U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Pensioen en samenwonen of trouwen
Thema Samenwonen of trouwen

Je pensioen en samenwonen of trouwen

Als je gaat trouwen of samenwonen moet je een aantal geldzaken regelen. Een daarvan is je pensioen.

1. Is je partner aangemeld voor nabestaandenpensioen?

Heb je een pensioenregeling bij je werkgever? Dan heeft je partner vaak recht op een uitkering als jij zou overlijden. Dit heet ook wel een partnerpensioen of nabestaandenpensioen. Na je huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente automatisch aan de pensioenuitvoerder door dat je een partner hebt. Vraag nog wel aan de pensioenuitvoerder of dat is gebeurd. Samenwoners moeten zelf actie ondernemer en hun partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Vaak moet je dan wel een notariële samenlevingsovereenkomst hebben.  

2. Kijk naar jullie pensioenopbouw

Ga na hoeveel jullie allebei al aan pensioen hebben opgebouwd. Kijk daarbij niet alleen naar je werknemerspensioen, maar ook naar andere manieren om te sparen voor je oude dag. Bedenk ook hoeveel je verwacht nodig te hebben na jullie pensionering. Hoe hoog zijn je woonlasten dan? Heb je je hypotheek afbetaald? Als je een huurhuis hebt, hoeveel is je huur dan? Wat zijn de kosten van eventuele kinderen?


3. Pensioen en ex-partners

Was je in het verleden getrouwd? Of had je een geregistreerd partnerschap? Dan heeft dat misschien gevolgen voor je pensioen. Je ex-partner heeft dan recht op een deel van het ouderdomspensioen dat jij hebt opgebouwd toen jullie samen waren. Dat betekent dat je een lagere pensioenuitkering krijgt als je met pensioen gaat. Andersom heb jij recht op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Jullie kunnen natuurlijk andere afspraken hebben gemaakt. 


4. Je ex-partner heeft ook recht op nabestaandenpensioen

Je ex-partner heeft mogelijk ook recht op een deel van je nabestaandenpensioen. Dit betekent dat als jij overlijdt, zowel je huidige partner als je vroegere partner nabestaandenpensioen krijgen. Hierdoor krijgt je huidige partner een stuk minder als jij zou komen te overlijden. Kijk of je iets moet regelen voor deze situatie.