logo: Wijzer in Geldzaken

Je pensioen en je AOW

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op AOW. Daarnaast heb je wellicht via de werkgever nog aanvullend ofwel werknemerspensioen opgebouwd.

 


Alles over de AOW

 

AOW-leeftijd

Je kreeg altijd vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2015 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 3 maanden. In 2023 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Daarna stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting in Nederland. Het kabinet is van plan om de stijging van de AOW-leeftijd te versnellen. Volgens deze plannen stijgt de AOW-leeftijd al in 2021 naar 67 jaar.

De leeftijd waarop jij AOW krijgt is afhankelijk van je geboortedatum.

 

 

AOW aanvragen

Als je in Nederland woont, krijg je een half jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt een brief. In deze brief staat informatie over het aanvragen van een AOW-uitkering. Als je geen brief hebt ontvangen, neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

 

Hoogte AOW-uitkering

 

Hoeveel AOW je krijgt is afhankelijk van je woonsituatie. Als je een partner hebt krijg je per persoon minder AOW dan als je alleen woont. Dit geldt niet alleen als je getrouwd bent. Als je met iemand samenwoont, zijn jullie ook partners. Je krijgt meer AOW als je alleenstaand bent, of samenwoont met een minderjarig kind.

 

AOW-uitkering en belasting

Over je AOW-uitkering betaal je belasting. Iedereen heeft recht op een korting, de zogenoemde algemene heffingskorting. De SVB past deze korting automatisch toe.

 

Minder AOW als je in het buitenland hebt gewoond of gewerkt

 

Voor een volledige AOW-uitkering moet je de vijftig jaar voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland hebben gewoond. Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond, krijg je meestal minder AOW. Voor elk jaar buiten Nederland daalt je AOW-uitkering met 2 procent.

 

Op deze regeling zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een jaar voor je studie naar het buitenland gaat. Vraag het voor de zekerheid na bij de SVB.

Als je geen volledige AOW-uitkering krijgt, kun je soms een aanvulling op je AOW-uitkering krijgen. Dit heet een AIO-aanvulling. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je weinig andere inkomsten hebt. Kijk op de site van de SVB of je recht hebt op een AIO-aanvulling.

 

 

Jongere partner en het recht op partnertoeslag

 

Als je een partner hebt die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, heb je soms recht op partnertoeslag. De AOW partnertoeslag verdwijnt in 2015 voor nieuwe gevallen. Lees meer over de partnertoeslag.

 

 

Deel deze informatie gemakkelijk per e-mail
Gegevens ontvanger
Jouw gegevens

Jouw gegevens en die van de ontvanger worden niet opgeslagen.