Pensioen3daagse Wijzer in Geldzaken 12, 13 en 14 november 2024
een initiatief van
Wijzer in geldzaken
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>PensioenWegwijzer>2022>Nationale-Nederlanden

Human Capital Planner en Pensioen Pulse

Wat zijn de ‘Human Capital Planner en Pensioen Pulse’?

Nationale-Nederlanden Pensioen heeft de afgelopen jaren samen met werkgevers, adviseurs en deelnemers een uniek platform ontwikkeld: de Human Capital Planner (HCP). Dit platform geeft de werkgever en zijn adviseur op basis van uitgebreide realtime data inzicht in onder andere ontwikkelingen in het personeelsbestand, en het pensioengedrag en de kenmerken van zijn werknemers.

De HCP haalt (geanonimiseerde) werknemersdata op uit onze systemen en vertaalt deze in relevante inzichten voor werkgevers en hun adviseurs. Op het gebied van pensioengedrag krijgt de werkgever antwoord op vragen zoals: Hoeveel werknemers loggen in? Hoeveel van hen vullen hun risicoprofiel in? Hoeveel werknemers maken gebruik van keuzes zoals extra inleggen voor je pensioen? En zijn hierin verschillen tussen diverse groepen werknemers?

De HCP biedt ook tools om beleid uit te voeren, waaronder de Pensioen Pulse-module. Met de Pensioen Pulse kan de werkgever persoonlijke, passende activatiemails laten sturen aan specifieke groepen werknemers. Denk aan jongeren die nog niet hebben gekeken hoe ze ervoor staan. Of ouderen die nu echt in actie moeten komen omdat hun pensioen dichterbij komt. Vervolgens ziet hij meteen terug of dit effect heeft op het gedrag. Zowel bij de inzichten in de HCP als de communicatie in de Pensioen Pulse beschermen we de privacy van individuele werknemers.

Wat is het doel van de ‘Human Capital Planner en Pensioen Pulse’?

De Human Capital Planner is bedoeld om de werkgever en zijn adviseur te ondersteunen bij hun human capital-beleid. Bijvoorbeeld om te bepalen welke pensioenregeling en welke diensten passen bij de werknemers, nu en in de toekomst. Zo kan de werkgever zorgen voor meer maatwerk in het pensioen en de pensioencommunicatie. En krijgen werknemers een echt passend, persoonlijk pensioen.

Het doel van de Pensioen Pulse is de werkgever en zijn adviseur helpen om werknemers gericht te activeren. Wij zetten verschillende boodschappen voor diverse doelgroepen klaar. Op basis van de inzichten uit de HCP bepaalt de werkgever welke groepen hij extra wil activeren, met welke boodschap en wanneer.

Dat heeft een aantal voordelen, waardoor de activatie effectiever wordt:

  • De werkgever kan deze activatiemails naadloos laten aansluiten bij ándere acties, zoals groepsvoorlichting of adviesgesprekken voor werknemers die dit extra nodig hebben, of activerende berichten op intranet. Zo kunnen deze uitingen elkaar versterken.
  • De werknemer krijgt zijn communicatie niet zomaar van Nationale-Nederlanden, maar vooral námens zijn werkgever. Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers meer openstaan voor boodschappen van hun werkgever dan hun pensioenuitvoerder. De werkgever is voor hen een vertrouwdere en bekendere partij.

Zo bereiken we samen méér werknemers, en moedigen hen aan om keuzes te maken voor een pensioen dat bij hen past.

Voor wie zijn de ‘Human Capital Planner en Pensioen Pulse’?

  • Nu kunnen alle 17.000 werkgevers met een pensioen bij Nationale-Nederlanden gebruikmaken van de HCP en Pensioen Pulse voor hun 400.000 werknemers.
  • Alle pensioenadviseurs van deze werkgevers hebben toegang tot de HCP en de Pensioen Pulse, zodat zij de inzichten voor de werkgevers kunnen duiden en gebruiken bij hun advies over beleid.
  • Zowel de HCP als de Pensioen Pulse is zo gebouwd, dat we deze in de toekomst ook beschikbaar zouden kunnen stellen voor andere partijen.

Meer informatie en contact

Naam contactpersoon: Marcella Immers
E-mailadres: marcella.immers@nn.nl

Terug naar alle inzendingen.

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>PensioenWegwijzer>2022>Nationale-Nederlanden