U bent hier:Home>Regel je pensioen>Een nieuwe baan en je pensioen
Thema Regel je pensioen

Een nieuwe baan en je pensioen

Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Als je voor een werkgever werkt, bouw je bijna altijd via je werkgever werknemerspensioen op. Zowel jij als jouw werkgever betalen hier premie voor. Wanneer je met pensioen gaat, krijg je daaruit maandelijks een pensioenuitkering zolang je leeft. Ook ontvang je dan AOW.

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Hierop moet je namelijk zelf actie ondernemen.

 • Check de hoogte van je pensioenopbouw

  Check hoeveel werknemerspensioen je opbouwt, op mijnpensioenoverzicht.nl of in de pensioenchecker app. Hier krijg je inzicht in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het verwachte pensioenbedrag na pensionering. Ga je meer verdienen bij je nieuwe baan? Dan kun je wat extra sparen voor later. Ga je minder verdienen? Dan bouw je ook minder pensioen op.

 • Maak de keuze of je jouw werknemerspensioen wilt meenemen

  Heb je ergens anders werknemerspensioen opgebouwd? Dan kun je dit meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dit heet waardeoverdracht. Of waardeoverdracht voor jou de goede keuze is hangt af van je persoonlijke situatie en de financiële situatie van je vorige en nieuwe pensioenuitvoerder. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met je nieuwe pensioenuitvoerder of kijk op www.mijnwaardeoverdracht.nl.

 • Zorg dat je partner bekend is bij je pensioenuitvoerder

  Heb je een partner? Dan bouw je naast je werknemerspensioen mogelijk ook partnerpensioen op. Wanneer je overlijdt, ontvangt jouw partner een partnerpensioen.

  Ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je jouw partner niet zelf aan te melden bij de pensioenuitvoerder, dat doet de gemeente voor je.

  Woon je samen? Dan is het belangrijk dat je jouw partner wel aanmeldt bij jouw pensioenfonds; vaak vraagt het pensioenfonds dan om een samenlevingscontract.

  Op mijnpensioenoverzicht.nl of in de pensioenchecker app kun je zien of en hoe hoog het partnerpensioen is. In de meeste gevallen kun je ook een aanvullend partnerpensioen verzekeren. Je kunt dan de verzekering Anw-hiaatpensioen afsluiten. Bekijk de mogelijkheden bij je pensioenuitvoerder.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Een nieuwe baan en je pensioen