U bent hier:Home>Pers>Koningin Máxima bij symposium platform Wijzer in geldzaken over voorkomen geldzorgen
10 juni 2021

Koningin Máxima bij symposium platform Wijzer in geldzaken over voorkomen geldzorgen

Persbericht via Koninklijkhuis.nl

Hare Majesteit Koningin Máxima woont maandagmiddag 14 juni het jaarlijks symposium bij van platform Wijzer in geldzaken.  Het thema is ‘Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen’. Minister Hoekstra van Financiën is ook aanwezig. Vanwege de coronamaatregelen is de bijeenkomst alleen via een live-uitzending te volgen.

Onder leiding van dagvoorzitter Sabine Uitslag spreken Koningin Máxima en minister Hoekstra met een huisarts uit de Haagse Schilderswijk en een adviseur jeugdgezondheidszorg over de relatie tussen geldzorgen en gezondheid. Uit diverse onderzoeken o.m. ‘Weten is nog geen doen’, WRR 2017, blijkt dat geldproblemen kunnen leiden tot stress,  fysieke en mentale klachten en vaak gepaard gaan met een ongezonde levensstijl. Geldproblemen zijn ook van invloed op het zogenaamde ‘denk- doenvermogen’. Financieel kwetsbare groepen blijken minder goed in staat te zijn om zelf verstandige financiële keuzes te maken als zij onder druk staan. Twee ervaringsdeskundigen gaan in op de gevolgen van financiële stresssituaties op hun leven en gezondheid.

Aan het einde van het gesprek wordt een waaier gepresenteerd met tien bouwstenen voor organisaties die hulp bieden aan financieel kwetsbare mensen. Hiermee kunnen zij beter bereikt en geholpen kunnen worden. De bouwstenen dragen ook bij aan het bevorderen van de onderlinge samenwerking tussen de organisaties. De waaier  is het resultaat van een oproep van Koningin Máxima tijdens het Wijzer in geldzaken symposium van 2020. Daarin stelde zij de deelnemers drie vragen; ‘Hoe komen wij zo vroeg mogelijk in contact met financieel kwetsbare mensen?, Hoe dragen wij bij aan hun weerbaarheid?, Hoe versterken wij de samenwerking tussen organisaties die te maken krijgen met deze mensen?’. Aandacht voor financieel kwetsbare groepen is één van de prioriteiten uit de ‘Koers Wijzer in geldzaken 2019’ van het platform.

Toehoorders bij het symposium zijn vertegenwoordigers van partnerorganisaties van Wijzer in geldzaken en andere professionals en organisaties die de financiële fitheid van Nederlanders willen bevorderen.

Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan het bevorderen van financiële fitheid in Nederland. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën.

Noot voor de redactie

Aanvangstijd: 15.30 uur.

Accreditatie: media die de online platformbijeenkomst digitaal willen volgen kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij pers@wijzeringeldzaken.nl. Na aanmelding wordt een link toegestuurd.

Foto’s: een deel van het programma vindt op locatie plaats. Foto’s hiervan zijn beschikbaar via de Nederlandse beeldbanken. 

Beeldmateriaal: filmbeelden van de online bijeenkomst zijn kosteloos na afloop op te vragen bij:
pers@wijzeringeldzaken.nl

Meer informatie over het programma: platform Wijzer in geldzaken: Ariane Kleijwegt, 06 – 216 48 213.

Rijksvoorlichtingsdienst
070 – 356 4142
www.koninklijkhuis.nl
www.youtube.com/koninklijkhuis
www.facebook.com/hetkoninklijk.huis
www.twitter.com/koninklijkhuis
www.instagram.com/koninklijkhuis

U bent hier:Home>Pers>Koningin Máxima bij symposium platform Wijzer in geldzaken over voorkomen geldzorgen