U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>4 tips voor het gebruik van een smartphone
Thema Leren omgaan met geld

4 tips voor het gebruik van een smartphone

Smartphones zijn onmisbaar voor kinderen en jongeren. Hun hele wereld zit erin, van vriendschappen tot filmpjes, spelletjes, muziek en huiswerk. Hoe houd je als ouder de kosten in de hand?


1. Maak duidelijke afspraken over de kosten

Het is belangrijk om met je kind duidelijke afspraken te maken over wie welke kosten wanneer betaalt. Spreek af hoeveel je kind per maand maximaal mag uitgeven aan de telefoon.

Vanaf welke leeftijd?

Of en wanneer je kind toe is aan een mobiele telefoon, is heel persoonlijk. Voor de één is dat als zijn kind 8 jaar is, voor de ander bij de overgang naar de brugklas. Bedenk wel dat een mobiel kostbaar is en geld kost. Maak daarom een bewuste keuze als je je kind zijn eerste mobieltje geeft.


2. Kies tussen een abonnement en prepaid

Onder de 18 jaar kan een kind zelf nog geen abonnement afsluiten. Als je kind een abonnement krijgt, moet het dus op naam van jou of je partner staan. Met een prepaidtelefoon heb je de zekerheid dat je kind niet meer kan gebruiken dan zijn of haar tegoed.


3. Zorg dat je kind zo veel mogelijk wifi gebruikt

Bij het kijken van video's en luisteren van muziek gebruik je veel data. Als je dit via het mobiele netwerk van je provider doet, maak je kosten. Via een wifi-netwerk kost het niets extra. Zeg je kind dat het thuis in ieder geval altijd gebruik moet maken van wifi.


4. Reken af met dure aankopen

Aankopen in de appstore van een smartphone, of in een app zelf kunnen veel geld kosten. Leg je kind uit dat het niet zomaar aankopen moet doen. Je kunt de mogelijkheid om aankopen te doen ook uitzetten. Heeft je kind per ongeluk een aankoop gedaan? Neem dan contact op met de aanbieder.

U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>4 tips voor het gebruik van een smartphone