U bent hier:Home>Pers>Ruim helft samenwonenden heeft geen samenlevingscontract
22 maart 2018

Ruim helft samenwonenden heeft geen samenlevingscontract

Samen afspraken maken vermindert risico financiële problemen achteraf

Veel stellen wonen samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Tijdens het samenwonen worden veel keuzes gemaakt die invloed hebben op hun (gezamenlijke) financiële situatie. Toch maken veel mensen hier geen afspraken over. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op financiële problemen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder 1.762 personen van 18 jaar of ouder die samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vandaag lanceert het platform de online tool ‘Samenwonen goed geregeld’. Hiermee krijgt elke Nederlander een duidelijk en persoonlijk overzicht van welke risico’s hij/zij loopt met zijn huidige samenlevingsvorm en wat je kunt doen om deze risico’s te beperken.

Financiële risico’s bekend, maar maatregelen blijven (te) vaak achterwege

De meeste samenwonenden geven aan bekend te zijn met de financiële risico’s wanneer zij ongehuwd of zonder een geregistreerd partnerschap samenwonen. Men is het meest bekend met het risico dat wanneer partners uit elkaar gaan de verdeling van ieders vermogen lastig is (97%). De mate waarin mensen zijn voorbereid verschilt sterk per financieel risico.  Zo heeft nagenoeg iedereen met kinderen gezorgd voor gezamenlijk gezag over de kinderen, terwijl slechts een derde (30%) van de samenwonenden met een koophuis maatregelen heeft genomen voor een eerlijke verdeling van het koophuis bij een scheiding. 

Het Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) heeft in samenwerking met Wijzer in geldzaken een zevental financiële risico’s benoemd die in het onderzoek aan de respondenten zijn voorgelegd.

Pensioen vaak onderbelicht

Na  een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch aangemeld bij de pensioenuitvoerder. Bij samenwoners gaat dat niet vanzelf. Zij moeten elkaar actief als partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder om eventueel recht te hebben op partnerpensioen bij overlijden. Wie dat pas doet bij overlijden, is te laat. Vaak stelt de pensioenuitvoerder als voorwaarde dat de samenwoners een notariële samenlevingsovereenkomst moeten hebben. Samenwoners kunnen bij het uit elkaar gaan afspreken dat ze het opgebouwde ouderdomspensioen verdelen. Voor ze dat doen, is het wel slim om na te gaan of de pensioenuitvoerder hieraan meewerkt. Die is namelijk niet verplicht om mee te werken aan de verdeling van het ouderdomspensioen als samenwoners uit elkaar gaan. Als de pensioenuitvoerder niet meewerkt, moeten samenwoners die uit elkaar gaan en het ouderdomspensioen willen verdelen, de uitbetaling onderling zelf regelen.

Samenwonenden met en zonder intentie voor huwelijk of geregistreerd partnerschap

Personen die ongehuwd en zonder een geregistreerd partnerschap samenwonen zijn gemiddeld 10,8 jaar samen en wonen gemiddeld 9,2 jaar bij elkaar. Samenwonenden zonder intentie om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn beter op de hoogte van de financiële risico’s en hebben vaker maatregelen genomen (samenlevingsovereenkomst, testament). Afspraken over het gezag over de kinderen bij een scheiding moeten vaak nog gemaakt worden.

‘Samenwonen goed geregeld’ geeft consumenten inzicht

Met de online tool ‘Samenwonen goed geregeld’ helpt Wijzer in geldzaken de consument inzicht te krijgen in wat de gevolgen zijn van wel of niet samenwonen op zijn/haar persoonlijke financiële situatie. Doel is dat de consument bewust wordt van keuzes die hij of zij kan maken om de eigen financiën bij te sturen. Het persoonlijke overzicht kan eenvoudig worden geprint, opgeslagen of per e-mail verstuurd.

Klik hier voor het onderzoek

Meer informatie over dit bericht: 
Joost de Bree: 06 474 08 065.
pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld

Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform: www.wijzeringeldzaken.nl

U bent hier:Home>Pers>Ruim helft samenwonenden heeft geen samenlevingscontract