Pensioen3daagse Wijzer in Geldzaken 12, 13 en 14 november 2024
een initiatief van
Wijzer in geldzaken
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>PensioenWegwijzer>2021>pensioenlabel.rtd

VCP Young Professionals: Pensioenlabel

Voor veel jongeren is pensioen een ver-van-mijn-bed-show en iets voor later. Dit is zorgelijk gezien hun arbeidsmarktpositie (vaker op basis van flexcontracten met geen of beperkte pensioenopbouw en geregeld met tussenpozen tussen de contracten) en in het licht van het nieuwe pensioenstelsel, waarbij de beginjaren van het werkzame leven belangrijker worden voor de opbouw.

Wat is Pensioenlabel

Met het Pensioenlabel kunnen werknemers in één oogopslag zien hoe goed de pensioenregeling is en of aanvullende stappen nodig zijn, vergelijkbaar met het energielabel of het Nutri-label, maar dan voor je pensioen. Het Pensioenlabel biedt inzicht in pensioen waardoor het makkelijker wordt om keuzes te maken om te zorgen dat iemand voldoende pensioen opbouwt. De ambitie voor een goed pensioen is dat de pensioenuitkering per maand gelijk staat aan 80% van het gemiddelde loon gedurende de loopbaan bij een volwaardige arbeidsdeelname (42 jaar pensioensparen) op pensioendatum. Label A betekent dat je deze ambitie naar alle waarschijnlijkheid haalt, en dat het dus een goede regeling is. Label E betekent dat je €0,- opbouwt, en dus geen regeling hebt. Label B, C en D zitten hier tussenin. In het nieuwe pensioenstelsel vallen de nominale garanties voor pensioenen weg waardoor de hoeveelheid premie-inleg de hoogte van het pensioen bepaalt. Er kan (via het projectierendement) uitgerekend worden hoeveel premie er nodig is om de ambitie te halen. Met deze drie gegevens, de huidige premie-inleg, het projectrendement en de pensioenambitie, wordt duidelijk welk label de pensioenregeling heeft.

Wat is het doel van Pensioenlabel

Het doel is om jongeren en werknemers via het pensioenlabel in één oogopslag inzicht te bieden in de kwaliteit van hun pensioenregeling. Via de website bieden we mensen de mogelijkheid zich op een eenvoudige en laagdrempelige wijze te informeren over welke stappen zij zelf kunnen nemen om voldoende pensioen op te bouwen. Zo kunnen jongeren checken wat zij kunnen doen als de pensioenregeling geen label A heeft, opdat zij toch van een financieel onbezorgde oude dag kunnen genieten en tijdig actie kunnen ondernemen. Daarnaast  wil VCP YP de competitiviteit stimuleren tussen werkgevers om pensioenregelingen aan te bieden met een zo hoog mogelijke premie.

Voor wie is Pensioenlabel

Het idee voor het Pensioenlabel is ontstaan voor jongeren. Deze groep houdt zich te weinig bezig met pensioen en realiseert zich het belang van een goed pensioen onvoldoende. Het Pensioenlabel zal voor alle werknemers inzicht bieden, maar biedt ook voordelen voor werkzoekenden, werkgevers en de maatschappij. Werkgevers met een goede pensioenregeling worden hierdoor beloond en hebben een streepje voor bij het aantrekken van nieuw personeel. Juist in een krappe arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich dan positief onderscheiden op de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Meer informatie en contact

Meer informatie over Pensioenlabel van VCP YP. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fabian Ouwehand van VCP.

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>PensioenWegwijzer>2021>pensioenlabel.rtd