U bent hier:Home>In het nieuws>Week van het geld 2024 officieel van start gegaan in Arnhem
11 maart 2024

Week van het geld 2024 zojuist officieel van start gegaan in Arnhem

De Week van het geld werd zojuist officieel geopend tijdens een interactief openingsprogramma bij Mbo Rijn IJssel in Arnhem met leerlingen uit het VO en mbo in aanwezigheid van demissionair minister Paul van OCW en burgemeester Marcouch. De gemeente Arnhem is dit jaar Week van het geld gaststad, wat betekent dat onder meer de opening en vele andere activiteiten hier plaats zullen vinden.

Het thema van de Week van het geld 2024 is ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS? en staat in het teken van de vraag hoe kinderen en jongeren een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen financiën. Voor het basisonderwijs richt de week zich op onderwerpen als reclame, influencers, de waarde van geld, in-game aankopen en verzekeren. In de materialen voor het voortgezet onderwijs en mbo komen zaken aan bod als: crypto, geldezels, achteraf betalen, phishing en pensioen. Zo sluiten de materialen goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen.

Tweederde jongeren die influencers volgt laat eigen financiële situatie hierdoor beïnvloeden 

Eerder vanochtend publiceerde Wijzer in geldzaken het onderzoek ‘Hoe ben jij je Geld de Baas?’ uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.005 jongeren tussen de 16-19 jaar. Hieruit blijkt dat zij zich regelmatig laten beïnvloeden door een influencer bij een financiële beslissing. Door deze beïnvloeding heeft 39% van de jongeren die influencers volgt weleens geld verdiend, 46% geld bespaard en 29% geld verloren. Jongeren die (een deel van) hun geld zelf verdienen met bijvoorbeeld een bijbaan zijn naar eigen zeggen minder financieel beïnvloedbaar door influencers, dan jongeren die hun geld krijgen van ouders of via een studiefinanciering.

Mariëlle Paul (demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) en Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem) in gesprek met Edson da Graça

U bent hier:Home>In het nieuws>Week van het geld 2024 officieel van start gegaan in Arnhem