Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
1 t/m 3 november 2022
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Pensioenchecker winnaar PensioenWegwijzer 2020
05 november 2020

Pensioenchecker winnaar PensioenWegwijzer 2020

Beleggingsbalans van Achmea Pensioenservices wint publieksprijs

Donderdag 5 november is in Den Haag voor de zesde keer de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes makkelijker te maken. Met medewerking van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, werd de prijs door de jury namens platform Wijzer in geldzaken digitaal uitgereikt aan Ester Iking. Zij nam de prijs in ontvangst namens de gezamenlijke partijen uit de pensioensector voor hun initiatief; de Pensioenchecker. De jury roemde de aanpak vanwege de mooie samenwerking, de brede toepasbaarheid, het handelingsperspectief en de eenvoud van de app.

Spannende finale met vijf finalisten

De uitreiking vond plaats tijdens een inspiratiebijeenkomst voor vernieuwende pensioencommunicatie, georganiseerd door Wijzer in geldzaken samen met de Pensioenfederatie, Verbond van Verzekeraars en Netspar. Onderdeel van het programma was de finale van de PensioenWegwijzer 2020 waarin vijf finalisten streden met online pitches. Zij waren geselecteerd uit 16 inzendingen. Tijdens een pitch presenteerden de finalisten hun inzending aan de jury. De finalisten waren: 

 • Onderweg naar pensioen van Pensioenfonds Vervoer
 • Hypotheek risicoscan van de Vereniging Eigen Huis & Netvice
 • de Pensioenchecker, initiatief van de Nederlandse pensioensector (ABP, PFZW,PME, PMT, TKP en de Pensioenfederatie)
 • Beleggingsbalans van Achmea Pensioenservices
 • Nuietsdoenaanjepensioen van de Pensioenfederatie

Jurylid Marike Knoef maakt via een live uitzending bekend dat de PensioenWegwijzer 2020 gaat naar de Pensioenchecker - Foto Valerie Kuypers / Wijzer in geldzaken

Pensioenchecker

Eerder deze week lanceerde een aantal grote pensioenfondsen en de Pensioenfederatie de Pensioenchecker. Deze nieuwe app geeft mensen in één oogopslag inzicht in hun persoonlijke, netto pensioeninkomen. Ook kunnen zij eenvoudig zien of en hoeveel zij zelf moeten bijsparen om later in hun onderhoud te kunnen voorzien en wat de financiële consequentie is van eerder met pensioen gaan. Ester Iking namens de initiatiefnemers: "De app is ontwikkeld op basis van uitgebreid onderzoek onder deelnemers. Daaruit blijkt dat deelnemers graag willen weten wanneer ze met pensioen kunnen en wat ze dan totaal netto per maand ontvangen (inclusief AOW). Deze informatie willen ze bovendien zo eenvoudig mogelijk aangeboden krijgen, zonder uitgebreide uitleg. We zijn trots dat we dit nu in gezamenlijkheid kunnen aanbieden via een eenvoudige app."  

Publieksprijs PensioenWegwijzer: Achmea Beleggingsbalans

Dit jaar werd voor het eerst de PensioenWegwijzer Publieksprijs uitgereikt. Er werden in totaal 306 stemmen uitgebracht door de kijkers van de bijeenkomst; professionals uit de financiële sector. Met een ruime meerderheid van 41% van de stemmen is de PensioenWegwijzer Publieksprijs gegaan naar de Beleggingsbalans van Achmea waar deelnemers met een DC-regeling worden geholpen bij het kiezen van een beleggingsprofiel dat bij hun wensen past. Koen Vaassen van Achmea: "Ik ben natuurlijk verrast door het winnen van de prijs. Wij hebben een vrij technisch onderwerp geprobeerd te vertalen naar deelnemers, in lijn met het pensioenakkoord. De Beleggingsbalans is in samenwerking met Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds, Shell Pensioenfonds en SBZ Pensioen ontwikkeld. Het is dan heel mooi om deze waardering te ontvangen van collega's uit de branche.

Beleggingsbalans van Achmea wint de PensioenWegwijzer publieksprijs - Foto Valerie Kuypers / Wijzer in geldzaken

Multidisciplinaire Jury

Een jury van (gedrags)wetenschappers en vakspecialisten beoordeelden de inzendingen op basis van vorm en bewezen effectiviteit op keuzegedrag. In 2020 bestond de jury uit:

 • Professor dr. Marike Knoef - Hoogleraar Economie (Leiden University) & directielid Netspa
 • Professor dr. Lisa Brüggen - Hoogleraar Financial Services (Maastricht University) 
 • Professor dr. Kirsten Rohde - Hoogleraar gedragseconomie (Erasmus Universiteit) 
 • Professor dr. Leo Lentz - Hoogleraar Geesteswetenschappen (Universiteit Utrecht)
 • Professor dr. Benedict Dellaert - Hoogleraar Marketing (Erasmus School of Economics)
 • Jan Hein Rhebergen, BeFrank, winnaar Pensioenwegwijzer 2019
 • Annet Klijn, Pensioenbeleid, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Over de Pensioen3daagse 

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en beleeft dit jaar haar 10e editie. In tegenstelling tot andere jaren ligt de focus van de Pensioen3daagse dit jaar vanwege COVID-19 met name op online activiteiten. De Pensioen3daagse omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van (online)presentaties. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren (flits) webinars. Daarnaast worden consumenten via een landelijke campagne opgeroepen om zich te verdiepen in hun persoonlijke pensioensituatie met behulp van diverse online tools zoals Goed op weg naar jouw pensioen of via Mijnpensioenoverzicht.nl.

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder andere: de AFM, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.

Bekijk op de website een overzicht van alle activiteiten