U bent hier:Home>Regel je pensioen>Samenwonen of trouwen en je pensioen
Thema Regel je pensioen

Samenwonen of trouwen en je pensioen

Ben je van plan om te gaan samenwonen of te gaan trouwen? Goed dat je nu alvast naar je financiële situatie kijkt! Zodra je gaat trouwen of samenwonen zijn er namelijk een paar punten waar je op moet letten.

 • Check de hoogte van de pensioenopbouw van jou en je partner

  Heb je zicht op hoeveel pensioen jullie allebei al hebben opgebouwd? Kijk daarbij niet alleen naar je werknemerspensioen, maar ook naar andere manieren om te sparen voor je oude dag. Bedenk ook hoeveel je verwacht nodig te hebben na jullie pensionering. Hoe hoog zijn je woonlasten dan? Is je hypotheek afbetaald?

  Als je een huurhuis hebt, hoeveel is je huur op het moment van pensioneren?  Wellicht is het noodzakelijk om nu al een spaarpotje op te bouwen zodat je na pensionering zonder problemen je maandlasten kunt betalen. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier krijg je inzicht in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het verwachte pensioenbedrag na pensionering.

 • Zorg dat je partner bekend is bij je pensioenuitvoerder

  Bij je huidige werkgever bouw je werknemerspensioen op. Heb je een partner? Dan bouw je mogelijk ook partnerpensioen op. Dat betekent dat je partner recht heeft op een uitkering wanneer jij komt te overlijden.

  Ga je trouwen of wil je een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan krijgt je pensioenuitvoerder hier automatisch bericht van via de gemeente.

  Ga je samenwonen? Dan moet jij jouw partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Je moet dan wel een notariële samenlevingsovereenkomst hebben. Er gelden vaak nog meer regels. Check dit bij je pensioenuitvoerder.

  Mogelijk kun je ook aanvullend partnerpensioen verzekeren. Dan krijgt je partner meer geld na je overlijden. Je kunt dan de verzekering Anw-hiaatpensioen afsluiten. Bekijk de mogelijkheden bij je pensioenuitvoerder.

  Ga je samenwonen of trouwen na de ingang van je pensioen? Dan krijgt je partner geen partnerpensioen.

 • Heb je kinderen? Check of zij recht hebben op een wezenpensioen na overlijden beide ouders

  Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie.

  Let op!

  Alleen als beide ouders zijn overleden, is er recht een Anw-uitkering van de overheid beschikbaar voor kinderen. Dat betekent dat kinderen geen uitkering krijgen van de overheid als 1 ouder overlijdt. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Samenwonen of trouwen en je pensioen