Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Checklist Huren of Kopen

Deze checklist helpt je om jouw keuze te bepalen tussen een huurhuis of een koophuis.

 1. 1 Hoe lang ben je van plan ergens te wonen en hoe flexibel wil je zijn?

  Zoek je woonruimte voor een relatief korte periode van een paar jaar? Realiseer je dat er kosten komen kijken bij de aankoop van een woning (o.a. overdrachtsbelasting, afsluitprovisie, notariskosten, makelaarskosten). Als je ergens maar een paar jaar wilt wonen, is het financieel waarschijnlijk aantrekkelijker om te gaan huren. Met een huurwoning heb je meer flexibiliteit.

 2. 2 Ben je zeker van de nieuwe woonlocatie?

  Twijfel je over de woonplaats, buurt, ligging of soort huis, dan kun je beter eerst gaan huren om te kijken of het bevalt.

 3. 3 Houd rekening met alle afwegingen rondom het nemen van een hypotheek

  Heb je een stabiel inkomen? Is je inkomen hoog genoeg voor jouw droomhuis? De voorwaarden om een hypotheek te af te sluiten zijn de laatste jaren aangescherpt. Vooral voor mensen zonder vast contract en voor ZZP'ers is het soms lastiger om een hypotheek af te sluiten. Bij een hypotheek worden je nettomaandlasten ook beïnvloed door de hypotheekrenteaftrek. Laat je goed informeren over jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden door een hypotheekverstrekker of adviseur.

 4. 4 Als je wilt huren: Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?

  Als je gezamenlijke inkomen niet hoger is dan €38.035 bruto per jaar (prijspeil 2019), kun je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Is je inkomen hoger, dan is je kans op een sociale huurwoning klein. Voor een sociale huurwoning is de 'kale' huur maximaal €720,42 per maand. Check bij de woningcorporatie in jouw gemeente welke uitzonderingen gelden. Is je inkomen te hoog voor een sociale huurwoning, dan kun je een woning huren in de particuliere huursector.

 5. 5 Heb je recht op huurtoeslag?

  Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Of je er recht op hebt hangt af van jouw persoonlijke situatie: - Woon je alleen of niet? - Wat is je leeftijd? - Hoe hoog is je huur? - Wat voor soort huurhuis heb je? - Hoeveel inkomen en vermogen heb je? Op de website Toeslagen.nl van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

 6. 6 Houd rekening met jaarlijkse huurverhoging

  De meeste woningverhuurders verhogen de huur op 1 juli van elk jaar. Woon je in een sociale huurwoning? Dan bepaalt de overheid de maximale stijging van je huur. Die stijging is afhankelijk van je inkomen. Bij andere huurwoningen staan afspraken over de verhoging van de huur in het huurcontract. Bekijk hier welke regels er gelden voor huurverhoging bij sociale huurwoningen. Voor overige huurwoningen kijk je hier

 7. 7 Houd rekening met bijkomende kosten

  Zowel bij een koop- als een huurwoning krijg je te maken met extra kosten. Houd bij een huurwoning rekening met inschrijfgeld of administratiekosten (eenmalig) en servicekosten (maandelijks). Houd bij een koopwoning rekening met de aankoopkosten (de zogenaamde 'kosten koper', of bouwrente), extra verzekeringen, eigenarenbelasting, onderhoudskosten en hogere gemeentelijke heffingen. Bekijk hier waar je rekening mee moet houden als je een huis wilt kopen.

 8. 8 Onderhoudskosten, wie betaalt wat?

  Bij een huurwoning wordt het onderhoud uitgevoerd en betaald door de verhuurder. Bij een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan je woning. De kosten zijn onder meer afhankelijk van het type woning en het bouwjaar. Houd rekening met onderhoudskosten van ongeveer 1% van de aankoopprijs van de woning per jaar.

 9. 9 Alle voor- en nadelen van kopen/huren op een rij.

  Het Nibud en Vereniging Eigen Huis hebben alle voor- en nadelen van kopen en huren voor je op een rijtje gezet.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Huren
Huren

Waar moet je opletten bij een huurhuis?

Hypotheek
Hypotheek

Welke hypotheekvormen zijn er? Wat zijn je mogelijkheden en waar moet je op letten?