Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil Wijzer in geldzaken kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. Dit doen we door verschillende activiteiten binnen het onderwijs.
Ieder jaar in maart organiseert Wijzer in geldzaken de Week van het geld. De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis.
Tijdens deze landelijke themaweek gaan vele tienduizenden leerlingen en studenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo aan de slag met financiële educatie. Partijen uit de financiële sector, partners van Wijzer in geldzaken en gemeenten organiseren jaarlijks gastlessen en andere activiteiten om kinderen en jongeren op een speelse manier financieel bewust te maken.
Geldlessen.nl is een initiatief van Wijzer in geldzaken en hét onderwijsplatform voor leren omgaan met geld. Hiermee zetten wij ons in om alle schoolgaande kinderen en jongeren in Nederland inzicht in en kennis over persoonlijke financiën te laten ontwikkelen.
Op de website van Geldlessen.nl is alles te vinden over effectieve financiële educatie in de klas, trainingen voor docenten, verdiepende kennissessies en bovenal: heel veel lesmaterialen over omgaan met geld voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.
Naast het brede aanbod van lesmateriaal, is ook ons eigen lesmateriaal terug te vinden op Geldlessen.nl. Voor groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs ontwikkelde Wijzer in geldzaken het lespakket Wijs je geld. Met verschillende interactieve lesonderdelen kunnen docenten zelf kiezen wat het beste past om hun leerlingen slim en veilig met geld te leren omgaan. Ze leren over zowel contant als digitaal geld en worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen mening en gedrag rond geld. Daarnaast wordt aangesloten bij actuele thema’s, zoals in-game aankopen, de invloed van influencers en de risico’s van online criminaliteit.
Voor het voortgezet onderwijs en het mbo bieden we in LessonUp lessen aan over bijvoorbeeld achteraf betalen en geldezels. Samen met de Pensioenfederatie bieden we ook de (gast)les Nu voor later aan, waarin mbo-studenten leren over hoe pensioen in Nederland geregeld is. Nu voor later laat studenten nadenken over hun eigen financiële toekomst en waar ze op kunnen letten, zowel in loondienst of als zzp’er.
Om financiële educatie te bevorderen stelde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgelopen jaren geld beschikbaar voor het basisscholen, middelbare scholen en mbo. Scholen konden dit geld aanvragen via de Subsidieregeling Financiële educatie. Geldlessen.nl fungeert als expertisepunt voor deze subsidieregeling en biedt scholen advies, scholing voor docenten en ondersteuning via een Leernetwerk Financiële educatie.