U bent hier:Home>Actueel>Dit verandert er in 2022 als je woningbezitter bent

Dit verandert er in 2022 voor woningeigenaren

In 2022 gaat de maximale aftrek voor hypotheekrente omlaag van 43% naar 40%. Het eigenwoningforfait voor woningen tot €1.130.000 gaat iets omlaag. Woningbezitters die geen of een lage hypotheekschuld hebben, krijgen te maken met een (hogere) 'aflosboete'.

Let op! De plannen moeten formeel nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. 

Minder belastingvoordeel voor hypotheekrente

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente kunt aftrekken, gaat al een aantal jaren omlaag. In 2022 komt het belastingvoordeel uit op 40%. Dat was in 2021 43%. De verlaging merk je alleen als je inkomen hoger is dan €69.398. Vanaf 2023 heeft iedereen hetzelfde belastingvoordeel: 37,05%.

Eigenwoningforfait daalt iets

Bewoners van een koophuis met een WOZ-waarde van €75.000 tot €1.130.00 gaan iets minder belasting betalen over de waarde van hun woning. De bijtelling bedraagt 0,45% over de WOZ-waarde in plaats van 0,5%.

Wat is het eigenwoningforfait?

Bewoners van een koopwoning moeten een bedrag bij hun inkomen optellen. De hoogte van de bijtelling hangt af van de waarde van het huis. Hoe duurder het huis, hoe hoger de bijtelling. Meer informatie over de bijtelling lees je op de website van de Belastingdienst.

Nieuwe regels voor partners die samen een huis kopen en al eerder een koopwoning hadden

De regels worden aangepast om te voorkomen dat het recht op hypotheekrenteaftrek onbedoeld beperkt wordt. Dit was voor 2022 in bepaalde situaties het geval, zoals na een scheiding of overlijden van één van de partners. Of dit eigenwoningverleden (een schuld of overwaarde uit de verkoop van een eerdere woning) wel of niet deels overgaat op de partner hangt af van de situatie. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan een financieel adviseur. 

Sinds 2019 betalen woningbezitters met een lage hypotheek inkomstenbelasting over de WOZ-waarde

Sinds 2005 betaalden woningbezitters geen inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van hun woning als ze hun hypotheek (bijna) hadden afgelost. Die regel werd ook wel de wet Hillen genoemd. De wet Hillen is in 2019 afgeschaft. Vanaf dan moeten bewoners van een koophuis weer inkomstenbelasting betalen over de WOZ-waarde van hun huis als ze hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. De maatregel wordt in 30 stappen doorgevoerd.

Sinds 2019 subsidie voor de monumentenwoning

Eigenaren van een monumentenwoning moeten sinds 2019 rekening houden met het vervallen van de fiscale aftrek voor monumentenpanden. De aftrek wordt vervangen door een subsidieregeling. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de nieuwe subsidieregeling.

Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Actueel>Dit verandert er in 2022 als je woningbezitter bent