U bent hier:Home>Regel je pensioen>Je hypotheek en pensioen
Thema Regel je pensioen

Je hypotheek na je pensioen

Heb je een eigen huis, en loopt de hypotheek door tot na jouw pensioendatum? Hou dan rekening met de volgende zaken.

Lager inkomen

Als je met pensioen bent, heb je minder inkomsten dan voorheen. Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien welk pensioenbedrag je krijgt.

Als je denkt dat dit niet genoeg is om na je pensionering de hypotheek en andere uitgaven te betalen, dan kun je verschillende dingen doen. Je kunt extra sparen voor later, maar je kunt ook extra aflossen op je hypotheek, zodat de maandlasten lager worden en/of de hypotheek eerder afgelost is. Check bij jouw hypotheekverstrekker welk deel je boetevrij mag aflossen. Kijk hieronder of meer of eerder aflossen gunstig is in jouw situatie.

Nieuwe hypotheek nodig? Je kunt minder lenen

Heb je een nieuwe hypotheek nodig in de jaren voor of na je pensionering? Hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk minder kunt lenen. Hypotheekverstrekkers kijken naar je huidige en toekomstige inkomsten, en je inkomen daalt als je met pensioen gaat. Ga daarom ruim voor de datum waarop je hypotheek eindigt in gesprek met je hypotheekverstrekker of met een financieel adviseur. En lees de tips van Vereniging Eigen Huis over hypotheek & pensioen.

Minder hypotheekrenteaftrek na pensioen

Naast dat je inkomen lager is, zijn ook de belastingtarieven lager als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Je betaalt daardoor minder inkomstenbelasting, maar je hebt ook minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Je netto hypotheeklasten zijn hierdoor hoger dan voor je pensioen.

Tot slot stopt de hypotheekrenteaftrek in de meeste gevallen na 30 jaar. Op de website van de Belastingdienst staan de precieze regels.

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Je hypotheek en pensioen