U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2023

Veranderingen rond je energierekening in 2023

Het zal weinigen ontgaan zijn dat de energieprijzen enorm gestegen zijn. Voor de meeste Nederlanders betekent dat maandelijks een flinke extra kostenpost. De regering heeft daarom een aantal maatregelen genomen om de extra kosten voor burgers te compenseren. Wat is er mogelijk en hoe werkt het precies? Alle veranderingen op een rij. 

Ik zoek hulp

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening? Kijk dan op Geldfit.nl voor meer tips of bel anoniem met het gratis telefoonnummer 0800-8115.

Prijsplafond

Om mensen meer zekerheid te bieden over de hoogte van de energierekening is er in 2023 een prijsplafond. Dit betekent dat de overheid de prijs van gas en stroom vastzet tot een jaargebruik van een gemiddeld huishouden, en nog wat extra ruimte geeft voor mensen die door verduurzamingsmaatregelen vooral stroom gebruiken. Het plafond komt daarmee uit op: 1200 m3 gas en 2900 kWh aan stroom. Kom je hier niet overheen dan betaal je de vaste prijzen van € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden alleen als de tarieven in je energiecontract hoger zijn. Zijn de tarieven lager dan betaal je uiteraard het lage tarief. Verbruik je meer dan het plafond dan betaal je daarboven de marktprijs. Die prijs verschilt per energieleverancier en de afspraken in je energiecontract. De maximumtarieven van het prijsplafond zijn inclusief energiebelasting en btw.

Let op! Kijk in de app van je energiemaatschappij of je per maand kunt controleren of je onder het prijsplafond blijft en wanneer je je eindafrekening kunt verwachten. In de praktijk wordt het prijsplafond namelijk opgedeeld in twee periodes; één vóór je eindafrekening en één daarna. Dit moment is voor iedereen verschillend en afhankelijk van de datum waarop je je contract afsloot. Heb je vóór je eindafrekening minder verbruikt dan het prijsplafond, dan kun je het restant ná de eindafrekening niet meenemen naar de rest van het jaar. 

Let op! Het prijsplafond geldt niet voor mensen met blokverwarming. Zij krijgen daarvoor in de plaats een financiële tegemoetkoming. Het gaat om een vast bedrag per wooneenheid (zoals een appartement of studentenkamer) die door de VVE, woningcorporatie of verhuurder moet worden aangevraagd. Details over de hoogte van het bedrag en de startdatum zijn nog niet bekend gemaakt. 

Voor iedereen: minder korting op de energiebelasting 

Iedereen die energie gebruikt, betaalt energiebelasting. Die belasting betaal je via je energierekening. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat je moet betalen, geeft de overheid korting. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat stroom voor iedereen betaalbaar blijft. In 2023 is die korting 597 euro. Dat is minder dan in 2022 toen de korting tijdelijk verhoogd werd met € 265. Het bedrag is er voor iedereen ongeacht hoeveel energie je verbruikt. Je ziet het op de jaarlijkse eindafrekening van je energiegebruik staan.

Belasting op stroom- en gasverbruik stijgt

De tijdelijke verlaging van de btw op energie naar 9% in 2022 wordt teruggedraaid naar het reguliere tarief van 21%. Daarnaast stijgen de belastingtarieven op gas- en stroomverbruik met 4 eurocent per m3 gas en 6 eurocent per kWh aan stroom. De meeste mensen merken hier niet veel van omdat de energiebelasting onderdeel is van het prijsplafond. 

Energietoeslag: extra compensatie als je weinig verdient of een uitkering hebt

Als je weinig verdient, of een uitkering ontvangt, heb je in 2023 misschien ook recht op de energietoeslag. Dat is een extra tegemoetkoming in de energiekosten van in totaal eenmalig € 1300 per huishouden. Let op! Sommige gemeenten hebben in 2022 €500 extra uitgekeerd (dus in totaal € 1800). In dat geval wordt het bedrag voor 2023 verminderd tot € 800.

Deze compensatie loopt via de bijzondere bijstand. Bijstandsgerechtigden ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen kunnen zich bij de gemeente melden. Niet iedereen die in aanmerking komt heeft dit al gedaan. De precieze voorwaarden voor 2023 worden nog bekend gemaakt.

Gratis energiebesparende producten

Sommige gemeenten stellen ook gratis energiebesparende producten, zoals een tochtstrip, beschikbaar en geven gratis advies over hoe je de stijgende energiekosten in toom kunt houden. Neem contact op met jouw gemeente om te zien wat er mogelijk is. 

'Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2023