U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2024

Veranderingen rond je energierekening in 2024

De afgelopen jaren was de energiemarkt erg onrustig. De energieprijzen stegen enorm en veel Nederlanders konden dat moeilijk betalen. De regering nam daarom maatregelen om de kosten voor burgers te verlagen. Inmiddels is de markt weer wat rustiger en stoppen een aantal regelingen. We zetten de belangrijkste veranderingen rondom je energierekening op rij.

Ik zoek hulp

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening? Kijk dan op Geldfit.nl voor meer tips of bel anoniem met het gratis telefoonnummer 0800-8115.

Prijsplafond stopt

Het prijsplafond eindigt op 1 januari 2024. Vanaf die datum betaal je het tarief dat in je energiecontract staat. Het prijsplafond was een tijdelijke maatregel. De variabele tarieven voor gas en stroom waren erg hoog. Door het prijsplafond gold er een maximum tarief voor de eerste 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom die je verbruikte. Hierdoor werd de energierekening van veel huishoudens lager.

Inmiddels zijn de tarieven gedaald. Vaak tot onder het prijsplafond. Je kunt er ook weer voor kiezen een vast contract af te sluiten. Je weet dan zeker hoeveel je de komende tijd betaalt.

Energietoeslag stopt

In 2022 en 2023 kon je als huishouden met een laag inkomen via de gemeente een energietoeslag krijgen. Dit kan niet meer in 2024. De energietoeslag over 2023 kun je ook met terugwerkende kracht aanvragen. Bij de meeste gemeenten kun je dit de eerste paar maanden van 2024 nog doen.

Vermindering energiebelasting

Je betaalt belasting over het gas en de elektriciteit dat je gebruikt. Op het totaalbedrag aan energiebelasting krijg je korting. Dit heet de ‘vermindering energiebelasting’. Die korting is in 2024 €631,39 per elektriciteitsaansluiting. Bijvoorbeeld van een woning of kantoorpand. De korting is in 2024 €34,53 meer dan in 2023.

De belasting op gas gaat omhoog

De belasting op het gebruik van aardgas gaat omhoog. Dat komt door de inflatiecorrectie. Maar ook door een extra verhoging in de laagste verbruiksschijven van 2,5 cent exclusief btw per m3. Door de belasting op energie te verlagen en die op aardgas te verhogen wil de regering verduurzaming stimuleren. Ook de tarieven voor grootverbruikers zijn aangepast. Er zijn meer wijzigingen die invloed hebben op de daadwerkelijke tarieven. Je ziet dit dus niet direct terug op je energierekening.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie heropent in 2024

Heb je een laag inkomen en een hoge energierekening? Dan krijg je mogelijk hulp van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Zij betalen dan 6 maanden lang een deel van je energierekening.

In 2023 was het noodfonds ook tijdelijk open. In 2024 zijn de regelingen soepeler en krijg je eerder hulp. Je krijgt hulp als het bruto-inkomen van je huishouden lager is dan 130% van het sociaal minimum én je minimaal 8% van je inkomen uitgeeft aan je energierekening.

Is je (gezamenlijk) bruto-inkomen tussen de 130% en 200% van het sociaal minimum? Dan krijg je hulp als je minimaal 10% van je inkomen uitgeeft aan je energierekening. Voorwaarde is wel dat je een eigen contract hebt voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.

'Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2024