U bent hier:Home>Actueel>Dit verandert er in 2024 op het gebied van wonen

Dit verandert er in 2024 op het gebied van wonen

Als je in 2024 een huis gaat kopen of een huis huurt, moet je met een paar veranderingen rekening houden. Hier vind je ze op een rij.

Grens voor startersvrijstelling overdrachtsbelasting wordt verhoogd

Koop je een woning waar je zelf in gaat wonen en ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan hoef je onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit heet de startersvrijstelling. De startersvrijstelling geldt alleen voor woningen tot een bepaalde waarde. Deze woningwaardegrens is op 1 januari 2024 verhoogd naar €510.000 (dit was €440.000 in 2023).

Meer lenen als je alleenstaand bent, een studieschuld hebt of duurzamer gaat wonen

Op 1 januari 2024 veranderen de leennormen voor hypothecair krediet. Je kunt meer lenen voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning.

Heb je een studieschuld? Dan heeft dit invloed op hoeveel je kunt lenen. Je moet namelijk geld genoeg hebben om de studieschuld af te betalen. De hypotheekverstrekker houdt rekening met het maandbedrag voor je studieschuld. Tot en met 2023 werd daarbij gekeken naar je oorspronkelijke studieschuld. Vanaf 2024 kijken ze naar je echte maandlasten. Heb je in de tussentijd (extra) afgelost? Dan zijn je maandlasten lager en kun je dus meer lenen. Ook alleenstaanden kunnen extra geld lenen zodat ze sneller een woning kunnen kopen.

Wil je weten wat de gevolgen zijn van je studieschuld op je maximale hypotheek? Vul dan onze rekenhulp in.

Bedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt

De maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is in 2024 €435.000. Dit was €405.000. Je mag daar bovenop maximaal €26.100 aan energiebesparende maatregelen meefinancieren met NHG. De kosten van de Nationale Hypotheekgarantie blijven 0,6% van de koopsom van je huis. 

'Jubelton' voor eigen huis verdwijnt

De regels om belastingvrij geld te schenken aan je kind veranderen. Tot en met 2022 kon je een bedrag van zo’n €100.000 belastingvrij schenken aan je kind tussen de 18 en 40 jaar oud. Dit werd ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Het geld moest wel worden gebruikt om een huis te kopen, verbouwen of een hypotheek af te lossen. Je mocht het zelfs schenken aan iemand die niet jouw kind was. In 2023 werd deze verhoogde vrijstelling verlaagd naar €28.947. Vanaf 2024 wordt de ‘jubelton’ helemaal afgeschaft.

Alleen ouders kunnen in 2024 hun eigen kind tussen de 18 en 40 jaar oud nog eenmalig een verhoogd bedrag belastingvrij schenken. Deze verhoogde vrijstelling bestond al. Het geld hoeft niet verplicht aan een woning te worden besteed.

De huurtoeslag gaat iets omhoog

In 2024 gaat de maximale huurtoeslag omhoog. Heb je nu recht op huurtoeslag? Grote kans dat je hierdoor meer huurtoeslag ontvangt. Daarnaast heb je in 2024 sneller recht op huurtoeslag, ook met een wat hoger inkomen. Maak een proefberekening om te zien hoeveel huurtoeslag je in 2024 krijgt.

Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Actueel>Dit verandert er in 2024 op het gebied van wonen