U bent hier:Home>In het nieuws>Een op de drie jongeren betaalt achteraf, maar is ook bang voor schulden
14 mei 2025

Een op de drie jongeren betaalt achteraf, maar is ook bang voor schulden

Staatssecretaris Nobel deelt zure nasmaak-ijsjes uit op Haagse school

Ruim dertig procent van de Nederlandse jongeren maakt wel eens gebruik van de mogelijkheid om na een online aankoop achteraf te betalen. De meeste jongeren willen pas betalen als iets geleverd is of willen het zonder te betalen terug kunnen sturen. Aan de andere kant zijn ze bang om schulden te maken of de grip op hun geld te verliezen. Zes op de tien jongeren vindt het geen goed idee om ook in fysieke winkels achteraf te betalen.

Dat blijkt uit een flitspeiling onder 677 jongeren van 16 tot 21 jaar van Onderzoeksbureau Ipsos I&O. Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Wijzer in geldzaken lieten de peiling uitvoeren in het kader van de ‘Betaal later kater’-campagne. De beide organisaties wijzen jongeren met de campagne ‘Hoe voorkom jij een betaal later kater?’ op de risico’s van achteraf betalen om zo geldzorgen en schulden te voorkomen. 

Woensdag 14 mei bezoekt staatssecretaris Jurgen Nobel in het kader van de campagne een school voor praktijkonderwijs in Den Haag. Hij deelt tijdens dit bezoek ‘zure nasmaak-ijsjes’ uit aan leerlingen. De staatssecretaris doet dit samen met Christian Meijer van Wijzer in geldzaken en jongeren die zelf negatieve ervaringen hebben met achteraf betalen. De ijsjes smaken eerst zoet, maar daarna al gauw zuur. Op het ijsje zit een flyer geplakt met handige tips om betalingsachterstanden te voorkomen.

Staatssecretaris Jurgen Nobel: ”Achteraf betalen wordt steeds verleidelijker. Met een paar klikken haal je de mooiste spullen in huis, ook als je even geen saldo hebt. Het lijkt handig, maar geef geen geld uit dat je eigenlijk niet hebt.”    

U bent hier:Home>In het nieuws>Een op de drie jongeren betaalt achteraf, maar is ook bang voor schulden