U bent hier:Home>Pers>Koningin Máxima bij symposium Wijzer in geldzaken over de relatie tussen geldzorgen en gezondheid
14 juni 2021

Koningin Máxima bij symposium Wijzer in geldzaken over de relatie tussen geldzorgen en gezondheid

"Schulden vormen een veelkoppig monster waar je 's nachts van wakker kunt liggen"

Koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken heeft maandagmiddag 14 juni het jaarlijks symposium van het platform bijgewoond. Het thema van de bijeenkomst was ‘Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen’. Ook Minister Hoekstra van Financiën was aanwezig bij de bijeenkomst, die vanwege de coronamaatregelen door toehoorders via een live-uitzending was te volgen.

Onder leiding van dagvoorzitter Sabine Uitslag spraken Koningin Máxima en minister Hoekstra onder andere met Güven Çetinkaya-Yildiz, huisarts uit de Haagse Schilderswijk en Ellen-Joan Wessels, adviseur jeugdgezondheidszorg over de relatie tussen geldzorgen en gezondheid. Uit diverse onderzoeken o.m. ‘Weten is nog geen doen’, WRR 2017, blijkt dat geldproblemen kunnen leiden tot stress, fysieke en mentale klachten en vaak gepaard gaan met een ongezonde levensstijl. Geldproblemen zijn ook van invloed op het zogenaamde ‘denk- doenvermogen’ en zijn telkens weer een veelkoppig monster waar je 's nachts van wakker kunt liggen". Financieel kwetsbare groepen blijken minder goed in staat te zijn om zelf verstandige financiële keuzes te maken als zij onder druk staan. Twee ervaringsdeskundigen gingen in op de gevolgen van financiële stresssituaties op hun leven en gezondheid.

Koningin Máxima en minister Hoekstra spreken tijdens de online platformbijeenkomst van Wijzer in geldzaken met professionals uit de zorg en ervaringsdeskundigen over welke invloed geldzorgen hebben op de gezondheid van mensen.

Aan het einde van de bijeenkomst werd een waaier gepresenteerd met tien bouwstenen voor organisaties die hulp bieden aan financieel kwetsbare mensen. Hiermee kunnen zij beter bereikt en geholpen worden. De bouwstenen dragen ook bij aan het bevorderen van de onderlinge samenwerking tussen de organisaties. De waaier is het resultaat van een oproep van Koningin Máxima tijdens het Wijzer in geldzaken symposium van 2020. Daarin stelde zij de deelnemers drie vragen; ‘Hoe komen wij zo vroeg mogelijk in contact met financieel kwetsbare mensen?, Hoe dragen wij bij aan hun weerbaarheid?, Hoe versterken wij de samenwerking tussen organisaties die te maken krijgen met deze mensen?’. 

Aandacht voor financieel kwetsbare groepen is één van de prioriteiten uit de ‘Koers Wijzer in geldzaken 2019’ van het platform. Toehoorders bij het symposium waren vertegenwoordigers van partnerorganisaties van Wijzer in geldzaken en andere professionals en organisaties die de financiële fitheid van Nederlanders willen bevorderen.

Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan het bevorderen van financiële fitheid in Nederland. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën.

Meer informatie over dit bericht: 

Joost de Bree > 06 - 474 08 065
Ariane Kleijwegt > 06 - 21 64 82 13

pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld

Over Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl