Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
12 t/m 14 november 2024
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Oudere werknemer heeft spijt dat pensioen niet eerder op eigen prioriteitenlijstje stond
01 november 2022

Oudere werknemer heeft spijt dat pensioen niet eerder op eigen prioriteitenlijstje stond

80% van de Nederlanders vond bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker dan pensioen. Eenmaal de 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar achteraf spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking (N=1.026) in het kader van de 12e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen op 1,2 en 3 november kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen onder het motto: Later goed geregeld? Check het nu!

Stressvolle levensgebeurtenissen

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven zoals het overlijden van een partner (43%), als ze gaan scheiden/uit elkaar gaan (36%) of als ze arbeidsongeschikt raken (33%). “Dit zijn doorgaans stressvolle momenten, waardoor je minder ruimte en rust in je hoofd kan ervaren voor verstandige financiële beslissingen. Bovendien is het eigenlijk wat laat,” aldus pensioenexpert en hoogleraar pensioencommunicatie Marike Knoef. “Je kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie en niet meer anticiperen op wat in de toekomst mogelijk zal komen. Het is daarom beter om je in je pensioen te verdiepen op de momenten dat je er nog invloed op hebt.”

Toch doen mensen dat niet. Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft rondom het samenwonen/trouwen informatie ingewonnen over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar je pensioen te kijken. Sterker: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan. Knoef noemt die cijfers “schokkend”. “Maar ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het zou dus goed zijn als ze hierbij meer hulp krijgen.”

Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de eenvoudige online tool ‘Later goed geregeld’ op Pensioen3daagse.nl krijgen mensen in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van hun opgebouwde pensioen en tips aangereikt die aansluiten op de eigen situatie, zoals bij een nieuwe baan, samenwonen/trouwen of een nieuwe woning.

Koopkracht van je pensioen

Na jaren van stilstand verwachten veel pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen weer te kunnen verhogen. Meer mensen (28%) zeggen dan ook te weten dat hun pensioen wordt geïndexeerd dan twee jaar terug (17%). Toch heeft nog altijd 50% géén idee of het pensioen geïndexeerd dan wel verlaagd wordt. Knoef: “Ik vraag me af of mensen die werken zich realiseren dat indexatie ook over hen gaat. Wanneer pensioenen nu niet meestijgen met de prijzen neemt ook de koopkracht van je toekomstige pensioeninkomen af.”

Doordat pensioenfondsen er beter voor staan wordt waardeoverdracht ook weer mogelijk. Dat betekent dat je je opgebouwde pensioen bij je vorige werkgever kunt meenemen naar een nieuw pensioenfonds. Van de mensen die hiervoor in aanmerking kwamen zegt meer dan de helft dit niet te hebben gedaan of het niet te weten, in de meeste gevallen omdat ze het óf te ingewikkeld vonden (29%) óf niet wisten dat dit kon (31%).

Over de Pensioen3daagse

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van presentaties en pensioenlunches. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren webinars. Bekijk op de website van de Pensioen3daagse het overzicht met activiteiten.

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder andere: de Pensioenfederatie, de Autoriteit Financiële Markten, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>nieuws>Oudere werknemer heeft spijt dat pensioen niet eerder op eigen prioriteitenlijstje stond