Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema
26 mei 2018

Minister Hoekstra lanceert nieuw lesmateriaal over omgaan met geld voor vmbo

Leerlingen Marcanti College Amsterdam krijgen gastles minister van Financiën

Maandagmiddag 28 mei a.s. krijgen 25 vmbo-leerlingen van het Marcanti College in Amsterdam les van minister van Financiën Wopke Hoekstra. De minister behandelt tijdens de les het nieuwe lesmateriaal over omgaan met geld. Dit lesmateriaal is speciaal voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld door Wijzer in geldzaken. Het onderwerp van de gastles is “Hoe zit het met inkomsten en uitgaven?”.

Aanvullend en innovatief lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs

Vanaf maandag 28 mei zijn er vier nieuwe gratis interactieve lessen beschikbaar, gericht op het aanleren van financiële vaardigheden, voor de onderbouw van het vmbo. De thema’s van deze lessen zijn: Sparen en lenen, Inkomsten en uitgaven, Geld verdienen en Reclame & verleidingen. De lessen sluiten nauw aan bij de belevingswereld van jongeren, compleet met inspiratiefilmpjes en interactieve werkvormen via de smartphone. Dit biedt docenten een laagdrempelige manier om met jongeren in gesprek te gaan over en aandacht te besteden aan leren omgaan met geld.

Gratis online verkrijgbaar

Vanuit het voortgezet onderwijs kreeg Wijzer in geldzaken steeds vaker de vraag naar aanvullend en innovatief lesmateriaal gericht op het aanleren van financiële vaardigheden. Het nieuwe lesmateriaal voor het vmbo is gratis verkrijgbaar via de online leermiddelentool op de website van Wijzer in geldzaken en via het online leerplatform LessonUp, waarop ruim 30.000 docenten uit het voortgezet onderwijs actief zijn.

In de online leermiddelentool is tevens lesmateriaal van partners van het platform over leren omgaan met geld te vinden. Dit is eenvoudig te selecteren op onderwijsniveau, leerdoelen en vak.

Structurele aandacht voor leren omgaan met geld

Wijzer in geldzaken zet zich al lange tijd in om financiële vaardigheden een structurele plek te geven in het onderwijscurriculum. Door kinderen en jongeren al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan! Platform Wijzer in geldzaken is al jaren succesvol actief met het verspreiden van lesmateriaal in het primair onderwijs o.a. tijdens de landelijke Week van het geld. Het nieuwe lesmateriaal voor de onderbouw van het vmbo is een eerste stap van Wijzer in geldzaken in het voortgezet onderwijs. Het streven is om dit verder uit te breiden naar andere leerjaren en niveaus.  

Noot voor de redactie:

Meer informatie over dit bericht:
Joost de Bree: 06 474 08 065
Judith van Essen: 06 556 92 949
 pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld.

Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. 

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Zoek in pers
Zoek op onderwerp
Zoek op periode
Les over inkomsten en uitgaven
Les over inkomsten en uitgaven

Waar geef jij het meeste geld aan uit? En hoeveel heb je eigenlijk per maand te besteden? In deze les leer je meer over inkomsten en uitgaven.

Les over sparen en lenen
Les over sparen en lenen

Sparen duurt best lang. Kun je niet beter lenen en daarna afbetalen?  In deze les leer je meer over het verschil tussen sparen en lenen.