Financiële zelfredzaamheid is een basisvoorwaarde om zelfstandig te kunnen functioneren in een steeds complexere samenleving.
Het Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken werkt sinds juni 2008 aan financiële educatie van de consument. Afgelopen zomer lanceerde het Platform de vernieuwde website www.wijzeringeldzaken.nl die de consument verwijst naar betrouwbare informatie over geldzaken. De site bevat informatie, tips, tools, checklists en hulpmiddelen en linkt door naar de websites van CentiQ-partnerorganisaties en naar andere relevante consumentensites. Na de invoering van de nieuwe site is het bezoekersaantal substantieel gestegen naar meer dan 32.000 per maand.
Onderzoeken
Sinds zomer 2009 wordt de periodieke 'Publieksmonitor Wijzer in geldzaken' gehouden. Doel is mogelijke veranderingen in de financiële houding van consumenten in beeld te brengen en de invloed van de crisis op de financiën in Nederlandse huishoudens te peilen. Met de verzamelde informatie kunnen CentiQ en de partners in Wijzer in geldzaken direct sturing geven aan een effectieve uitvoering van de CentiQ-missie. Zo is naar aanleiding van de eerste monitor de website nu uitgebreid met de rubriek 'Geldzaken op orde', waarin verwijzingen, informatie, tips, tools en hulpmiddelen over omgaan met geld zijn gebundeld: www.wijzeringeldzaken.nl/geldzaken-op-orde
Programma's
Het Actieplan 2008 - 2013 omvat drie programma's waarbinnen projecten en activiteiten ontwikkeld worden: Financiën op orde gaat om gezond financieel gedrag van consumenten, met name gericht op de huishoudfinanciën. Jong geleerd is oud gedaan richt zich op de drie omgevingen waarin jongeren zich bevinden: thuis, op school en onder elkaar. Het doel van deze programmalijn is om jongeren beter te leren omgaan met geld en te leren dat er (financiële) grenzen zijn en keuzes gemaakt moeten worden. Zorg voor de toekomst heeft als doel consumenten bewuster te maken van de verschillende levensfasen en de noodzaak tot lange termijndenken.
Projecten en Activiteiten
CentiQ coördineert activiteiten (voorbeeld: de wekelijkse rubriek Wijzer in geldzaken in Metro) en is als initiatiefnemer betrokken bij een groot aantal projecten die door de verschillende platformpartners worden ontwikkeld en uitgevoerd. Een greep uit de activiteiten die momenteel lopen of binnenkort starten:
1. Financiën op orde
Vervolginitiatieven voor introductie digitale huishoudboekje via internetbankieren staan op stapel. CentiQ ondersteunde eerder al de pilot met het digitale huishoudboekje TIM, dat ING in 2010 aan haar klanten ter beschikking zal stellen.
Consumentenbond maakte in CentiQ-verband gidsjes voor jonge gezinnen en vrouwen. 'Greep op je geld' en 'Vrouwen en Geld' krijgen dit najaar een brede verspreiding via specifieke distributiekanalen, zoals kinderdagverblijven en vouwenbladen.
Het Nibud lanceert maandag 2 november een gratis telefoonnummer waar mensen met vragen over geld & financiële opvoeding terecht kunnen. CentiQ werkte mee aan realisering hiervan.
CentiQ-partners zoals NIBUD, SZW en NVVK onderzoeken op welke wijze zij gemeentes en kredietbanken kunnen ondersteunen bij het inzetten van schuldpreventie-instrumenten. Breder inzetten van materiaal, stimuleren van informatie-uitwisseling en verder inzicht in effectiviteit zijn daarbij kerndoelen.
2. Jong geleerd is oud gedaan
In vervolg op de afgelopen voorjaar ontwikkelde Basisvisie Financiële Educatie zijn in oktober pilots gestart op verschillende typen scholen, in samenwerking met Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) en Codename Future. De pilots op basisscholen (ook speciaal onderwijs) en in het voortgezet onderwijs (vmbo) worden gegeven binnen bestaande vakken en met behulp van geselecteerd (digitaal) lesmateriaal.
Samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt van 12 oktober -14 december de debattenreeks Moneyfest'09 georganiseerd, waarbij jongeren zich in een digitaal debat kunnen mengen en/of op school in klasverband meepraten over de rol van geld en geldzaken in hun leven, nu en straks. De opvattingen van jong Nederland zijn vervolgens voor CentiQ het startpunt voor vervolgactiviteiten, gericht op het vergroten van het financiële bewustzijn van jongeren.
Najaar 2009 wordt een jongerencommunicatiecampagne op de rails gezet die begin 2010 zal starten.
3. Zorg voor de toekomst
Er wordt een aantal projecten uitgevoerd gericht op risico-groepen en life events. Daarnaast is pensioen(bewustzijn) een belangrijk thema.
ROC Mondriaan in Den Haag ontwikkelde op verzoek van CentiQ een cursus 'wijzer in geldzaken' voor laaggeletterden. De eerste cursus is in oktober van start gegaan met een tiental deelnemers.
In verschillende steden in het land organiseert E-Quality met steun van CentiQ de Vrouw & Geldcafé's, die financiële bewustwording bij levens- en loopbaankeuzes tot doel hebben
De bijeenkomsten zijn populair en worden druk bezocht.
Stichting Pensioenkijker is een actieve partner waar veel activiteiten van worden ondersteund. Zoals de gratis Pensioenspreekuren in verschillende steden, gegeven door speciaal getrainde HBOstudenten, die vragen van consumenten beantwoorden over hun persoonlijke pensioensituatie.
Momenteel loopt het Onderzoek Pensioenbewustzijn, waarvan begin 2010 de resultaten bekend worden gemaakt en waaruit verschillende activiteiten zullen voortkomen.
Pensioenkijker ontwikkelt de 'PensioenBelevingsReis', een website tool om mensen te helpen hun inzicht te vergroten en keuzes eventueel bij te stellen in pensioendoelen (wat wil ik?) en pensioenkosten (wat kost dat?). Eerder gerealiseerde activiteiten zijn onder andere:
Een nieuwe versie van 'de Geldkoffer', een uitgebreide leskoffer voor de bovenbouw van het basisonderwijs.
Schooltv maakte een aantal items over geld; de uitzendingen werden ondersteund door een website, gesponsord door CentiQ.
Sinds 2008 is CentiQ betrokken bij en ondersteunt een aantal producties van het Nibud, zoals een workshop-programma voor migranten over goed omgaan met geld, de verfraaiing en promotie van de Bufferberekenaar en de ontwikkeling van de Risicometer Lenen. Ook andere partners van CentiQ maakten handige checklists waarmee consumenten kunnen nagaan of ze een financieel product nodig hebben en zo ja, welk product het beste bij hen past en welke risico's er eventueel aan vast zitten. Zo zijn er checklists gerealiseerd voor Lenen, Sparen, Hypotheken, Verzekeringen, Beleggen en Pensioen. Gemeenten, kredietbanken en vrijwilligers van Humanitas krijgen dankzij CentiQ de beschikking over het Nibud-hulpmiddel voor budgetbeheer 'Waar blijft het Geld?'
Partners Platform CentiQ
In het platform zijn 45 partners vertegenwoordigd uit de financiële sector, de overheid, voorlichting- en consumentenorganisaties en de wetenschap en is een initiatief van het ministerie van Financiën. Prof. dr. Klaas Knot is voorzitter van de Stuurgroep CentiQ, Wijzer in geldzaken. Hij vervult deze rol als onderdeel van zijn functie van directeur Financiële Markten/ plaatsvervangend Thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën. CentiQ levert onder andere met onderzoeken en inventarisaties basisvoorzieningen aan de partners. De gegevens uit het grootschalig consumentenonderzoek, 'Financieel inzicht van Nederlanders' (juni 2008) en het vervolgonderzoek over jongeren en geld 'Financieel inzicht 8 - 18 jarigen' (november 2008), waren de leidraad voor het Actieplan 2008 - 2013. Meer informatie over onze partners.
Meer informatie over dit bericht:
Jelle Strikwerda, tel: 06 50 15 86 54.
pers@wijzeringeldzaken.nl, wijzeringeldzaken.nl/pers of X.com/wijzeringeld
Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en Nibud. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl