen, omdat er zowel wijzigingen zijn in de schijven als in de heffingskortingen. Naast de inkomstenbelasting verandert nog een flink aantal andere regelingen. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ van Wijzer in geldzaken kunnen Nederlanders een duidelijk en persoonlijk overzicht krijgen van de veranderingen waarmee zij rekening moeten houden. 

‘Wat betekent dit voor mij?’ geeft consumenten direct inzicht

De veranderingen in geldzaken pakken niet voor iedereen hetzelfde uit en hangen af van de persoonlijke situatie. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ helpt Wijzer in geldzaken  consumenten inzicht te krijgen in maatregelen die voor hun persoonlijke financiële situatie van belang zijn. Bij iedere maatregel wordt inzichtelijk gemaakt (1) wat er verandert, (2) welke financiële gevolgen dit kan hebben en (3) wat je daaraan kunt doen. Doel van de tool is om consumenten in staat te stellen keuzes te maken om de eigen financiën bij te sturen. Het persoonlijke overzicht kan eenvoudig worden geprint, opgeslagen of per e-mail verstuurd.

Veranderingen inkomstenbelasting 2016

De belastingtarieven in de tweede en derde schijf van box 1 zijn in 2016 lager dan in 2015. Dit levert in 2016 een voordeel op. Daar staat tegenover dat de heffingskortingen voor veel mensen ook lager zijn en dit kan nadelig uitwerken. Verder krijgen bepaalde groepen te maken met specifieke veranderingen. Zo krijgen partners met een kind onder de 12 die allebei werken een extra belastingvoordeel. Woningbezitters die in 2015 met hun inkomen net in de hoogste belastingschijf vielen, hebben in 2016 flink minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek omdat de hoogste schijf pas bij een hoger inkomen begint.

Andere veranderingen in het nieuwe jaar

Naast de inkomstenbelasting verandert er in 2016 nog meer. Ouders kunnen profiteren van een hogere kinderbijslag, een hoger kindgebonden budget en meer kinderopvangtoeslag. Huizenkopers kunnen nog maar maximaal 102% van de waarde van hun huis lenen. De maximale duur van een WW-uitkering daalt elk kwartaal met een maand. Ouderen met een vermogen of een laag inkomen krijgen bovendien te maken met de afschaffing van de ouderentoeslag.

Weten wat de nieuwe financiële veranderingen precies voor jou betekenen? Ga naar www.wijzeringeldzaken.nl.

Meer informatie over dit bericht: 
06 - 11 22  87 20
pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld

Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform: www.wijzeringeldzaken.nl

U bent hier:Home>Pers>Veranderingen inkomstenbelasting 2016 ingewikkeld