Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Wat kun je met een digitaal huishoudboekje?

Met een digitaal huishoudboekje kun je overzichtelijk al je geldzaken bijhouden. Vaak hebben huishoudboekjes heel veel verschillende opties. Hier vind je op een rij welke opties er zijn en wat je ermee kan.

Vraag je, als je een huishoudboekje gaat kiezen, af welke opties je nodig hebt. In de online huishoudboekjestool helpen we je bij je keuze.

Transacties laden en automatisch indelen

De meeste huishoudboekjes kunnen informatie van je bank automatisch ophalen. Daarna delen ze je transacties in in een categorie. Een betaling bij de supermarkt komt bijvoorbeeld in de categorie boodschappen. De overboeking naar je energiebedrijf komt in de categorie vaste lasten.

Zelf (sub)categorieën aanmaken

Vaak kun je zelf categorieën of subcategorieën toevoegen. Denk aan kosten voor je kinderen, of voor hobby’s. Pas wel op dat je niet te veel verschillende categorieën maakt waardoor je het overzicht verliest.

Persoonlijke importeerregels

Hiermee kun je zelf instellen dat bepaalde transacties van je bankrekening automatisch worden ingedeeld in een categorie.

Transacties opsplitsen

Als een huishoudboekje deze functie heeft kun je een betaling die je hebt gedaan opsplitsen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je in een winkel schoonmaakspullen en cadeautjes hebt gekocht.

Budgetposten aanmaken en spaardoelen instellen

Als je weet hoeveel je gemiddeld per categorie uitgeeft, kun je budgetposten instellen. Je kunt vaak per maand en per jaar budgetteren. Maak ook een budgetpost voor je spaarrekening en stel in dat je elke maand automatisch een bedrag overmaakt naar je spaarrekening.

Saldomelding instellen

Met deze functie krijg je een melding van het huishoudboekje dat je de grens van een bepaalde uitgavenpost hebt bereikt. Dit kan je gebruiken als een waarschuwing dat je beter op je uitgaven moet letten.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Huishoudboekjes
Huishoudboekjes

Een (digitaal) huishoudboekje helpt je om je uitgaven en inkomsten overzichtelijk bij te houden. Wil je een huishoudboekje gaan gebruiken?