U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>Vakantiezakgeld
Thema Leren omgaan met geld

Vakantiezakgeld

De vakantie is een goed moment om je kind te leren omgaan met geld. Geef je kind daarom ook wat extra zakgeld op vakantie. Hoeveel geef je en wat spreek je af? Hier lees je meer.


Hoeveel geef je?

Je kunt voor jonge kinderen in de basisschoolleeftijd een vuistregel gebruiken. Het aantal weken dat je op vakantie gaat keer het zakgeld dat ze normaal krijgen. Als je kind €2 zakgeld per week krijgt en je gaat drie weken op vakantie, geef je €6. Naarmate kinderen ouder worden krijgen ze wel steeds meer. Nederlandse kinderen op de basisschool krijgen gemiddeld €29 vakantiezakgeld. Kinderen in de leeftijd dat ze naar de middelbare school gaan €46.


Een bedrag ineens, of meerdere bedragen?

Je kunt het zakgeld in een keer geven voor de hele vakantie. Je kunt er ook voor kiezen om elke week een deel van het vakantiezakgeld te geven. Een belangrijke les van zakgeld is wel dat 'op is op'. Als je kind het bedrag in een keer krijgt, geef je het de kans zelf de fout te maken dat het alles meteen uitgeeft en daarvan te leren. De meeste Nederlandse ouders geven een bedrag ineens.


Maak afspraken

Maak vooraf duidelijke afspraken wat je kind met zijn vakantiezakgeld kan doen. Wil je bijvoorbeeld niet dat het veel snoep koopt, spreek dat dan duidelijk af. Geef je kind binnen de afspraken de vrijheid om zelf te bedenken waar het het zakgeld aan uitgeeft. Als andere familieleden zoals opa of oma ook wat geven, neem dit bedrag dan mee in de afspraken.

Deel deze informatie met anderen:
Je vakantie en je geldzaken op orde?
Gebruik onze tool!
Check je reisverzekering
Waar ga je naartoe?
Leren omgaan met geld
Leren omgaan met geld

Hoeveel zakgeld geef je en wat is 'normaal' op welke leeftijd? Bereid je kinderen voor op financiële zelfstandigheid zodat ze zelf leren hoe ze met geld moeten omgaan.